Presentatie Pinkpop 2012 samengevat

Programma overzicht, de Jan Smeets Award en foto's

Jörg de Groot ,

Op woensdag 29 februari werd traditioneel in Paradiso de line-up van Pinkpop 2012 bekend gemaakt, waren er optredens van Major Tom, Serena Pryne, Chef'Special en Gers Pardoel en werd de Jan Smeets Award 2012 uitgereikt aan het Bruis Festival. 3voor12 limburg zet alles nog even op een rijtje.

Giel Beelen verschijnt redelijk anoniem on stage, verontschuldigt zich vanwege het feit dat hij net hersteld is van een griepje en opent vervolgens officieel de perspresentatie waarna een korte video-impressie van Pinkpop 2011 wordt getoond. We zijn los.  Mister Pinkpop himself, Jan Smeets, wordt al gauw verzocht ten tonele te verschijnen om het grote nieuws aan te kondigen. Eerst nog tijd voor live muziek.

De spits wordt afgebeten door Major Tom, winnaar van Nu Of Nooit 2012. Een jonge band die als bijkomstig voordeel van het winnen van Limburgs grootste talentenshows, de eer heeft om Pinkpop 2012 te mogen openen. Een jonge band, zenuwachtig maar enthousiast.

De spanning is te snijden voordat Eric Corton per festivaldag in een kort filmpje één voor één de namen van Pinkpop de zaal in slingert. Elke naam wordt met enthousiasme en gejuich ontvangen.

Tweede live act is de Canadese Serena Pryne, een nog redelijk onbekende tante. In ieder geval gezegend met een flinke strot. Chef'Special zet de tent muzikaal op zijn kop door er track "My Night Off" met dubstep intermezzo de zaal in te knallen. Dat gaat swingen op de Converse stage op de laatste dag van Pinkpop.
 

Jan Smeets, 50 jaar in het vak, jawel, reikt vandaag de eerste Jan Smeets Award uit aan het Maastrichtse popfestival BRUIS. Het festival is volgens Jan Smeets erg  belangrijk voor het popklimaat in Maastricht.

Jan Smeets heeft er wel de voorwaarde aan verbonden dat nimmer op de subsidie mag worden gekort of anderszins rekeningen worden vereffend door de gemeente. Het geldbedrag is duidelijk bedoeld voor de programmering in 2012. Wij zijn dan ook zeer benieuwd wat BRUIS 2012 muzikaal gaat opleveren. Wordt vervolgd dus.

Na de 'plichtplegingen' is er tijd voor vragen uit de zaal. Vragen over onder meer de prijs van het bier, geen pils, het wel of niet komen van bepaalde acts en de invloed van de gage van Coldplay op het budget van dit jaar worden beantwoord. Giel sluit daarna het officiële gedeelte af.

Gers Pardoel mag de perspresentatie muzikaal afsluiten en doet dat met live band en een gastoptreden van Sef. Wij zijn benieuwd hoe Pinkpop 2012 Pardoel ontvangt. Vanmiddag werd er in ieder geval in Paradiso stiekem gedanst.

Het programma van 2012

Zaterdag 26 mei

Zondag 27 mei

Maandag 28 mei