Brit Floyd zit Pink Floyd wel erg dicht op de hielen Brit Floyd zit Pink Floyd wel erg dicht op de hielen

Coverband doet grote voorbeeld eer aan

, Tekst: Richard Hoekstra Foto's: Steve Trager

Brit Floyd zit Pink Floyd wel erg dicht op de hielen

Coverband doet grote voorbeeld eer aan

Tekst: Richard Hoekstra Foto's: Steve Trager ,

Brit Floyd is een Britse formatie die als coverband van Pink Floyd de wereld over tourt. Vaak leveren coverbands een soort aftreksel op waarbij het origineel in grote lijnen wordt nagebootst, maar Brit Floyd staat erom bekend dat het het origineel wel akelig dicht benadert. Vandaag staan ze in het kader van hun wereldtournee in de grote zaal van de Oosterpoort. Met vijfenveertig optredens alleen al in Europa, met daaronder enkele grote zalen als de 02 Arena in Praag en een toegangsprijs van bijna 40 euro voor een coverband legt Brit Floyd de lat vooraf wel heel hoog.

Een half gevulde grote zaal met voornamelijk oudere jongeren verlaten na meer dan tweeëneenhalf uur in opperbeste stemming de zaal. Brit Floyd heeft de verwachtingen volledig waargemaakt, onder andere met een lichtshow om van te watertanden inclusief de bekende cirkel met daarin het projectiescherm met de animaties of filmbeelden. Enkele animaties die Pink Floyd gebruikte, zijn volledig nagemaakt. De filmbeelden van “Another Brick” zijn zelfs helemaal omgezet naar animatie. Verontrustend zijn ze nog altijd.

De band zelf speelt als een geoliede machine vanaf de opening Shine On you Crazy Diamond tot aan de afsluiter Run like hell. En als je het uit je achterhoofd kunt bannen dat je naar een coverband kijkt, is het inderdaad een avond Pink Floyd. Voor het publiek was een memorabele uitvoering van Great Gig In The Sky het moment om alle scepsis te laten varen. Leuk is ook om een minder bekende nummers als See Emily Play langs te horen komen. Het hoofdbestanddeel vormen echter natuurlijk de grote hits als Learning To Fly, One Of These Days, Us And Them, Money, en Wish You Where Here.

Tijdens het laatste gedeelte van het optreden wordt het slotstuk van The Wall in zijn geheel gespeeld vanaf Hey You. De zaal is dan als betoverd en gaat volledig mee in het verhaal. Comfortably Numb eindigt met de epische gitaarsolo waar David Gilmore zelf nog een blos van op de wang zou krijgen en inclusief discobol die Pink Floyd gebruikte tijdens de Pulse Tour. Tot slot volgt natuurlijk Run Like Hell, waarbij nogmaals alle remmen los gaan.

Brit Floyd weet meer dan te overtuigen en je krijgt inderdaad waar je voor gekomen bent als je kunt loslaten dat je niet naar de originele bezetting kijkt. Dan beleef je een avond die wel heel dicht in de buurt komt bij Brit Floyds grote voorbeelden. Als je daarna nog iets op te merken hebt kan dat niet anders zijn dan dat je de lasers, vuurwerk en het opblaasvarken mist. Ter compensatie daarvan krijgt iedereen bij het verlaten van de Oosterpoort een DVD met een live-registratie van Brit Floyd. Toch behoorlijk waar voor je geld!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen