Hoe is het met... Kings Of The Day?

Debuutalbum in zomer of nazomer

Francis Pronk ,

Drie jaar geleden won Kings Of The Day Nu Of Nooit en hadden ze de eer om Pinkpop te openen. Daarna is het stil geweest rond de band. Bestaat de band nog en kunnen we ze binnenkort weer op de Limburgse podia zien? Die vragen zijn vandaag beantwoord in Vaals waar de band 3voor12/limburg ontving voor een interview.

We worden ontvangen in een gigantisch pand, waar eerst de opa van zanger Maurice heeft gewoond. Qua inrichting lijkt het net een museum en wanneer Kings Of The Day vertelt dat ze hier dagelijks repeteren, hopen we dat de schilderijen niet van de muren vallen. Kings Of The Day heeft niet stilgezeten de afgelopen twee jaar. Er zijn zelfs een aantal bandleden die de band hebben verlaten, maar ze hebben inmiddels nieuwe leden om zich te versterken. We spreken vandaag met Maurice, Jan en Ben.
 
"We hebben besloten om ons de afgelopen twee jaar meer op muziek te concentreren. In de periode van Nu Of Nooit ging alles in een stroomversnelling. We hebben ervoor gekozen om een tijd rust te nemen en de stekker eruit te halen. Daar hebben we twee jaar voor nodig gehad en we zijn er nog steeds mee bezig.", aldus Jan. We zijn benieuwd of er wellicht een debuutalbum aankomt. Jan kan bevestigen dat er inderdaad een album aankomt, maar het is wel anders dan de muziek die we van Kings Of The Day gewend zijn. "We mengen veel stijlen door elkaar. Op het album zijn verschillende arrangementen te horen. We hebben ook twee nieuwe muzikanten erbij: drummer Andy uit Aken en multi instrumentist Max uit Berlijn."
 
Kings Of The Day heeft enorm veel tijd in het album gestoken. Jan: "We hebben nog nooit zoveel tijd in de muziek gestoken als de afgelopen twee jaar. We zitten sowieso op vrijdag, zaterdag en zondag in de studio en ook doordeweeks. Het is moeilijk om definitief tegen een nummer te zeggen: "Dit is het!" De band laat alvast een paar demo's horen van hun nieuwe nummer zoals 'Killer To The Bones' en 'Discover'. Dit zijn de werktitels, want het is niet duidelijk of dit de definitieve titels worden. De nummers gaan vooral over dingen die de band meegemaakt heeft. Onder andere over volwassen worden. Toch wil zanger Maurice niet veel kwijt over de verhalen achter de nummers. "De luisteraars mogen zelf interpreteren waar het over gaat. Ik vind het interessant om andere meningen te horen. Alleen de mensen die dicht bij mij staan zullen de teksten begrijpen. Ik vind het gewoon mooi dat anderen een heel ander verhaal eruit kunnen halen." Jan: "We proberen ook de Engelse woorden 'Me' en 'I' te vermijden, zodat het niet te persoonlijk wordt." 
 
De band heeft niet gekozen voor commerciële singlemuziek. Als het album uit is wordt aangeraden om het album in één keer achter elkaar te luisteren en niet als losse nummers. In de nummers zitten bepaalde atmosferen die elkaar opvolgen. Maurice vertelt over zijn liefde voor cassettebandjes. "Bij cassettebandjes ben je minder geneigd om door te spoelen. Bij cd's betrap ik mijzelf er wel eens op dat ik halverwege naar het volgende nummer skip. Ik hoop dat luisteraars van het Kings Of The Day album ook de 'cassette mentaliteit' zullen hebben en niet afhaken." 
 
Nu het album eraan komt zal de band ook een aantal optredens geven, of niet..? "We hebben lang niets van ons laten horen, dus de verwachting van het publiek zal hoog zijn. Eigenlijk hebben we ons alleen gefocust op ons album en nog niet op live spelen. Het album is een droom van ons allen en daar gaan we nu voor de volle honderd procent voor", aldus Ben. De planning van het album is in de zomer of nazomer. Nu zijn ze nog niet bezig met live optredens, maar tegen die tijd vast wel. "Een nummer klinkt live altijd anders dan op de plaat. Het is spannend, want het is een uitdaging om het op de juiste manier over te brengen. De energie die je in de studio opbouwt kunnen we dalijk live loslaten."
 
Tot die tijd kunnen verwijzen wij de nieuwsgierigen door naar de gloednieuwe website van Kings Of The Day met een interessant filmpje...