Preview Nu of Nooit voorronde 4

Brew, Cees en Mees, Arcadya Lake, Solid Sun, Valse Honden

Bas Stienen ,

Nu Of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25 bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan de voorrondes. 3voor12/limburg zet alle deelnemende bands in een vijfdelige serie op een rijtje.

De Bands in zeven kenmerken

Band:
Brew
 
Genre:
Grunge, Stoner, Psychedelic

Locatie:
Sittard

Inspiratie:
Kyuss, Queens Of The Stone Age, Nirvana, Colour Haze, Sungrazer

Bio:
Brew is een jonge stonergrunge band uit Sittard, ontstaan in mei 2010. Met behulp van  langzame psychedelische stonergrooves afgewisseld met snelle harde gitaarriffs, creëert Brew een mix van verschillende muziekstijlen.  Deze mix heeft hun geen windeieren gelegd. Eind februari 2011 wonnen ze in de Bosuil in Weert de regiofinale van Popsport en zaten daardoor in het traject van Popsport Landelijk. Uiteindelijk werd de band in juli 2011 tweede in de landelijke finale. De jury was toen niet unaniem in het uitroepen van de uiteindelijke winnaar. De band heeft wel in het kader van Popsport opnames mogen maken bij René Ubachs (Are U Recording) in Weert. Deze zijn op hun myspace pagina te beluisteren (www.myspace.com/brewtheband). Brew speelde afgelopen zomer nog als supportact tijdens de CD presentatie van Sungrazer's tweede "Mirador".

Claim To Fame:
Een audio opname van hun optreden tijdens de festival De Affaire in Nijmegen.

Nice to Know:
Dat er bij Brew niet alleen op het podium sprake is van een vonk, blijkt wel uit het feit dat er ook een niet-muzikale relatie bestaat binnen de band. Let love Rule!

Toekomstmuziek:
De band heeft plannen om in de komende tijd hun eerste EP op te nemen.

Winnaars over Brew:
Rutger Smeets (Sungrazer - 2010): "Heerlijke ongepolijste, ruwe stonergrunge met invloeden van Sonic Youth en toch toegankelijk."
 

Band:
Cees en Mees
 
Genre:
Hele vieze vuige Bluesrock

Locatie:
Sittard

Inspiratie:
The Black Keys, The White Stripes, Triggerfinger, Jimmy Hendrix en Led Zeppelin
 
Bio:
Een bandnaam kan veel zeggen. De band bestaat namelijk uit Cees Maessen (drums) en jawel, Mees Hamer (gitaar, zang). Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan! Vooral gedreven door passie voor muziek en de volle overtuiging om iedere zaal plat te spelen, is de band in september 2011 tijdens de laatste repetitie van de vorige band, toen de bassist niet kwam opdagen, ontstaan. De twee koppige band heeft in haar jonge bestaan toch al een indrukwekkende lijst van optredens op hun CV staan. Zo stonden ze al in de Nieuwe Nor, Perron 55, Ernesto's Cantina, Fenix ("Omdat Het Kan") en op festival D-Vers. Ook waren Cees en Mees al te horen op L1 Radio.

Nice to Know:
De band doet niet moeilijk over hun gage. Geef ze een krat bier en zij zorgen voor de rest. Zo hoort rock 'n roll te zijn, toch?

Winnaars over Cees en Mees:
Madi Hermens (MADI - 2011): "Ik ben voor Cees en Mees gevallen toen ik ze voor het eerst hoorde spelen. Ik vind hun muziek heerlijk om bij weg te dromen. Als ze ergens spelen doe ik mijn best om er bij te zijn. Ik wens ze succes en vooral veel plezier !!!!"
 

Band:
Arcadya Lake
 
Genre:
Alternative ‘Metalcore’

Locatie:
Westelijke Mijnstreek (Geleen-Sittard-Born)

Inspiratie:
Deftones, Norma Jean, The Bled, The Chariot, The Dillinger Escape Plan, Every time I die, Glassjaw, & Poison the well, maar ook invloeden van Faith No More, U2, Foo Fighters, Strata en Johnny Cash.

Bio:
Arcadya Lake is opgericht in het voorjaar van 2010 en ontstaan uit bands als 'Onefix' en 'iareminor'. Door de diversiteit van stijlen die zij gebruiken in hun muziek, is deze moeilijk in een hokje te plaatsen. Met invloeden van zowel oude als hedendaagse muziek brengen ze een rauwe en logge sound met een incidentele stap ‘buiten het boekje', waarbij ze zich niet beperken tot één genre. Op het podium brengt Arcadya Lake een behoorlijk portie energie en enthousiasme. Soms meeslepend en melancholisch, maar hier en daar ook schrikbarend intens en chaotisch.

Nice to Know:
De band is vernoemd naar een porno-actrice uit de jaren ’70; Arcadia Lake. Er zijn verschillende verhalen rondom de dood van deze vrouw. Velen zeggen dat ze zelfmoord heeft gepleegd door een overdosis, anderen denken dat ze haar eigen dood in scène heeft gezet om elders weer een normaal leven te kunnen leiden.

Claim To Fame:
De videoclip van het nummer 'The Positive Current'

3voor12/limburg over Arcadya Lake:
"De songs vinden een stevig compromis tussen ingehouden strofes en uitzinnige refreinen, waar de gitaren unisono van leer mogen trekken. De combinatie van scherpe rock 'n 'roll, potige hardcore en bevlogen screamo toont dat de groep over heel wat potentieel beschikt".
 

Band:
Solid Sun
 
Genre:
Psychedelische (Blues)Rock
 
Locatie:
Maastricht

Inspiratie:
Pink Floyd, the Velvet Underground, The Doors, The Who, The Raconteurs, Kula Shaker en Pearl Jam

Bio:
Na een zoektocht naar de juiste bandleden, vinden meneer Betsjes (bijnaam van de bassist) en de zijnen, na de oprichting in januari 2011 hun plek voor het eerst op het podium van Cafe de Haas in Voerendaal. Enkele maanden van veel repeteren zorgde ervoor dat de heren het café circuit al snel ontstegen en spoedig speelden ze op de meeste Limburgse poppodia. Momenteel doet de band naast Nu of Nooit ook mee aan 's werelds grootste bandcontest 'Emergenza'. Afgelopen december werd in Tilburg 013, tijdens een voorronde het ticket gewonnen naar de halve finales.

Claim To Fame:
Een opname van het nummer 'The End of the Night' of akoestisch het nummer 'Distance'.

Nice to Know:
Dat Stichting Popmuziek Limburg een toevoeging is voor de Limburgsche muziekscene, blijkt wel uit het feit dat Solid Sun haar drummer via een berichtje op de website van SPL heeft leren kennen. Een uur nadat hun berichtje werd geplaatst meldde de heer Koevoets zich en was de vacature “drummer” ingevuld.
 
Toekomstmuziek:
De band is bezig met het opnemen van hun eerste EP die medio/eind maart zal uitkomen. Binnenkort zal het eerste nummer van deze EP te beluisteren zijn op de luisterpaal van SPL.
 

Band:
Valse Honden
 
Genre:
Raggende nederlandstalige-stoner-punk-rock-metal-smartlappen
 
Locatie:
Roermond
 
Inspiratie:
Andre Hazes, Rammstein, Ramses Shaffy, Slayer, Van katoen, NOFX, Niel Young, Motorhead, Sacred Reich, Blof, Raggende Manne en Belgian Asociality

Bio:
De band bestaat uit vier (dorstige) Roermondse gasten, die een tijd geleden besloten samen het (repeteer)hok in te duiken om naar eigen zeggen 'eens flink te raggen'. Dit wilden ze doen 'in zijn moerstaal', maar niet lief en gepolijst. Het resultaat is harde, grauwe en zwaar ongepolijste nederlandstalige rock in allerlei vormen. Momenteel heeft de band drie demo's op hun naam staan, genaamd "Nacho de Macho” (2009), "Rauw" (2010) en
"Aaaahhh-koest-ies" (2010), met daarop zeven nummers met “niet voor de gevoelige mens geschikte” teksten en mooie klanken van akoestische gitaren.

Nice to Know:
Kleine puppy-hartjes hebben onze raggende honden; Iedere EURO die de Valse Honden voor de kaartverkoop van de voorronde van Nu of Nooit ontvangen gaat rechtstreeks naar een goed doel, namelijk: Dierenambulance Midden-Limburg. Om het nog mooier te maken verdubbelt de band dit bedrag.

Toekomstmuziek:
Het winnen van "The Noise of Holland"

Een hond over Valse Honden:
Eddie van Dongen: "Grappig, in 1993 speelde ik met 'All Of A Doodah' op Nu Of Nooit en we zijn toen tweede geworden. Negentien jaar later sta ik weer op het Nu Of Nooit podium met Valse Honden."

Winnaars over Valse Honden:
Michael Heffels (Cooler Than Jesus - 1997): "Een onlimburgs nederlandstalige band met een uniek rauw geluid en een frontman die een brug slaat tussen Bob Fosko en Wim T. Schippers."