#NZON15 Puntige postpunk van Ought in Vera

Frontman houdt optreden band eigenhandig overeind

Tekst: Yorick Altena Foto's: André Eggens ,

Noorderzon in Vera is terug van weggeweest en voor de gelegenheid werd de postpunk formatie Ought maandagavond in Groningen uitgenodigd. De groep stond een week eerder nog op Pukkelpop en Lowlands, maar nu is het tijd om de grote zaal van Vera in te pakken.

Het is enkele minuten na aanvang als de vier heren van het Canadese Ought het podium op lopen. Ze nemen uitgebreid de tijd om hun gitaren te stemmen terwijl ze zich niet bewust lijken te zijn van het toegestroomde publiek, dat geruisloos toekijkt. Als het voorbereidende werk gedaan is, wordt abrupt Pleasant Heart ingezet. Het nummer typeert wat de band zo goed en bijzonder maakt: elk van de bandleden lijkt afzonderlijk zijn eigen nummer te spelen, maar als geheel klinkt het steengoed. Nerveuze ritmes, hier en daar wat grof gitaargeweld in combinatie met de eigenzinnigheid van Talking Heads: dat is Ought.

Zanger en gitarist Tim Beeler Darcy bespeelt het publiek met een bepaalde zelfverzekerdheid die ergens doet denken aan een jongere Alex Turner. Zo steekt hij van tijd tot tijd belerend een vingertje de lucht in, als een leraar die zijn klas iets belangrijks gaat vertellen. Bij wijlen lijkt het ook alsof de frontman maar wat op zijn gitaar ragt, maar wie Ought’s liedjes beter bestudeert komt er achter dat hij echt wel weet wat hij doet. Darcy houdt er overigens een unieke visie op Nederland op na: hij ervaart het als een museum, maar tegelijkertijd als een bar, een Indiaas restaurant en de woonkamer van je beste vriend. Een bijzonder compliment, laten we maar zeggen.

Af en toe sluipt er toch iets van eentonigheid in de show van Ought. De band raakt naarmate de show vordert weliswaar meer op stoom, maar de nummers ontlopen elkaar niet veel qua geluid of sfeer. Hierbij speelt mee dat frontman Darcy het optreden helemaal in zijn eentje moet dragen. De overige bandleden dragen hun steentje muzikaal heus wel bij, maar ze laten helaas geen onuitwisbare indruk achter. Darcy is daarbij nog niet zo bedreven in zijn vak dat hij het publiek het gehele optreden met gemak in zijn greep kan houden.

Over de hele linie zet Ought een zeer degelijke show neer. Nummers als The Weather Song, Today More Than Any Other Day en Gemini blijven live erg goed overeind en doen het dan ook uitstekend bij het publiek. De band mag echter wel in zijn handjes knijpen met een frontman als Darcy, want het vlakke optreden van de overige leden liet vanavond te wensen over.

18 september brengt Ought zijn nieuwe album Sun Coming Down uit.