#NZON15 Swinder, Renske de Boer & FENN

Parkfestival van start met gevarieerd muziekaanbod

Tekst: Jan van der Meulen Foto's: Jan Westerhof, Donald van Tol en Jan Lenting ,

Alsof de duivel ermee speelt: donderdag 20 augustus doet het warme weer opnieuw zijn intrede, net op de dag dat het Noorderzonfestival 2015 van start gaat. De sfeer is dan ook meteen als vanouds: overal in het Noorderplantsoen struikelt men over de gezellig gevulde terrassen en alle verschillende podia.

Om acht uur in de avond mag de roodbebaarde Grunneger Swinder de aftrap verzorgen op podium Plataan. Echt een vlammende aftrap blijkt het aanvankelijk echter niet te zijn. Toegegeven, het is een piepklein podium met een zo mogelijk nog kleiner oppervlak waar het publiek zich kan neervlijen. Toch had het volume in Swinders show wel wat omhoog gekund. De eerste helft van de show zijn de twee akoestische gitaren, tevens de voltallige instrumentatie waarmee hij ten tonele komt, amper te horen. Jammer, want het publiek heeft er wel zin in.

Om de anekdotes waarmee de zanger zijn nummers aan elkaar praat, wordt smakelijk gelachen en de zwijmelende stelletjes in de menigte zijn niet op één hand te tellen. Zeker wanneer er een cover van Ede Staal’s Zaalstoe Aaltied Bie Mie Blieven wordt ingezet, zijn de weemoedige zuchten bijna in de lucht voelbaar. Richting het einde komt er met nummers als Twijde Hans en Mesienes toch wat vaart in het optreden, en dan is het ook alweer afgelopen. Volgende keer misschien een microfoontje op de gitaar gericht, dan is het Grunneger volksfeest compleet.

Op Podium op Zuid mag even later de charmante Renske de Boer, tevens zangeres van ska-ensemble Mr. Wallace, aantreden om met haar trio de sterren van de jazzhemel te zingen. En dat doet ze. Het propvolle terras waant zich terug in de jaren vijftig wanneer het ondergedompeld wordt in zwoele jazzklanken die doen denken aan Billie Holiday of Madeleine Peyroux. Naast lome late night standards als Up a Lazy River komt er ook eigen werk voorbij, echter zijn de twee amper van elkaar te onderscheiden. Dit mag als een compliment worden opgevat: de nummers die De Boer ten gehore brengt zijn duidelijk diepgeworteld in de vocal jazz van de oude stempel. Complimenten ook voor het begeleidende trio, dat vanavond geen steek laat vallen. De muziek glijdt zó fijn de oren in dat het behoorlijk balen is wanneer het terras verlaten dient te worden omdat elders FENN begint met spelen.

Dat balen blijkt van korte duur. De enigmatische dame FENN mag optreden in de tot de nok gevulde container van wishfulmusic en maakt er wel iets heel speciaals van. Het gehele optreden blijft ze zelf verscholen achter een gordijn waar pulserende en hypnotiserende projecties op te zien zijn. Dit in combinatie met haar breekbare, maar kraakheldere stem en trage, slepende beats maken dat de show, die in het pikkedonker plaatsvindt, doet denken aan een Fever Ray concert. Tussen de nummers door giechelt FENN wat zenuwachtige bedankjes van achter haar gordijn. Hoewel het charmant is, is het ongepaste bescheidenheid. Het publiek hangt aan de lippen van de zangeres en wanneer na afloop de bloedhete container leegloopt, is het oordeel van de toeschouwers unaniem: dit was een unieke ervaring.

De eerste avond van Noorderzon 2015 was er één van verscheidenheid. Met zowel Grunneger folk, klassieke vocal jazz en hypnotiserende electropop was het een ware trip langs verschillende kanten van het muzikale spectrum. Zo zien we dat natuurlijk graag, op Noorderzon is er voor elk wat wils. Geen reden dus om ook maar één van de nog komende avonden over te slaan. Komt dat zien!