Ik ben blijven hangen in de jaren '80-rap... Terecht!

De top vijf van Markan van Pikkatrillaz

Maurice Kamps, ,

Markan is vooral bekend als producer en rapper van Pikkatrillaz, maar hij is ook organisator van de Rechtstreeks Uit Het Zuiden-feesten, initiatiefnemer van hiphopcollectief Maasterlijk, moderator van hiphopforum Lowereast en eigenaar van De Beatshop, waarmee hij zijn eigen producties onder het motto "Beats voor bijna niets!" aanbiedt . Dit zijn zijn vijf favoriete albums aller tijden.

De top vijf van Markan van Pikkatrillaz

Markan van Pikkatrillaz benoemt zijn vijf favoriete albums aller tijden.

#1 Public Enemy - 'It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back'
"Honderdduizend keer gedraaid en even vaak mijn kamer verbouwd op 'Rebel Without A Pause'. Kenkerhard nummer. Zonder twijfel een cruciale groep binnen de hiphop van de jaren tachtig. Voor deze lp was het ook al raak met het album 'Yo Bum Rush The Show', maar dit was toch wel hun hoogtepunt. Daarna werd het gestaag minder, enkele uitzonderingen daargelaten."

#2 N.W.A. - 'Straight Outta Compton'
"Bij het horen van het titelnummer werd iedereen knettergek! Nog steeds trouwens. We hebben 'm ooit nog eens gecoverd met de Pikkatrillaz. Een absolute klassieker binnen het genre van het eerste tot het laatste nummer. Volgens mij uit 1988, toen we via het MTV-programma 'Yo MTV Raps' kennis konden maken met de eerste provisorische rapclips van onder andere N.W.A. Pure nostalgie."

#3 Eric B. & Rakim - 'Paid In Full'
"Een van de beste mc's ooit, die Rakim. 'I Know You Got Soul' zit na ruim twintig jaar nog steeds standaard in mijn iPod. Jammer dat voor veel mensen rap vaak pas begint bij bijvoorbeeld Snoops 'Doggy Style', terwijl daarvoor nog veel vettere shit is gemaakt als je het mij vraagt. Wist toen trouwens nog niet wat sampelen was, dus ik dacht dat al die gasten zelf die instrumentals deden. Via die gesamplede platen kwam je dan bij de originele artiesten terecht, waar je vaak ook weer van uitflipte. Sly & The Family Stone, Bobby Byrd, Parliament, Funkadelic, et cetera. Veel van die gasten zouden totaal vergeten zijn als ze niet door de sampler weer tot leven waren gewekt."

#4 Big Daddy Kane - 'Long Live The Kane'
"Big Daddy Kane is een tijdlang helemaal de shit geweest in de jaren tachtig. Deze lp bevatte een groot aantal klassiekers als 'Long Live The Kane', 'Set It Off', 'Raw' en natuurlijk zijn bekendste nummer: 'Ain't No Half Steppin''. Na deze plaat heeft hij nog vele dingen uitgebracht, maar nooit meer van het niveau van 'Long Live The Kane'. Ik ben volgens mij een beetje blijven hangen in de jaren tachtig-rap. Terecht."

#5 E.P.M.D. - 'Strictly Business'
"Rap moest indertijd altijd up-tempo zijn, maar deze heren lispelden zich relaxt een weg naar de top. Vette, golvende producties met hoog sample gehalte. Punchlines als: "I'm the sheriff and biting is illegal" kenmerkten de droge stijl van deze rappers. Dit duo kan terugkijken op meerdere klassiekers als 'Strictly Business', 'You Gots To Chill' en 'Get The Bozack'. Fijn voor in de zomer..."