#NZON15 Tourist LeMC lijkt een beetje verdwaald op Noorderzon

De potentie is er zeker, nu nog de waardering

Tekst: Jan-Martijn Huitema Foto's: Donald van Tol ,

Het is zaterdagavond druk op Noorderzon. Erg druk zelfs. Bij Het Dok staat het publiek rijendik te wachten op de uit België afkomstige hiphopact Tourist LeMC. Helaas weten de Zuiderburen de overweldigende aandacht in Groningen niet echt vast te houden.

Verhalenverteller

In Vlaanderen viert Tourist LeMC op dit moment grote successen en dus is het tijd dat ook Nederland kennismaakt met deze Vlaamse verhalenverteller. Want dat is wat frontman Johannes Faes letterlijk doet: met veel schoonheid, passie en gevoel voor poëzie zijn levensverhaal vertellen.

Juist de tekstuele kracht van de nummers lijkt vanavond in Groningen tevens de grootste valkuil te vormen. De Vlaamse en sterk op Antwerpse straattaal leunende teksten zijn niet altijd begrijpelijk voor het Nederlandse publiek. Bovendien rapt en zingt Faes met een sterk accent. De boodschap die wordt verkondigd lijkt dan ook niet echt over te komen.

'Zuinigjes'

Tel daarbij op dat de nummers muzikaal gezien vrij ‘zuinigjes’ zijn aangekleed, en er blijft weinig over om over naar huis te schrijven. Waar de muziek van Tourist LeMC juist een zekere stilte en intimiteit behoeft, blijft het aanwezige publiek in groten getale druk met elkaar in gesprek en wordt de inzet van de Vlamingen voornamelijk als achtergrondmuziek gewaardeerd. Als na een kleine twintig minuten ook nog eens de stroom uitvalt lijkt de misère compleet…

Opleving

Toch lijkt de gedwongen pauze het Belgische zestal goed te doen. Na het oponthoud wordt overgegaan van de rustige, verhalende nummers naar een wat swingender arrangement. Het tempo gaat omhoog, de nummers krijgen een dynamischer karakter en de aanwezigen weten dit te waarderen: het publiek deint nu lekker mee op de meer aanwezige beats en de opvallend plezierige blaassecties.

Met nummers als Chanter en Mijn Stad lijkt Tourist LeMC het publiek op de valreep nog voor zich te winnen. Ook de toegift wordt met plezier ontvangen. De potentie is er dan ook zeker. De grote vraag is alleen of ook het Nederlandse publiek deze potentie zal weten te zien én te waarderen.