#NZON15 Moullinex: Dansbaar, maar ietwat statisch

Disco/new wave liedjes komen niet helemaal over op het Dok

Tekst: Marissa Snitjer Foto's: Jan Westerhof ,

Het is weekend en dat merk je meteen als je op vrijdagavond over Noorderzon loopt: het is bommetje vol in het Noorderplantsoen. Vandaag is het eveneens 343 jaar geleden dat Groningen Bommen Berend overwon. En omdat dit een feestdag is voor onze stad, is Moullinex een uitstekende keuze voor het Dok: dansbare disco/new wave nummers. Maar is Groningen ook klaar voor een avond lang dansen in het Noorderplantsoen?

De band van vanavond speelt een degelijke set. Moullinex is het alter ego van de Portugese DJ/producer Luis Clara Gomes. Hij speelt samen met zijn band dansbare liedjes. Over het algemeen doet het denken aan Depeche Mode, maar dan wat vrolijker. Qua spel is er op de muzikanten niets aan te merken. Toch mist de band enige podiumallure, wat de performance redelijk oninteressant maakt om naar te kijken. Waar muzikaal gezien een hoop gebeurt, mist het oog iets, waardoor de aandacht van het publiek verslapt gedurende het optreden.

Het repertoire van de drie mannen is tamelijk uiteenlopend. Discohit Take A Chance klinkt erg catchy en dansbaar, maar nummers als Don’t You Feel en Things We Do komen helaas minder goed over op dit podium. Percussies en dromerige vocalen voeren de boventoon bij de sound van Moullinex. "It’s not dance music, it’s just music" staat op de website van de band. Het geluid klinkt vol en dansbaar, maar mist soms wat energie. Luis vraagt een aantal keer aan het publiek om te dansen, maar het lijkt erop dat het Groningse publiek hier niet zoveel voor voelt. Wellicht komt dit doordat de band zelf totaal niet staat te dansen en de aandrang om te dansen hierdoor niet kan overbrengen op het publiek.

Naarmate de set vordert lijkt de band wel degelijk meer in vorm te komen. Het statische beeld van de muzikanten maakt plaats voor voorzichtige danspassen, wat aan het einde van de set ook door lijkt te werken op het publiek. Zodra de band de single Take My Pain Away speelt, danst het publiek zowaar ook een beetje met de band mee. De avond wordt alsnog dansend afgesloten en de band neemt een groot applaus in ontvangst.