Early Adopters' Delight

Vijf mannen, vijf favoriete albums

Jörg de Groot ,

Early Adopters maakten hun debuut in 2011. Niet alleen digitaal maar ook op vinyl. Nu is het tijd om hun persoonlijke muzieksmaak te checken. Digitaal en analoog: maak kennis met hun album top vijf.

Victor Verstraelen: Beatles – Abbey Road

Beatles-Abbey Road (1969)

Beatles-Abbey Road (1969)

"Mijn favoriete plaat... Onmogelijk. Dit verschilt van tijd tot tijd. Er zijn wel enkele platen die over bepaalde periodes steeds weer terug komen, zo ook Abbey Road van The Beatles.

Abbey Road is de zwanenzang (laatste opgenomen, Let It Be werd later uitgebracht) van the Beatles, heel knap hoe een gezelschap dat op instorten staat toch nog zo'n meesterwerk af kan leveren. Elk lid heeft zijn bijdrage aan de nummers. Wat opvalt is dat ook Harrison's composities steeds beter werden, zijn aandeel is sterk vertegenwoordigd met briljante nummers als "Here Comes The Sun" en "Something". Lennon doet zijn ding met "Come Together", waar McCartney en Starr een ijzer sterk ritmetandem vormen. Saillant detail is de beschuldiging van plagiaat, enkele zinnen zijn namelijk 'geleend' van het nummer "You Can't Catch Me" van Chuck Berry.

De B-side van het album bevat een medley, meesterlijk in elkaar geschroefd met veel hulp van producer George Martin. Deze eindigt met het nummer "The End" waar de 4 leden nog even allemaal in het licht gezet worden. Daarna stilte en vervolgens, heel stiekem en heel 60's, een verstopt nummer: "Her Majesty".

The Beatles hebben altijd als een rode draad door mijn leven gelopen, vandaar dat deze niet op ons lijstje ontbreken mag."

Jack Baeten: Radiohead – In Rainbows

Radiohead - In Rainbows (2007)

Radiohead - In Rainbows (2007)

"Radiohead is een band die ik nu al enkele jaren ken. Mijn eerste echte kennismaking was tijdens Pukkelpop 2006. Ik ging voor het eerst naar een echt groot festival als 16 jarige puber en kan me de afsluiter van de avond nog heel goed herinneren. Radiohead speelde voor oneindig veel mensen en kreeg het voor elkaar om iedereen stil te houden en om samen in een soort van trance de avond af te sluiten. Dit maakte meteen zo' n indruk op me dat ik sinds dien ook wel een Radiohead fan genoemd mag worden.

Een jaar later maakte ik kennis met hun geniale album In Rainbows. Prachtige nummers die op verschillende manieren je aandacht grijpen. Allereerst frontman Thom Yorke die met zijn hypnotiserende stem precies weet wanneer hij iets moet zingen. Door veel gebruik te maken van zijn kopstem krijgt de muziek vaak een dromerige sfeer. Af en toe schreeuwt hij zijn gedachten naar buiten en zo krijgt de plaat genoeg afwisseling. De muziek hieromheen creëert telkens weer die sfeer die je gedachten automatisch meeneemt naar een droomwereld. Ook geëxperimenteer met drum percussie en ritme hoor je regelmatig terug.

Het totaal plaatje opende een nieuwe wereld voor mij. Een stijl muziek die ik nog nooit eerder had gehoord en vervolgens eindeloos vaak. In Rainbows is waarschijnlijk een van mijn meest gedraaide albums en heeft ook veel invloed gehad op de muziek die Early Adopters nu maakt. Dit is er eentje die ik later als oude opa nog wel aan mijn kleinkinderen zal laten horen."

Erik Muijsenberg: Jeff Buckley - Grace

Jeff Buckley - Graces (1994)

Jeff Buckley - Graces (1994)

"Ik kocht het album ooit toen ik op vakantie was in Brussel. Ik was een jaar of 16 en
wist eigenlijk helemaal niet wat het was, maar op de een of andere manier sprak de
hoes me aan. Ik vroeg dan ook aan m'n (oudere) broer of hij het kende. Hij had er
wel eens van gehoord, maar wist ook niet precies wat het was. Gelukkig had ik nog
wat  geld in m'n spaarpot en heb hem gekocht.

Terug in het hotel heb ik hem dan ook meteen in m'n discman gedaan om erachter te
komen wat het was. Zittend aan het bureau en starend uit het raam, was ik meteen
verkocht. Het is zo puur en oprecht! Prachtige zanglijnen en fantastische
gitaarpartijen. Op YouTube staan ook te gekke live opnames, die vaak een stuk harder zijn dan de studio opnames en met ontzettend veel overgave gespeeld worden! Het heeft me dan ook echt geïnspireerd om een betere gitarist te worden.

Ik kan nog steeds iedere dag naar het album luisteren, zonder ook maar één nummer
over te slaan! Het zijn stuk voor stuk juweeltjes! Ik vind zijn versie van "Hallelujah" (origineel van Leonard Cohen) de mooiste versie van het nummer, ooit opgenomen!

Laatst heb ik Grace dan ook nog maar op vinyl gekocht. Absoluut een album dat niet
mag ontbreken in mijn collectie! Wat mij betreft, één van de mooiste albums ooit gemaakt!"

Bram Jacobs: Villagers - Live at the Workman's Club

Villagers - Live at the Workman's Club (2007)

Villagers - Live at the Workman's Club (2007)

"Ik hou het wat korter: Villagers, toffe nieuwe act die vooral live overweldigend is. Bijzonder teksten gezongen door een zeer charismatische frontman. De plaat sprak me enorm aan. Ik herken veel van deze muziek terug in onze band."
 

Sean Verstraelen: Wilco - Sky Blue Sky

Wilco - Sky blue sky

Wilco - Sky blue sky

"Gangbare liedjes in een uitzonderlijk mooie en karaktervolle uitvoering. Ook een prachtige productie waar wij als band in de studio vaak aan refereerden."


 

Meer info over Early Adopters vind je hier.