Tourverslag Lambshade in Roemenië Tourverslag Lambshade in Roemenië

Tour door Boekarest van 11 t/m 16 mei

, Francis Pronk

Tourverslag Lambshade in Roemenië

Tour door Boekarest van 11 t/m 16 mei

Francis Pronk ,

3VOOR12/Limburg toert met de Steinse band mee door Boekarest en plaatst elke dag een update over de belevenissen van en rondom Lambshade.

[LAATSTE UPDATE]

Tour door Boekarest van 11 t/m 16 mei

DAG 6:

Gapend komen de jongens van Lambshade hun bedden uitgerold. Snel douchen, koffers inpakken en op naar Limburg. Enkele bandleden gaan nog even snel naar het winkelcentrum om inkopen te doen. Het appartement wordt opgeruimd en rond de klok van drie staan er drie taxi's klaar om ons naar het vliegveld te brengen. Voor de laatste keer rijden we door het chaotische verkeer in Boekarest en zien we de replica van de Arc de Triomphe. Helaas heeft onze vlucht naar Charleroi vertraging en vliegen we een half uur later. In het vliegtuig wordt duidelijk dat de bandleden toch wel gesloopt zijn na deze intensieve dagen. Sommigen bekijken de foto's van de afgelopen dagen en anderen liggen in een diepe slaap. Wanneer het vliegtuig veilig geland is starten de jongens met het applaus voor de piloot, mede passagiers doen enthousiast mee. Familieleden en vrienden wachten ons op bij aankomst. Nu moeten we nog van Brussel naar Stein. De groep splitst zich hier en hierbij is officieel het einde van de reis. Lambshade is een ervaring rijker en uiteraard hopen we dat er nog vele internationale tours zullen volgen. Als deze net zo gezellig en succesvol worden als in Roemenië mogen we zeggen dat Lambshade internationale potenties heeft.

Drummer Bob Van Heumen licht toe: "Een tour als deze versterkt de band tussen de bandleden op zowel sociaal als muzikaal gebied. Je bent op deze momenten op elkaar aangewezen en je moet er ook het beste van maken. Hierin zijn we meer dan geslaagd. We kunnen terugblikken op zes geweldige dagen met een enorm leuke en bij elkaar passende groep. Er kleeft echter ook een enorme organisatie aan zo’n tour vast, waardoor ook de zakelijke kant van de bandleden medeorganisatoren op de proef werd gesteld. Dit kost namelijk erg veel tijd en je bent wekelijks ongeveer even lang bezig met vergaderen als repeteren. Wat dit soort zaken betreft, hebben we hiermee dus ook onze managementcapaciteiten aangescherpt." Het leukste in de tour waren volgens Lambshade natuurlijk de shows zelf, ook over het publiek is de band erg te spreken. "Je merkte meteen dat het Roemeens publiek snel tevreden was, dat ze overal in meegingen en bovenal enorm enthousiast waren. Echter denken we dat de dag van vertrek voor iedereen ook erg spannend en leuk was. Diezelfde dag is ook gepast afgesloten met de nodige biertjes in een leuke bar, om vervolgens de volgende dag wakker te worden met een mooie kater." Voor een vervolg van deze tour zijn er nog geen plannen. "Voorrang heeft het schrijven van nieuw materiaal voor een volgend album", aldus Bob.

Lambshade is in Limburg de komende zomer nog te zien op onder andere de volgende festivals:

  • 2 juni: Urpop festival in Urmond
  • 18 juni: Rock U festival in Ulestraten
  • 3 september: Knastercross Geulle
  • 9 september: Koempelrock Lindenheuvel
  • 14 oktober: Festival D-vers in Sittard

 

DAG 5:

De verwachtingen waren dat iedereen tot de late middaguurtjes zou slapen, maar al voor de middag aanbreekt is het al roermoerig in het Lambshade appartement. Als een persoon wakker is, is iedereen meteen wakker. We besluiten om met de hele groep naar een grote markt te gaan: Autovit. Hier worden cadeaus gekocht voor mensen thuis en zo pikken we ook nog iets van de Roemeense cultuur mee op onze laatste dag in Boekarest. Morgenmiddag vertrekt ons vliegtuig alweer naar Charleroi. Na ons bezoek aan de markt en een terrasje in het centrum snellen we terug naar het appartement om de kampioenswedstrijd te zien. 's Avonds doet Lambshade een photoshoot met onze fotograaf op verschillende locaties in de stad. In het drukke centrum zijn mooie kiekjes geschoten en de band kan het uiteraard niet laten om naast serieuze foto's ook grappige foto's te maken. Zo gaan de bandleden bijvoorbeeld tussen een aantal meisjes staan, die net op weg zijn naar een sjiek gala. De foto's zijn allemaal te bekijken op de Lambshade Flickr. Daarna meeten we voor de laatste keer de twee mensen die het afgelopen half jaar veel energie in de Lambshade tour hebben gestoken. We eten gezamenlijk in een typisch Roemeens restaurant genaamd 'Hanul Voievozilor'. Er is een live band die traditionele Roemeense muziek speelt. De jongens van Lambshade laten de Roemenen een poepie ruiken en trekken de leukste danspasjes uit de kast. Vol enthousiasme doen ze de polonaise dwars door het restaurant heen. De sfeer zit er al goed in en de obers vragen zelfs of het wat zachter kan. De laatste dag in Roemenië moet natuurlijk wel feestelijk afgesloten worden. Na de klok van twaalf gaat iedereen nog naar een club in het centrum van Boekarest. Nog eenmaal feesten en morgen weer terug naar Limburg. Slaap lekker.

 

DAG 4:

Vandaag hebben we heerlijk uitgeslapen. Rond drie wordt de band al verwacht voor de soundcheck al van het optreden dat vanavond pas rond half 12 plaatsvind. Het optreden van vanavond is in Atelierul De Productie, een grote kunstruimte waar vanavond ook enkele exposities te bewonderen zijn. Deze start om negen uur. Na de soundcheck gaan we gezamenlijk eten in een Turks restaurant Divan, in het centrum. Wanneer we later weer in Atelier De Productie aankomen is het al aardig gevuld met nieuwsgierige kunstliefhebbers, nu maar hopen dat ze ook van stevige rock muziekhouden.
De jonge fan, die in de Fender Guitarshop van de partij was, laat ook weer zijn gezicht zien. Verder zijn er meerdere mensen die we de afgelopen dagen vaker hebben gezien. We kunnen zeggen dat er al een kleine 'fanbase in wording' is gecreëerd de afgelopen drie dagen. In het atelier hangen posters van Lambshade en er zijn al twee Roemeense mensen gespot met een Lambshade t-shirts.

Roemenië heeft een interessante muziekscene. Eerlijk gezegd waren de verwachtingen van de muziekscene hier niet al te hoog. Gisteren werden we al verrast door de Roemeense band Les Elephants Bizarres en vandaag speelt The Mono Jacks het dak eraf. Er zijn verschillende invloeden te ontdekken in hun muziek, van Kings Of Leon tot Placebo. De zang is beter gearticuleerd dan de zang van Les Elephants Bizarres. Het publiek zingt uit volle borst mee met The Mono Jacks, zij zijn dus al aardig bekend in hun thuisland. Jammer dat ze er geen enthousiaste show van maken, want na een tijd klinkt het eentonig en wordt het saai. Tijd voor Lambshade dus!

Lambshade heeft vandaag hun setlist aangepast ten opzichte van gisteren. Zo hebben ze ervoor gekozen om vandaag 'The Genius' te spelen en 'Chasing Cars' van Snow Patrol in plaats van 'Better Man' van Pearl Jam. Ook vandaag geniet het publiek 'op z'n Roemeens': laaiend enthousiast. Dit is uiteraard een goede motivatie voor de band. Wanneer het einde van de set nadert bedankt de band een aantal mensen die deze Roemeense tour mede mogelijk hebben gemaakt en worden er cadeaus uitgereikt. Voor het eerst klinkt er "We want more" en is de band klaar om voor de allerlaatste keer Roemenië op z'n kop te zetten. Alhoewel... Als Bob is gevonden. Bob is na het laatste nummer direct naar de wc gerend. Wanneer Bob weer terecht is speelt Lambshade een nummer die ze tegenwoordig live niet meer spelen, namelijk 'Decisions', afkomstig van de eerste EP uit 2009. Het zit erop; na drie optredens is de Roemeense tour voorbij. Op muzikaal gebied dan.

In de zaal wordt nog gefeest tot in de late uurtjes. Er worden contacten gelegd met fans en aangezien het drinken gratis is wordt er veel volgetankt. Wanneer de klok vijf keer slaat in het appartement is het muisstil. Stiekem klinken er uit sommige kamers snurkgeluiden.

Welterusten allemaal!

 

DAG 3:

Een beetje cultuur meepikken is niet verkeerd. Als je in een land als Roemenië bent zijn er enorm veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Om negen uur worden we opgehaald bij ons appartement door onze gids. We zijn door de stad gereden en o.a. de militaire academie gezien. De gids heeft veel smeuïge verhalen over Dracula en de eerste stop van de excursie is bij het verblijf van de president van Roemenië. We krijgen een rondleiding door een museum/paleis op datzelfde terrein wat erg goed beveiligd is. Iedereen moet bij de ingang hun paspoort afgeven en door een metaalscanner heen.  Leuk feitje: De omgeving heeft iets weg van de Efteling. De jongens maken continue grappen over Het Land Van Laaf. Na de enorme en vele kamers te hebben bekeken kunnen we zeggen dat we onze kennis van de Roemeense geschiedenis iets hebben opgehaald. Vervolgens zijn we naar het kolossale Parlementsgebouw gegaan. Het Parlementsgebouw is het op twee na grootste gebouw ter wereld, alleen het Pentagon is groter. Binnen hebben we een rondleiding gehad door een aantal belangrijke kamers. Het gebouw is zo groot dat we slechts vijf procent hebben gezien. Al gauw is het tijd om terug te keren naar het appartement om alle spullen in te laden voor de soundcheck in Fabrica. Gisteravond zijn we met z’n allen naar de club geweest om te kijken hoe groot het was en of er een leuke sfeer hing. Er speelde een Roemeense Alice In Chains coverband en het is duidelijk: Lambshade kan niet wachten op hier zelf te staan.

Het voorprogramma van vandaag is Les Elephants Bizarres, het is een beetje de Go Back To The Zoo van Roemenië. Het is handig dat deze band fans heeft meegenomen, want op die manier is er meer publiek voor de hoofdact: Lambshade. Er zijn een aantal bekende gezichten in het publiek. Mensen die gisteren ook bij het akoestische optreden in de Fender Guitarshop waren zijn er nu ook bij. In Roemenië zijn de tijden voor optredens anders dan bij ons in Nederland. Wanneer een optreden in Nederland eindigt (tegen de klok van 00:00 of eerder) begint het pas in Roemenië. Lambshade start om 00:30 met hun gig. De bandleden zijn ietwat gespannen. Zullen er genoeg mensen zijn en zullen ze positief reageren op de muziek? De band kan opgelucht ademhalen, want ze treffen het voor de tweede keer goed met een enthousiast publiek. Is het omdat Lambshade uit Nederland komt of vinden ze de muziek gewoon te gek? Afgelopen week was er regelmatig een spotje op de Roemeense radio te horen met de aankondiging van hun shows.

Bij de eerste tonen wordt er al gegild alsof er al een beroemde band staat; een warm welkom dus. Tijdens de excursie van vanmiddag heeft de gids een aantal zinnen op papier gezet in het Roemeens. Aaron doet een geslaagde poging om “Goedenavond Boekarest” te zeggen en “Bedankt dat jullie er zijn”. Gisteren schreef Ingo de tekst van een nieuw nummer, die ze vandaag voor het eerst gaan uitvoeren. Het nog titelloze nummer wordt omgedoopt tot ‘White Limo’, aangezien de muziek geschreven was toen het album ‘Wasting Light’ van de Foo Fighters uitkwam. Het Roemeense publiek danst en klapt vrolijk mee. In Nederland kijkt het publiek meestal nog de kat uit de boom bij onbekende band. Hier is het een totaal andere wereld: onbekende bands worden gezien als bands die al jaren aan de top staan. Lambshade raakt erg gemotiveerd hiervan en geeft een knallende show. “Een van de beste shows die we ooit hebben gedaan”, zegt Aaron na afloop. Lambshade is zelfs gevraagd om zondag een Roemeens festival af te sluiten genaamd Club A Festival. Het is nog niet 100% rond, maar we houden jullie op de hoogte. Na afloop draaien we muziek van diverse Limburgse en Nederlandse bands, om de Roemenen een indruk te geven van onze muziekscene.

Rond 4 uur in de nacht komen we weer aan in ons appartement en duiken we snel onder de wol. Tot morgen!

Vanaf vandaag zijn de foto's te bekijken op het Lambshade Flickr-account

 

DAG 2:

Vandaag is de dag van de eerste gig in Roemenië. Overdag verkennen we de stad en teruggekomen in het hotel heeft Ingo inspiratie voor een nieuw nummer. Rond half zeven komen we aan bij de Fender Guitarshop. De band krijgt een rondleiding en kijken hun ogen uit. Feitje: de Fender gitaren zijn hier in Roemenië goedkoper dan in Nederland. Op een ietwat klein podium wordt er omgebouwd naar de Lambshade setting. Aangezien het een optreden in een winkel is doet Lambshade een akoestisch optreden, Terwijl de band soundcheckt worden er witte opklapstoeltjes klaargezet voor het publiek. Bezoekers van de winkel kijken tijdens het winkelen met een nieuwsgierig oog naar de band. De band heeft van tevoren afgesproken dat ze instrumenten van de zaak mogen lenen. Yannick kan het niet laten om de duurste Taylor 304 uit te kiezen. De band speelt voor een raam, dus passanten kunnen zien wat er gebeurd. Langzaamaan druppelen er steeds meer mensen binnen. Het publiek krijgt ook nog eens een gratis drankje, want zo sociaal is Lambshade. Wanneer het bijna showtime is zijn alle stoelen bezet en moeten er zelfs mensen gaan staan. Een opvallend persoon in het publiek is een kleine jongen gehuld in Lambshade shirt. Hij reageert erg enthousiast op deze toch wel onbekende band voor Roemeens publiek. Hij is niet de enige die enthousiast reageert, want bij ‘Change Of Season’ wordt er enthousiast meegeklapt waar Ingo op reageert met: “You people have a better feeling of rhytmn than our Dutch audience.” Om het publiek niet alleen maar Lambshade nummers voor te schotelen heeft de band er twee covers doorheen gegooid. ‘Better Man’ van Pearl Jam en ‘Chasing Cars’ van Snow Patrol. Prima keuzes, want het is herkenbaar voor het publiek. Naarmate het optreden vordert komen er steeds meer mensen binnen. Er zijn uiteindelijk meer dan vijftig mensen naar het optreden gekomen. Een opkomst om zeer trots op te zijn voor een eerste optreden in een onbekend land. De bandleden zijn zeer blij met de opkomst en het succesvolle optreden. Aaron: “Het optreden is ons erg goed bevallen, want in het begin hadden we (gezonde) spanning of het wel over zou komen akoestisch. Toen het optreden eenmaal begonnen was was het echt druk. De mensen waren enthousiast en ze waren zeer oplettend en stil. Er hing een lekkere sfeer en nogmaals: we hadden het niet beter kunnen treffen als eerste optreden.” Na afloop heeft de jongen met het Lambshade shirt met alle bandleden gesproken en zijn er handtekeningen uitgedeeld en foto’s gemaakt. De eerste echte Lambshade fan in Roemenië is binnen. Nu op naar de zaal waar morgen de eerste elektrische show is. We gaan alvast kijken naar de Roemeense bands die er vandaag spelen. Op naar de volgende gig!

 

DAG 1:

In de middag is het tijd om te vertrekken vanuit Stein naar vliegveld Charleroi in Belgie. De instrumenten zijn afgelopen weekend al naar Roemenië gebracht. In het vliegtuig zijn de voorbereidingen in volle gang. Bob en Ingo zijn verdiept in een tijdschrift over instrumenten en Yannick heeft het druk met gekke bekken trekken op de foto, maar er worden ook zinnige dingen besproken. Zo wordt er gesproken over een mogelijke aanpassing van de setlist. Normaal start de band met het nummer ‘Wishing Too Late’, maar nu wordt er misschien geswitcht naar ‘Self Inflicted’.

Wanneer het vliegtuig landt op het vliegveld van Roemenië kan het avontuur officieel beginnen. Met drie taxi’s gaan de bandleden en aanhang naar het appartement in het centrum. De taxi chauffeur spreekt geen woord Engels, dus Aaron doet een poging om Roemeens te praten via zijn translater-app. Uiteindelijk verdwalen de drie taxi’s in het drukke centrum en is het eerste avontuur een feit. Het is allemaal goed gekomen en na het dumpen van de spullen gaan we naar Interbelic, een populaire club. Alle dansmoves worden uit de kast getrokken en er wordt met volle borst meegezongen met o.a. James Brown, Nirvana en foute 90’s hits. Er gaat aardig wat bier doorheen en er is een ding wat zeker is: Lambshade heeft het nu al naar hun zin. Bezoekers van de club worden gestrikt voor de komende optredens en rond de klok van vier ligt iedereen weer braaf in bed. Op naar dag twee: de dag dat het eerste optreden in Roemenië gaat plaatsvinden in de Fender Gitaarshop.

Zijn jullie zenuwachtig voor de optredens?
"Iedereen in de band voelt een gezonde spanning.
Dit hebben we bij ieder optreden wel omdat je dan extra geconcentreerd bent om een goede show neer te zetten. Spelen in Roemenië is natuurlijk wel iets nieuws en dit brengt een extra spanning met zich mee. We zijn vooral benieuwd hoe de mensen zullen reageren op onze muziek en of het publiek kunnen meekrijgen tijdens onze set."

Verwachten jullie veel publiek?
"We verwachten dat de zalen goed gevuld zullen zijn en hebben via Facebook ook een indicatie dat het druk gaat worden. Daarnaast spelen samen met bands die in Roemenië erg geliefd zijn en dus veel fans meebrengen. Op vrijdag spelen we samen met Les Elephants Bizarres en op zaterdag met The Mono Jacks."

Doen jullie speciale acties om publiek te werven? Flyeren o.i.d.?
"We hebben een aantal acties gedaan via Facebook; een gratis cd en een t-shirt is daar een voorbeeld van. Ook hebben we een interview gedaan met Time Out Magazine Bucharest. Daarnaast hebben we air-time gekregen op het grootste radiostation van Boekarest; Guerrilla Radio. Deze jingles zijn ook op onze website te horen."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg