Wederom is een Limburgs kernpodium voorlopig gered van de ondergang Wederom is een Limburgs kernpodium voorlopig gered van de ondergang

Financiële problemen worden door de gemeente Vaals tijdelijk opgelost

, Twan Bakker,

Wederom is een Limburgs kernpodium voorlopig gered van de ondergang

Financiële problemen worden door de gemeente Vaals tijdelijk opgelost

Twan Bakker, ,

Terwijl De Azijnfabriek in Roermond haar bestuurlijke problemen heeft opgelost, de Boerderij in Geleen subsidie heeft weten te krijgen voor een doorstart en ook de Fenix in Sittard de zekerheid voor de komende drie jaren heeft weten vast te stellen, staat nu wederom een poppodium wankel op de geldstapel. Voorlopig is het jongerencentrum Spuugh in Vaals uit de problemen, maar tegen welke prijs?

Financiële problemen worden door de gemeente Vaals tijdelijk opgelost

De gemeente Vaals is de reddende factor voor het jongerencentrum Spuugh in Vaals. Sinds de heropening van het pand vorig jaar kampt Spuugh al met de financiële problemen, zo moest zelfs een noodlening een faillissement voorkomen. Ondertussen zijn de schulden echter opgelopen tot bijna een ton. Burgemeester en Wethouders wilden de stichting toen failliet laten verklaren, maar de gemeenteraad wilde daar niet aan en besloot EUR 48.000,- over te maken op de rekening van de vrijwilligersorganisatie. Na lang debatteren is de gemeenteraad van Vaals vorige week tot het besluit gekomen hoe het jongerencentrum voor langere tijd zeker te stellen is; Spuugh krijgt drie jaar lang subsidie voor de exploitatie van het poppodium: EUR 25.000,- euro tot juli 2006, EUR 15.000,- voor de periode juli 2006 tot juli 2007 en EUR 10.000,- voor juli 2007 tot 2008. Daarnaast geeft Vaals jaarlijks EUR 5.000,- subsidie aan Spuugh voor de exploitatie van het jongerencentrum en hoeft de stichting tot medio 2008 geen huur te betalen. Als compensatie eist de gemeente wel een grotere rol in het beleid van de stichting Spuugh. Het college gaat drie deskundigen zoeken, die het Spuughbestuur moeten bijstaan. Bovendien moet de stichting ieder kwartaal financiële verantwoording afleggen aan de gemeente. De gemeenteraad besloot vorige week ook dat er aan het eind van de overbruggingsperiode een gemeentelijke cultuurnota moet liggen, waarin de positie van het poppodium vastgelegd is. Tevens zal dan duidelijk moeten zijn hoeveel huur Spuugh in de toekomst moet gaan betalen. “Nu de gemeente met subsidie over de brug komt, kunnen we ook bij de provincie aankloppen om geld. We hebben daarover op ambtelijk niveau al contact gehad”, vertelt de voorzitter L. Kleikers van het jongerencentrum verheugd. Volgens de voorzitter is er nu een goede financiële basis voor de toekomst. “En er is duidelijkheid: in juli 2008 moeten we zelfstandig kunnen draaien. Lukt het dan nog niet, dan gaat de stekker eruit. Dan is er ook geen toekomst voor Spuugh in Vaals.”
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Limburg