Preview Nu Of Nooit: voorronde 3

Mary Shade, Hofbuskers, Yila & Davor, The New Habit, The Embrassibles

Geert Smeets ,

Nu Of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25 bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan de voorrondes. 3voor12/limburg zet alle deelnemende bands in een vijfdelige serie op een rijtje.

De bands in zeven kenmerken:
 
Band:
Mary Shade
 
Genre:
BigPop
 
Locatie:
Heerlen
 
Inspiratie:
Jazz, Motown-Soul, R&B, Ska, Pop, Rock, Hiphop, Funk, Blues, Reggae
 
Bio:
Een catchy baslijntje is de aanleiding voor de oprichting Maryshade. De bassist componeert een nummer, in eerste instantie bedoeld als toelating voor het conservatorium. In de overige bandleden, met wie hij al vaker muziek maakte, vindt hij de juiste muzikanten om dit toelatingsnummer uit te werken. De muzikanten sluiten zich op in de studio en na een paar uur is de song ‘Waking Up’ het eerste resultaat. Een klassiek gevalletje van de juiste bandchemie op het juiste moment, want al snel rolt ook een tweede nummer  (‘Take My Hand’) uit de koker. In een mum van tijd produceert de band een gevuld repertoire, maar de band is van mening dat een strakke blazerssectie de muziek pas echt compleet maakt. Dus besluit Maryshade versterking te zoeken in de vorm van een trompettist en een saxofonist en de stijl ‘Bigpop’ is geboren. ‘Bigpop’ is een knipoog naar bigband en de combinatie met pop en rock, maar ook naar de elkaar overlappende stijlen waar Maryshade veelvuldig gebruik van maakt. 
 
Nice to Know:
De blazersarrangementen zijn geschreven door latin specialist Boris Bansbach, werkzaam als saxofonist en percussionist in diverse latin, jazz en big bands (o.a. Mo’ Jones big band).
 
Toekomstmuziek:
De band werk momenteel hard aan het eerste album dat ‘The Maryshade Experience’ gaat heten. 
__________________________________________________________________________________
Band:
Hofbuskers
 
Genre:
Hiphop
 
Locatie:
Sittard
 
Inspiratie:
Old-school Hiphop
 
Bio:
Hofbuskers bestaat uit MC’s Maat en Monoloog en producer Inner Act. Vanaf 2001 zijn de rappers, toen nog onder de naam  ‘Buskers’  vooral bezig met het zoeken naar een eigen stijl. Met de band Funkmonster halen de rappers de tweede plek tijdens de Kunstbende. In 2007 voegt producer Inner Act zich bij het rapduo en drie jaar later heeft het drietal de juiste sound en stijl gevonden. De volgende stap van de rappers, nu onder de naam ‘Hofbuskers’, is een volwaardig debuutalbum. In 2010 begint het schrijfproces voor een albumconcept.
Doel is een album met samenhang, waardoor sommige nummers de playlist van de plaat niet halen. De afgevallen nummers komen terecht op "De Buitenbeentjes EP" en is een eerste kennismaking met het Hiphop-drietal. 
 
Claim To Fame:
De videoclip van het nummer ‘Ontluchten
 
Nice To Know:
Hiphopcultuur in Limburg is klein maar er is een sterke onderlinge band. Zo heeft Hofbuskers naar eigen zeggen veel te danken aan samenwerkingen met Hiphopcollega’s Fonz & Secluded, Cuttin' Class, De Nachtploeg & Het VerZet.
 
Hofbuskers Over Hofbuskers:
“We maken hiphop omdat we hiphop voelen. Maar we willen wel hiphop maken die bij ons past. Die hiphop kan wel het zelfde gevoel als Amerikaanse hiphop uit de achterstandswijken van New York uitdragen, maar de inhoud houden we dicht bij ons zelf. Wij zijn Limburgers, misschien wel plattelandsjongeren, pummies, wieksers of flapdrollen met veel ideeën over het leven en de wereld. Dat willen we uitdragen.”
__________________________________________________________________________________
 
Band:
Yila & Davor
 
Genre:
Hiphop
 
Locatie:
Maastricht
 
Inspiratie:
Zuidelijke Hiphop
 
Bio:
Yila & Davor zijn twee rappers uit de Maastrichtse wijk ‘De Heeg’ die op jonge leeftijd in aanraking komen met het maken van hiphop. Yila is het jongere broertje van Julio (De Nachtploeg/Flexxfit) en raakt geïnspireerd door de tracks die in de periode 2001-2006 uitgebracht worden in zijn wijk. Al snel pikt hij het maken van tracks en beats op en vrijwel meteen wordt het zijn fulltime bezigheid. Solo en in samenwerkingen met Djamel en BdeB (De Zuidergarde) brengt hij een aantal cd’s uit. Ook Davor is dan al bezig met tekstschrijven en het opnemen van tracks. Daarnaast is hij te horen in andere projecten die de zuidelijke Hiphop vertegenwoordigen. In 2008 pakken de twee zich samen en nemen een aantal tracks op. De samenwerking is meteen een succes en de rappers treden op in Maastricht en omstreken. In 2010 komt Yila & Davor met het eerste album ‘Zuiderlijk Comfort’, een eerbetoon aan de bruisende Hiphopscene in Zuid-Limburg. 
__________________________________________________________________________________

Band:
The New Habit
 
Genre:
New Orleans, Blues, Funk, Rock
 
Locatie:
Sittard
 
Bio:
De driekoppige band The New Habit ziet zijn levenslicht in de zomer van 2011 en het feit dat de retrorockers nog geen jaar bij elkaar zijn, maakt hun meteen de ‘jongste’ band uit de voorselectie. Daar staat twintig jaar aan muzikale bagage tegenover, want de bandleden verdienden hun sporen in de loop der jaren in tal van andere bands. Het trio vindt elkaar echter terug in deze bezetting en een vrijblijvende jamsessie loopt uit naar een band met een visie en een toekomst. 
 
Nice To Know:
De bandleden hebben een rijke muzikale geschiedenis met elkaar, maar de band herbergt ook een flinke brok Nu Of Nooit historie: in 1998 stond het trio voor het eerst met de band Black Wish in de voorronde. In 2000 schopt Black Wish het tot de finale. In 2004 staat het trio opnieuw in de finale, nu met de band Rogue. De drummer speelt in dit jaar met zijn andere band Festina Lenté zelfs een dubbele finale. Als laatste komen we hem in de finale nog tegen in 2007 en 2009, nu met de band 21 Eyes Of Ruby. Opmerkelijk detail: geen enkele keer werd de finaleplaats verzilverd. 
__________________________________________________________________________________
 
Band:
The Embrassibles
 
Genre:
Brass, Jazz, Hiphop, Funk, Soul
 
Locatie:
Meerlo
 
Inspiratie:
Youngblood Brass Band, Dirtydozen Brass Band, Miles Davis, Thelonious Monk.
 
Bio:
The Embrassibles is begin 2007 opgericht door een aantal fanatieke muzikanten met een voorliefde voor blaasmuziek. De muzikanten, komende uit de driehoek Nijmegen-Eindhoven-Venlo, spelen in de energieke New Orleans Brass Band stijl. Met hiphop, funk en soul combineert het tienkoppige ensemble het geheel tot een gevarieerde muzikale show onder het motto ‘Embrace The Brass’. De groep bestaat uit twee trompetten, twee trombones, alt- en tenorsax, sousafoon, drums, percussie en een rapper. 
 
Nice To Know:
The Embrassibles doet in 2010 mee aan de ‘Clash Of The Coverbands’ en behaalde de halve finale. De band speelt hier opmerkelijke brassversies van onder andere Dr. Dre, Stevie Wonder en Marvin Gaye. 
 
Anderen over The Embrassibles:
Festivaldirecteur ‘Big Rivers’ festival te Dordrecht: “Het uitgangspunt is ‘embrace the brass’, omhels het koper. Dat is misschien wat erg vrij vertaald, maar wat ze ermee willen zeggen is eigenlijk: wij zijn helemaal gek van die muziek en geven er een speciaal tintje aan. Niet alleen het ‘duffe’ koperwerk (met alle respect overigens) maar dit is Louisiana-achtige invloed met een stukje funk en hiphop, omgeven door allerlei kopergebeuren. En je moet dat echt gezien hebben, het swingt als de neten!”