The Pandoras verrassen tijdens duo-optreden met The Hex Dispensers

Vuige garagerock en punk op de zondagavond in Vera

Tekst: Robert Haan & Foto's: Harold Zijp ,

Mooie verhalen en legenden over Vera zijn er te over: Kurt Cobain die met hulp van programmeur Peter Weening via de telefoon Courtney Love ten huwelijk vraagt, DeWolff die de backstageruimte zo smerig maakt dat de tourmanager en vader van één van de bandleden de band voor straf met de trein terug naar Limburg stuurt en ga zo maar door. En dan zijn er nog de vele legendarische shows, waaronder het eerste optreden van The Hex Dispensers. Voorafgaand aan het concert kenden maar weinig mensen in het publiek de band, maar na afloop had bijna iedereen een LP of t-shirt aangeschaft. Samen met de all-female garagerockband The Pandoras vormde het viertal afgelopen zondag een mooie dubbel in de Grote Zaal van Vera.

In tegenstelling tot hoe het concert werd aangekondigd zijn het niet The Pandoras, maar The Hex Dispensers die de avond openen. Aangezien de meeste mensen voor deze punkrockband uit Texas komen, zit de stemming er gelijk goed in. Vanaf de eerste gitaarakkoorden staat het publiek in de Grote Zaal op en neer te huppen en worden hier en daar de refreinen uit volle borst meegezongen. Dat laatste is volkomen te danken aan de sterke setlist vol met hits als Are You An Assassin? Trapped In The Amber, I Hope The Sun Explodes Today, Forest Ray Colson en nog veel meer. 

Daarnaast speelt de band, ondanks gehannes met een gebroken gitaarsnaar, een ontzettend strakke set en zijn de leden prima op frontman Alex Cuervo ingespeeld. De opbouw van de nummers is veelal hetzelfde, maar juist door details als de aanstekelijke gitaarmelodieën van de leadgitariste en de verschillende manieren waarop de bandleden uit volle borst de nummers meezingen, krijgt het vorm en weet The Hex Dispensers te overtuigen. Precies zoals je van de lovende verhalen van tevoren had verwacht.

Daarna is het de beurt aan The Pandoras. Ondanks het feit dat de band actief was in de jaren tachtig en nu dus met een reünietour Vera aandoet, klinkt de band uit Californië ontzettend fris. Catchy garagerock met mooie samenzang en veel melodie. Met name frontvrouw Kim Shattuck staat met een enorme uitstraling op het podium en laat er met haar mooie rockstem - in combinatie met het ruige gitaarspel - geen gras over groeien: geen zoete liedjes, maar vuige rocksongs. Anders dan bij The Hex Dispensers horen we hier geen hit na hit. Toch weten de dames de nummers met hun rauwe energie en inzet op zo'n manier te presenteren dat ze menig bezoeker verbazen. Net zoals The Hex Dispensers bij hun eerste bezoek aan Vera, zo weten ook The Pandoras het publiek vanavond te verrassen.

Een publiek dat al met al tevreden naar huis kon zondagavond, na een show gezien te hebben van twee bands die perfect op één affiche passen. De stomende punk van The Hex Dispensers en de rauwe garagerock van The Pandoras sluiten perfect op elkaar aan.