Live verslag perspresentatie Pinkpop 2012

3voor12 limburg vanuit Paradiso, live-stream in het artikel

Ruud Everaerts en Jörg de Groot ,

Kersverse Nu Of Nooit 2012-winnaar Major Tom, The Cure, Mumford And Sons, Soundgarden en baas Bruce Springsteen & The E-Street Band staan al op de rol voor Pinkpop 2012. Woensdag 29 februari maakte jubilaris Jan Smeets de overige namen bekend. Het verslag met foto's van 3voor12 limburg vanuit Paradiso volgt later.

Vrijwel hele line-up zaterdag, zondag en maandag bekend

14.00 uur:
Persconferentie afgelopen. Het verslag van 3voor12 limburg met foto's volgt (vanwege een haperende internetverbinding in Paradiso) later.

13.48 uur:
Als afsluiter van de Pinkpop 2012 persconferentie treedt Gers Pardoel op. Dat doet hij straks ook op de Pinkstermaandag in Landgraaf. In Paradiso nodigt hij Sef uit om achterop zijn fiets te springen.

13.45 uur:
Vraag: "Hoe zit het met de Heideroosjes? Het is de laatste kans." Smeets: "We zijn geen afscheidsfestival, maar ik zeg nooit nooit. Stel er valt morgen iemand van de trap, dan bel ik natuurlijk Marco." "En Slash, ditmaal op het hoofdpodium?" De Pinkpop-directeur: "Die heb ik niet op een lijst voorbij zien komen." Een ander wil weten of de gage voor Coldplay (Pinkpop 2011) de line-up van dit jaar heeft. Smeets: "Nee hoor, ik heb zelfs geld overgehouden en dat wordt in het festival van dit jaar gestopt." Dat moet straks in mei onder meer in de aankleding van Pinkpop terug te zien zijn.

13.35 uur:
Goede vraag aan Jan Smeets: "Er staan op de 3FM-site meer namen voor Pinkpop, die van Lana Del Rey en Miike Snow". Smeets: Lana stond wel op onze lijst, maar komt in ieder geval niet. Miike Snow en Rifle Sons staan nog wel op het lijstje." Wat is er eigenlijk met Neil Young gebeurd wil een ander weten. Smeets: "Ik hoop dat het er ooit nog een keer van komt. Ik geef de hoop niet op." En de nummer 1 van de Gouden Tip lijst: Muse? "Niet gelukt, we hadden vorig jaar geluk dat de nummer 1 wel lukte en zijn nu blij dat de nummer 2, Mumford and Sons, wel komt."

13.30 uur:
Persconferentie-moment. Jan Smeets toont de nieuwe festivalposter en vertelt tegen Giel Beelen: "Het bier is niet duurder geworden, hoewel de inkoop wel duurder is geworden. Wij hebben het duurste bier van Europa, geen pils, voor dezelfde prijs." Vanwege de BTW-verhoging wordt het kaartje iets duurder. Pinkpop split de extra BTW-kosten volgens Smeets met de bezoeker: ieder betaalt 5 euro op het ticket. "We hebben vorig jaar zeven ton afgedragen aan BTW, dat wordt dit jaar 1,4 miljoen."

13.15 uur:
Jan Smeets vertelt aan Giel Beelen dat Bruce - The Boss - Springsteen met zijn E Street Band Pinkpop op maandag afsluit met een show van twee uur. Het programma is nog niet helemaal rond met de bekendmakingen van vandaag, verduidelijkt Smeets: "Er moeten maandag nog drie bands bij en voor de zondag nog twee."

13.11 uur:

Eric Corton maakt de line-up voor hoofddag maandag bekend:
Serena Pryne & The Mandyvilles
Chef'Special
Paul Kalkbrenner
Blood Red Shoes
Herbert Grönemeyer
The Hives
James Morrison
Gers Pardoel
Seasick Steve
The Specials
Mumford and Sons
Bruce Springsteen & The E Street Band (2 uur)

13.02 uur:
Eric Corton maakt de line-up voor zondag bekend:

Bombay Bicycle Club
Sharon Jones and the Dap-Kings
Chase & Status
Mastodon
The Wombats
Racoon
Keane
Babylon Circus
The Kyteman Orchestra
Soundgarden
Linkin Park

12.42 uur:
Programma zaterdag bekend:
Will and the People
The Afghan Whigs
Ben Howard
Major Tom
The Asteroids Galaxy Tour
The Ting Tings
Kyuss Lives
Kasabian
Anouk
The Cure (de headliner speelt een show van 2 uur)

12.33 uur:
Directeur Jan Smeets, dit jaar 50 jaar in de business, vertelt over de Jan Smeets Award, die hij voortaan elk jaar gaat weggeven. Popfestival Bruis, georganiseerd door het Maastrichtse podium De Muziekgieterij, wint de eerste award: ten bedrage van 20.000 euro.

12.25 uur:
Giel Beelen verklapt dat Ben Howard komt. Amnesty International en Oxfam Novib vertellen over de organisaties en acties tijdens Pinkpop.

12.11 uur:
Major Tom, de winnaar van bandwedstrijd Nu Of Nooit, treedt op.

12.00 uur:
Giel Beelen opent de persconferentie met filmpje van de highlights van Pinkpop 2011.

10.00 uur:

De eerste Nederlandse acts zijn bekend voor Pinkpop 2012: Giel Beelen maakte zojuist op de radio bekend dat Gers Pardoel er staat en dagblad Spits meldt de komst van Chef'Special. De Haarlemse funkband treedt vandaag ook in Paradiso op. Dagblad De Limburger weet van de komst van de Duitse rockzanger Herbert Grönemeyer.