Van Stein naar Roemenië Van Stein naar Roemenië

Limburgse band Lambshade waagt stap naar buitenland

, Francis Pronk

Van Stein naar Roemenië

Limburgse band Lambshade waagt stap naar buitenland

Francis Pronk ,

Lambshade uit Stein speelt van 11 tot 16 mei drie shows in Boekarest, Roemenië, waarbij hun muzikale prestaties in diverse locaties in Boekarest ten gehore gebracht zullen worden. 3VOOR12/Limburg tourt met ze mee voor een verslag.

Limburgse band Lambshade waagt stap naar buitenland

Nadat Lambshade in 2009 een tour door Engeland heeft gemaakt, wilde zij wederom op pad in het buitenland. Met het nodige vooronderzoek, ambitie, enthousiasme de juiste contacten was de basis gelegd voor een tweede internationale tour: 'Lambshade goes Romania'.  Zowel vanuit Roemenië evenals vanuit Nederland zijn reeds de nodige inspanningen geleverd om ook deze tour tot een succes te maken.

De band zal de singles ‘A Change Of Season’, ‘Self Inflicted’ en ‘We’re In This Together’ live spelen gedurende hun optredens. Een exclusieve akoestische set zal in de beroemde Fender Guitar Shop in Boekarest gebracht worden ter lokale promotie.

Na Boekarest zal band verder gaan met optreden in hun geboorteland. Plannen voor een nieuw album zijn gemaakt, dat in 2012 zal verschijnen. Wellicht dat dit nieuwe werk een basis kan vormen voor een nieuwe Europese tour.

Vlak voor vertrek naar Roemenië vroegen wij zanger Aäron Steps alvast enkele vragen:

Is dit de eerste keer dat jullie in het buitenland gaan optreden?
"Nee. In 2009 hebben we al een kleine tour door Engeland gemaakt er eerder deze maand speelden we nog in Parijs. Emergenza had ons een aantal weken eerder benaderd of we interesse hadden te willen deelnemen aan een contest met als hoofdprijs een optreden in de Franse hoofdstad. Het was leerzaam om te zien hoe reacties van publiek per land kunnen verschillen, de Fransen zijn behoorlijk afwachtend aan het begin van een optreden maar gelukshalve schoot Lambshade in het juiste keelgat. Het was een mooie warming-up voor de vijf heren om zich voor te bereiden op Roemenië."

Hoe komen jullie erbij om juist in Roemenië te gaan touren?
"Via via zijn we in contact gekomen met een aantal mensen uit het Roemeense clubcircuit/Roemeense boekers. Zij zagen het wel zitten om ons te boeken de belangstelling was wederzijds. Na het opsturen van ‘Memories & Masquerades’ en wat beeldmateriaal van een aantal optredens werd het definitief. Reeds gedurende een aantal maanden worden er voorbereidingen getroffen om te maken tot wat het worden gaat. Het gaat niet alleen om het optreden voor de band, dat kan hier in Nederland immers ook. Het brengt eveneens heel wat ervaring op om zo veel zelf te plannen en een tour als deze draagt ontzettend bij aan de teamspirit van de band. Het wordt dus geen snoepreisje of dergelijke, we hopen op een leuke tijd voor de mannen onderling en een leerzame periode waarmee we weer grote stappen in de juiste richting kunnen maken."

Waarom niet eerst Nederland veroveren en dan naar het buitenland?
"Goeie vraag. Nederland veroveren behoort natuurlijk weliswaar tot één van de hoofddoelen van Lambshade, maar zoals eerder verteld is er ook het leerzame aspect van deze tour. Je ontwikkelt zowel op zakelijk gebied als ook bij podiumperformance nieuwe tactieken om meer mensen in aanraking te laten komen met je eigen muziek. Hopelijk kan dit op langere termijn bijdragen aan het veroveren van de Nederlandse muziekliefhebbers."

Hoeveel optredens doen jullie in Roemenië en waar?
"We vertrekken hier op woensdag 11 mei en zullen weer thuis zijn op maandag 16 mei, in deze perioden verzorgen we een drietal optredens in de hoofdstad Boekarest. Het eerste optreden vindt plaats op donderdag en zal akoestisch gespeeld worden. Omdat we eerder een akoestische set gespeeld/geschreven hebben kunnen we dit mooi gebruiken om ter promotie te spelen in een Fender GuitarShop. Eigenlijk zouden we eerst een klein optreden ter promotie in het centrum van de stad willen geven bij een grote muziek-/cd-winkel in het centrum van Boekarest, maar helaas bestaan er niet zo’n winkels in de hoofdstad. Als keurig alternatief hebben we een gitaarwinkel gezocht en bereid gevonden ons plek te bieden om een promo-optreden te verzorgen.
Vrijdag 13 mei spelen we in club Fabrica met in als support act de Roemeense band Les Elephants Bizarres. Zaterdag 14 mei spelen we in Atelierul de Productie, wederom een groot podium in het centrum van Boekarest, deze keer staan the Mono Jacks in ons voorprogramma, wederom een band van Roemeense bodem."

Hoe promoten jullie de optredens in Roemenië?
"Naast het verspreiden van posters en veel contacten zoeken via Facebook wordt er op Radio Guerilla, een groot Roemeens radiostation, regelmatig een jingle gedraaid waarin we gepromoot worden. Verder hebben we wat kleine prijsvragen bedacht welke we via Facebook onder de aandacht brengen waarmee mensen gratis entree of cd’s kunnen winnen."

Wat willen jullie bereiken in Roemenië?
"Op de eerste plek natuurlijk het publiek vermaken, daar dienen muzikanten/bands nu eenmaal voor. Als band hoop je natuurlijk erop dat de muziek aanslaat en dat we in de toekomst nog eens gevraagd worden om het Roemeense volk van hun nodige portie Lambshade te voorzien. Voor ons zelf hopen we op het vliegtuig te kunnen stappen met een aantal wijsheden en leerzame ervaringen rijker."

Staat er nog een buitenlandse tour op de planning?
"Er zijn ideeën voor een tour volgend jaar, maar deze zijn nog niet concreet genoeg. Na de zomer gaan we starten aan een nieuwe cd en daar gaan we (naast de optredens) al onze energie insteken!"

Wil je Lambshade volgen in Roemenië? Dat kan!
3VOOR12/Limburg reist met de heren uit Stein mee om elke dag een tourupdate, inclusief foto's, op deze website te plaatsen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg