Preview Nu of Nooit voorronde 5

Starfish Bowl, Life's Electric, Night at the Lake, Remorse , The Surfbeat Club

Bas Stienen ,

Nu Of Nooit is al jaren de belangrijkste bandstrijd van Limburg. Ook dit jaar weer spelen 25
bands zich in het zweet voor de finale én natuurlijk die felbegeerde toevoeging aan de line-up van Pinkpop. Naast de gebruikelijke recensies besteden we dit jaar ook aandacht aan
de voorrondes. 3voor12/limburg zet alle deelnemende bands in een vijfdelige serie op een
rijtje.

De bands in zeven kenmerken

Band:
Starfish Bowl 

Genre:
Funk, Psychedelic, Rock
 
Locatie:
Nederweert
 
Inspiratie:
The National, Motorpsycho, Jeff Buckley, Led Zeppelin, Captain Beefheart, Frank Zappa, Tim Christensen, jaren zeventig muziek in het algemeen.
 
Bio:
Starfish Bowl uit Nederweert laveert ergens tussen psychedelische grooverock met een funky randje, alternatieve rock en gruizige stoner-space-spierballenherrie. De roots van de band ligt in de blues en seventies, wat doorschemert in het inmiddels vrij omvangrijke pallet van eigen composities. Maar Starfish Bowl ontleent ook inspiratie aan moderne bands zoals Motorpsycho en The National. De instroom van nieuwe inspiratiebronnen zorgt dat de band zichzelf blijft vernieuwen en de muziek naar een hoger plan tilt. Deze evolutie is te horen op de vier albums die zijn uitgebracht. In de loop der jaren heeft Starfish Bowl bekendheid en ervaring in het Nederlandse live-circuit opgedaan. Veel kleine festivals zijn al eens aangedaan en tussen Groningen en Maastricht liggen weinig podia die niet bevlekt zijn met het zweet van Don Vito en de zijnen.
 
Claim To Fame:
De band heeft al een rijke nalatenschap, zo zijn er in eigen beheer maar liefst vier albums uitgebracht en speelde de band op ongeveer ieder denkbaar podium in Nederland. De (verboden) video van “Mr. Madness”, afkomstig van hun laatste album “Dopamine” is hier te zien.
 
Nice to Know:
Starfish Bowl stond eerder in 2000 in een voorronde van Nu of Nooit, toen zonder succes. Dit jaar krijgen de heren een herkansing. Verder hebben de mannen hun voorliefde voor de blues niet compleet verguist. Een gedeelte van de band stond een paar maanden geleden nog als Dead Revils in de Bosuil als eerbetoon aan de legendarische bluesband Red Devils met Lester Butler in de gelederen.
 
3voor12/limburg over Starfish Bowl:
Starfish Bowl heeft definitief afgerekend met de blues, alhoewel hokjesdenken eigenlijk nooit besteed was aan de band. De mannen klinken dan ook als herboren. Waar op derde cd 'All People' al voorzichtige stapjes werden gezet richting rock, klinkt op het laatste werk 'Dopamine' zomerse, licht psychedelische grooverock. Met een moderner geluid, gecombineerd met ambachtelijke rock, mikt de band op een breder publiek. Met sterke nummers (Hawkwind meets Red Hot Chili Peppers) en een goed uitgebalanceerde sound heeft Starfish Bowl zichzelf opnieuw uitgevonden.

 

 Band:
Life's Electric

Genre:
Pop-rock
 
Locatie:
Zuiden des lands
 
Inspiratie:
Kings of Leon, Paramore, Foo Fighters
 
Bio:
Life´s Electric is een opkomende pop-rock band die in 2010 het levenslicht heeft gezien. Met een verslaving voor rauwe energie, ontleent deze band zijn inspiratie aan bands als Paramore, Kings of Leon en de Foo Fighters. De geest van deze beruchte bands vloeit als een onlosmakend geheel door Life´s Electric. De muziek laat zich dan ook kenmerken door een bombastisch karakter, toegankelijke refreinen en nummers die als een film voor je afspelen.
Eind 2010 werd besloten om de handen ineen te slaan met topproducer Jonas Filtenborg (werkte onder andere samen met Beef). Deze samenwerking resulteert in het debuut album “Trust me I'm a doctor”, welk gepland staat voor april 2012. Met dit in het vooruitzicht, trekken deze vijf muzikanten erop uit om fans met hen te laten dansen, schreeuwen en springen tijdens de energieke optredens. De honger naar rauwe energie is nog nooit zo groot geweest!
 
Claim To Fame:
Een mooie eerste impressie van hun toekomstig album is hier te horen (en te zien).
 
Nice to Know:
De allereerste officiële gig van de band was in de Dommelsch Zaal van 013. Dit was in juni 2010 tijdens de landelijke finale van het Emergenza Festival. Ze deden zelf niet mee met deze bandwedstrijd, maar waren uitgenodigd om de avond af te sluiten. Een beter debuut is nauwelijks voor te stellen.
Toekomstmuziek:
Naast de release van hun debuut album wil de band het liefst jaarlijks een paar keer op tournee gaan in het buitenland.

Band:
Night at the Lake

Genre:
Groovy Rock
 
Locatie:
Weert
 
Inspiratie:
Lenny Kravitz, Foo Fighters, Alter Bridge, Red Hot Chili Peppers, Buck Cherry, Papa Roach, Pearl Jam, Guns n Roses, ACDC, Bon Jovi
 
Bio:
Lekker chillen met vrienden bij de rand van een meer en vervolgens op het geniale plan komen om een band te beginnen. Zo werden de muzikale interesses tijdens een warme zwoele zomerdag in 2010 samengesmolten tot een idee. Dit idee werd omgezet in daden en na een intensief jaar van schrijven en repeteren was de band officieel geboren. De vruchten van hun inzet volgden al gauw waaronder een optreden op het alom bekende VOLT festival in Hongarije. Geen slechte start, toch? Andere wapenfeiten van deze jonge gasten zijn deelname aan het Demo Duel op Radio 538 en diverse optredens waaronder in de fameuze "The Rambler" in Eindhoven.
 
Claim To Fame:
De single Down and Out is hier te beluisteren en te downloaden. Ook zijn de opnames van het Radio 538 Demo Duel hier te bekijken.
 
Nice to Know:
De band transporteert haar gear in een Dodge B300 uit 1979. Op internet zijn hier vast en zeker uitgebreide onderhoudsboekjes en een boel reserve onderdelen voor te vinden!!
 
Toekomstmuziek:
De band is bezig met het masteren van hun eerste langspeelplaat oftewel CD. Deze wordt deze maand verwacht. 
Band:
Remorse
 
Genre:
Trash metal met death en hardcore invloeden
 
Locatie:
Lottum
 
Inspiratie:
Slayer, Stormtroopers of Death, Municipal Waste, Anthrax, Sepultura, Gorefest, Pantera
 
Bio:
Na origineel te zijn gestart als ode aan muzikale trash helden als Anthrax, Motorhead, Metallica, Judas Priest en Slayer, begon de band in 2007 met het schrijven van eigen nummers. De liefde voor snoeiharde thrash metal is ook bij dit eigen werk duidelijk aanwezig! De eerste nummers presenteerden ze in oktober 2008 op hun eerste EP “Awaiting Your Death”, uitgebracht op het label Sixkiller Records. Deze ontving goede recensies op verschillende fronten. Na dit eerste huzarenstukje volgde in het najaar van 2011 hun debuut album genaamd ‘Crush Your Pride’. Ook dit album werd enthousiast ontvangen. Verschillende optredens met bands als Peter Pan Speedrock en SSS volgden en Remorse is momenteel een band die niet meer weg te denken is uit het metal genre.
 
Claim To Fame:
Hun eerste EP is op Bandcamp te horen. Hun laatste wapenfeit ook. Verder is hier een recensie van de Aardschok over de EP te lezen.
 
Nice to Know:

Dat de band niet terugdeinst voor een ouderwets staaltje Rock'n Roll gevoel, blijkt wel uit het feit dat de ze voor een optreden in België 250 KM reden om vervolgens in een uitgestorven dorp in een lege kroeg te spelen waar het stonk, omdat de geur van het rioolputje naar binnen waaide. Daarbij betaalden ze ook nog hun eigen geluidsinstallatie. Old school genieten, toch?! 

 Band:
The Surfbeat Club 

Genre:
Surf - Beat - Club muziek
 
Locatie:
Ergens tussen Maaseik en Sittard
 
Inspiratie:
The Challengers, Los Banditos, Ghastly Ones, The Trashmen
 
 
Bio:
Surf + Beat + Hipshaking Grooves = The Surfbeat Club. De formule is simpel, de uitkomst des te lekkerder: sexy als een jarretel en catchy als een Beatles deun. Een aangeboren
liefde voor obscure jaren ’60 beat, verguisde B-films en knotsgekke surf is de bindende factor van dit onstuimige kwartet. Vitale retro met een lichte punkattitude. En dit
bonte gezelschap heeft de DIY methode hoog in het vaandel staan getuige de opnames op een “good old 8 track”. Niet gek als de frontman van Red Zone Cuba en de toetsenist van Super 88 zich onder deze surfboys bevinden. Een EP met als enig doel ‘uit je dak gaan’. Met bezwerende voodoo drums, vette basriffs, een swingende surfgitaar en een duivels fladderend orgeltje , is de missie helder en duidelijk .The Surfbeat Club mikt nummer voor nummer op de dansvloer. Waardoor het ook live altijd een zinderend feestje wordt met The Sufbeat Club !
 
Claim To Fame:
De surfdudes hebben in het verleden onder andere gespeeld in: Red Zone Cuba, Super 88, GooGooMuck, Candy in Helsinki, Snowball, The Jumping Jerks en The Sideburns, waarbij surfgod “El Gran Gringo” dit jaar ook nog eens voor de zesde keer in een voorronde van Nu of Nooit speelt.
 
Nice to Know:
De mysterieuze namen van deze surfclub zijn gerelateerd aan de verschillende karakters en muzikale kwaliteiten binnen de band. Zo staat grote vriend “El Grande Gringo” altijd met iedereen te praten, meent “Proffesor Bandito” altijd dat hij kwaad moet kijken en alles moet analyseren, speeltDas 4 streichen Phantoom“ simpelweg fantastisch bas en staat “El Cantador” garant voor een oorstrelend geluid.
 
Toekomstmuziek:
Dit jaar is de band niet van plan veel live te spelen, maar voor een optreden op Pinkpop zouden deze jongens best over hun hart willen strijken. De band wil zich voornamelijk richten op het opnemen van hun eerste volledig album. Voor dit album probeert de band de gitarist van hun grote idolen Los Banditos als producer te strikken.