Nu of Nooit 2012: voorronde 3

Mary Shade, The Embrassibles, Hofbuskers, Yila & Davor, The New Habit

Jerome Crutsen, Tom op het Veld ,

Voorronde drie van Nu of Nooit 2012 vond plaats in de Nieuwe Nor in Heerlen. Er stond een gevarieerd programma klaar voor de bezoekers van de derde voorronde. Lekkere pop/funk werd afgewisseld met hiphop en onvervalste blues-rock. En tussendoor hadden we ook nog een podium vol met blazers. Zou één van deze vijf bands het tot de finale gaan schoppen?

Na de loting mag Mary Shade als eerste het podium betreden. Zelf noemen ze hun muziekstijl Bigpop en dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Deze jonge Heerlense band krijgt het publiek vanaf het begin meteen mee waardoor het enthousiasme van de jongelingen alleen maar stijgt. De lekker in het gehoor liggende songs worden energiek overgebracht maar vernieuwend is het niet. Aangevuld met een blazerssectie klinken de jazzy liedjes met een vleug funk erin alsof de band meedoet aan The Voice of een dergelijk programma. Bij een enkele song zit er een redelijk hoog Hanson-gehalte in maar “The Mary Shade Experience” zet een overtuigende set neer. (JC)

The Embrassibles zijn de volgende kandidaten die een gooi doen naar de glorie van een plek op Pinkpop. Met de Youngblood Brass Band als grote inspiratiebron is het podium gevuld met blazers van alle leeftijdscategorieën en een rapper. Bij rustigere nummers, zoals "Stoned Ages", worden de blazers wat meer naar de achtergrond geschoven en verandert de sfeer van lawaaierig naar een stuk intiemer. Ondanks zijn verwoede pogingen om het publiek op zijn hand te krijgen, heeft de vocalist hier vanavond moeite mee en aan enthousiasme ontbrak het de blazers ook enigszins in de Nieuwe Nor. Het leek alsof de balans tussen de vocalen en de muziek niet helemaal in orde was, waardoor het publiek met gemengde gevoelens achterblijft. (TV)

Als eerste urban act van de avond nemen de Hofbuskers het podium over. Het is meteen duidelijk dat hier hiphoppers staan met ervaring. In de afgelopen tijd hebben ze een EP opgenomen en liefst twee videoclips uitgebracht en het is te horen waarom het deze heren zo goed af gaat. De rappers zijn goed op elkaar ingespeeld en brengen de teksten vloeiend met een strakke presentatie, waardoor nummers als "Glansrol" uitstekend uit de verf kwamen. Hun aanstekelijke enthousiasme werd ook door het publiek opgemerkt, wat leidde tot een echte hiphop sfeer. Alle ingrediënten voor een mooie toekomst zijn aanwezig, dit zijn rappers waar we nog veel van gaan horen. (TV)

Yila & Davor wandelen als voorlaatste act het podium op en zonder enige vorm van introductie beginnen ze hun teksten in de microfoon te spitten. Wellicht willen de Maastrichtenaren de muziek voor zich laten spreken, maar het publiek informeren wat er eigenlijk staat te gebeuren zou geen overbodige luxe zijn. Aan de zaal werd verder ook weinig aandacht besteedt. Deze jongens stonden op de bühne om hun muziek te laten horen en niks anders. In hun teksten laten ze blijken dat ze trots zijn op hun afkomst, maar met wat meer dynamiek en variatie was het optreden interessant gebleven voor alle toeschouwers. Als deze rappers Pinkpop willen openen zullen ze nog even aan de weg moeten timmeren. (TV)

The New Habit schudt de Nieuwe Nor wakker na de ietwat saaie hiphop van Yila & Davor. The New Habit is verfrissend maar bestaat uit muzikanten (Black Wish, 21 Eyes Of Ruby en anderen) die al jaren samen muziek maken en die dus hun mannetje weten te staan. Dit is muziek zoals die gemaakt dient te worden. New Orleans blues, een scheut Red Hot Chili Peppers met een slok Neil Young en een grote fles bourbon whiskey zijn de ingrediënten van deze groovende band. Ze zouden zo maar eens in de finale kunnen staan. (JC)