Ellen ten Damme drijft het op de SPITZ!

Eigenzinnige sfeervolle show vol muziek, dans en drama

Wil Delissen ,

Van 26 september tot en met 1 december reisde Ellen ten Damme de Nederlandse theaters af met het Scapino Ballet Rotterdam. Met haar meest recente show SPITZ! werd het publiek getrakteerd op muziek, moderne dans en veel visuele effecten. In de aanloop naar de kerst doet ze het nog eens dunnetjes over in een drietal Nederlandse clubs. Heerlen bijt de SPITZ! af op 13 december.

Nadat gitarist Ivo Gleeman het publiek heeft opgewarmd met een energieke akoestische set, wordt alles in stelling gebracht voor de afgeslankte theatershow van Ellen ten Damme. Immers, voor een groep van acht dansers bijvoorbeeld, is op een podium als de Nieuwe Nor geen plaats. Sterker nog, voor de twee wel meegereisde dansers is het podium zelfs een metertje uitgebreid. Ook de visuele effecten moet het publiek zelf erbij denken. Maar aangezien liefhebbers van Ellen doorgaans, net als hun idool, erg fantasievol zijn mag dit de pret niet drukken.

De clubvariant van de SPITZ! is er een die er wezen mag. Een gevarieerd programma, waarin duizendpoot Ellen al haar kwaliteiten ten toon spreidt. Het eerste deel van de show bestaat uit sfeervolle liedjes van het album 'Durf Jij?' Als zij, voor het nummer dat op de setlist als 'Hee' staat betiteld, haar Squier ter hand neemt gaat het dak eraf. Na dit heavy intermezzo komt het accent meer te liggen op het meest recente album 'Het Regende Zon'.

Tijdens de show is een belangrijke rol weggelegd voor moderne dans. Twee dansers van het Scapino Ballet Rotterdam zetten tekst en muziek kracht bij. Tijdens het gevoelige 'Durf jij' bewijst Ellen, dat ook zij deze vaardigheid goed in de vingers heeft. Het is muisstil in de zaal als zij met haar Scapino-partner de bewegingen tot in detail uitvoert. De waardering straalt af van de bezoekers, die na iedere act enthousiast reageren.

In het nummer 'Fotograaf' geeft Ellen in woord en beweging op een niet mis te verstane wijze haar perceptie weer over het fenomeen fotograaf. Overigens een activiteit, die zijzelf in haar vrije tijd graag uitoefent. Vervolgens passeren in de medley ook niet Nederlandstalige nummers de revue, zoals onder andere 'Naturträne' (van Nina Hagen) en 'See You In Vegas'.

Tijdens de toegift is het tijd voor de speciale gast van de avond. Niemand minder dan ekster Ari wordt voorgesteld aan het publiek en de meezinger in de trant van "Ik ben Ari, maar ik ben geen kanarie" wordt ingezet. Het had niet veel gescheeld of we hadden een reprise gehad, maar de techniek werd gelukkig nog tijdig gecorrigeerd.

Heel toepasselijk zo vlak voor de kerst, beëindigt Ellen de show met 'Happy Xmas (War Is Over)' van John Lennon. Voor de gelegenheid is zij getooid in kerstmuts en een lange jas van witte vacht (kunst uiteraard).