Van haaienblog tot bookings

Marinke Kerkhoff vertelt over Sharksomeness Bookings

Tekst: Yorick Altena Foto's: Harold Zijp ,

Vera presenteerde de afgelopen zaterdagavond in samenwerking met het nieuwe boekingskantoor Sharkesomeness Bookings het vierde zomercafé van dit jaar. Voor velen is Sharksomeness nog een onbekende naam, dus nam 3voor12 groningen een kijkje. Wij spraken met Marinke Kerkhoff om erachter te komen waar het nou eigenlijk voor staat.

Degenen die er zaterdagavond in Vera bij waren, zullen het beamen: de sfeer zat er goed in. De line-up van het zomercafé, bestaande uit Homemade Empire, LGHTNNG, kinetophone en The Daydream Fit, zorgde voor een prima uitgebalanceerde avond. Dat wil zeggen: er was voor elk wat wils. De kers op de taart werd verzorgd door DJ’s K-Rel en Neon Wasabi. Met gevarieerde nummers als Dolce Vita van Ryan Paris tot Black and Yellow van Wiz Khalifa wisten ze tot in de late uurtjes de voeten van de vloer te krijgen.

De persoon achter Sharksomeness Bookings is Marinke Kerkhoff. “Een aantal maanden geleden ben ik ermee begonnen, puur omdat ik veel bekenden heb die in bands spelen. Ze vragen me wel eens om te helpen met het boeken van shows. Op een gegeven moment werd ik twee keer in een week tijd gevraagd. Toen heb ik besloten er wat mee te gaan doen.” Marinke’s insteek in het project blijft, naar eigen zeggen, vooralsnog hobbymatig.

De bands die Marinke helpt bij het boeken kent ze allemaal persoonlijk of via vrienden. “Ik wil werken met mensen die ik tof vind en die bij me passen. De muziek moet ik ook goed vinden, het moet me raken. Dit kan dus in allerlei genres zijn.” Dit laatste was de afgelopen zaterdag goed te merken. De folk/singer-songwriter muziek van Homemade Empire staat haaks op de dansbare synthpop van LGHTNNG en de rustgevende, experimentele nummers van kinetophone zijn op geen enkele manier te vergelijken met de recht-voor-zijn-raapcomposities van The Daydream Fit.

Wat Marinke het meeste aanspreekt aan het werk dat ze voor Sharksomeness Bookings doet, is het op een andere manier deel uitmaken van een muziekgroep. “Zelf maak ik niet echt muziek, maar ik vind het heerlijk om vanuit de band-kant bij shows betrokken te zijn. Daarnaast wil ik niet een positie innemen waarbij ik beslis welke shows er gespeeld worden, maar ik denk graag mee en verzamel voornamelijk de wensen en ideeën van de bandleden. Indien realistisch probeer ik ze uit te voeren en te bemiddelen bij de nodige partijen.”

En de naam Sharksomeness? Die blijkt helaas niet voort te komen uit een spannend verhaal of een aanvaring met haaien, maar uit een uit de hand gelopen grap. “Ik riep altijd maar dat een film pas écht de moeite waard was als er explosies of haaien in voorkwamen. Toen ik dit vaak genoeg had gezegd begonnen mensen mij grappige plaatjes en filmpjes van haaien te sturen. Deze heb ik verzameld op een blog, Sharksomeness genaamd. De blog is doodgebloed, gelukkig krijgt de naam nu een tweede leven.”

Wat de toekomst betreft, is Marinke nuchter. “Scherpe plannen heb ik niet, ik ben net begonnen en wil ervaren hoe het werkt. Op dit moment wil ik vooral enthousiast zijn in wat ik doe!” Werken met haaien zit er volgens Marinke niet in: “Ik weet echt belachelijk weinig over haaien en heb pas nadat ik de blog Sharksomeness heb opgericht, Jaws maar eens bekeken.”