#NZON15 Afterpartees geven feestje op laatste zaterdag Noorderzon

"We staan voor anderhalf uur op de setlist, maar ik heb nog nooit in mijn leven anderhalf uur iets gedaan"

Tekst: Saskia Evers Foto's: Jan Westerhof ,

Veel mensen zeggen wel eens dat Groningen heel ver weg is. Afterpartees, die toch helemaal uit Horst moeten komen, bewijzen echter telkens weer dat het met die afstand best meevalt. De Limburgers zijn sinds ze in 2013 samen met The Black Cult in de Vera Kelderbar stonden graag geziene gasten in Groningen. Zo stonden ze o.a. al eerder in het voorprogramma van traumahelikopter, waren ze veelvuldig te zien tijdens de afgelopen edities van Eurosonic Noorderslag en maakten ze deel uit van Willem Kolvoorts project Where The Candybeetle Dwells. In 2013 waren de heren ook al te zien in de Vera-container op Noorderzon. Zaterdagavond staan ze op Het Dok.

Van tevoren gonst het op social media al van de geruchten. Niek Nellen en de vijver, als dat maar goed gaat. Daarnaast wordt er druk gespeculeerd over wat de garagerockers na de memorabele optredens van The Black Lips en The Orwells nog voor spectaculairs kunnen uithalen bij de beruchte vijver. De verwachtingen zijn dus hoog, maar verrassend genoeg gedragen de mannen zich vanavond tamelijk netjes.

Hoewel de heren van Afterpartees enkele uren eerder nog een optreden weggaven op het Drentse festival Rock op Brink is van vermoeidheid weinig te merken. Als een stel jonge honden stuwt het vijftal een gezonde dosis energie over de plantsoenvijver heen. Vrij vroeg in het optreden kondigt de frontman al aan dat het een korte set wordt. "We staan voor anderhalf uur op de setlist, maar ik heb nog nooit in mijn leven anderhalf uur iets gedaan", roept Nellen. De band heeft simpelweg niet genoeg materiaal om anderhalf uur vol te spelen, waardoor vrijwel het gehele repertoire van de mannen voorbij komt.

In de aanstekelijke en energieke liedjes zijn de garagerock- en punkinvloeden uit de jaren zeventig goed terug te horen. Dansbare powerpop met een licht bubblegumgehalte stort zich over de toeschouwers rondom de vijver heen. Vooral singles als First/Last, Girls Like You en Red Bull zorgen voor beweging bij het Noorderzonpubliek. Ook het speciaal voor Willem Kolvoorts Where The Candybeetle Dwells geschreven Candy Color Wearing Weirdos komt voorbij. De frontman vertelt dat dit normaal het moment is dat hij het publiek inspringt, waarna hij het kotsmoment bij het optreden van The Orwells in 2014 aanhaalt. De vijver heeft daar flink van moeten bijkomen, volgens de frontman. Geen duik in de vijver dus.

Weliswaar heeft Nellen nog nooit in zijn leven anderhalf uur iets gedaan, maar om het optreden toch nog wat te rekken, is er ruimte voor een paar covers. Normaal spelen de Limburgers Dead Boys' Sonic Reducer "om door de modder te rollen". Vanavond wordt het nummer opgedragen aan "Papa Jan Kooi", die ze in de Vera Kelderbar ontdekte en een thuis bood bij zijn eigen label. Zowel het eigen als het geleende materiaal doet het vanavond goed bij de liefhebber. Toch blijft het publiek grotendeels een beetje tam en lijkt de tomeloze energie van de mannen de overkant van het water niet te bereiken. Voor wie op de vrolijke klanken van de Afterpartees echter niet stil kan blijven staan, is de set veel te snel voorbij.