#ESNS17 In opmaat naar Grunnsonic met: Marble Heart

"Eens waren er een clown met een spraakgebrek en een cowboy die lijdt aan SISO en het eeuwige liefdesverdrietsyndroom"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Floris Duijn ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan Marble Heart.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Het Pakhuis! En wel op donderdag 12 januari om 23:45.

Wat voor muziek maken jullie?
Ieder van de leden van Marble Heart kent zijn muzikale afkomst in een ander genre. Er zijn dus invloeden te over. Als we moeten proberen het onder één noemer te plaatsen, gooien we het op rock. Alhoewel de invloeden vanuit de blues en pop wel duidelijk doorsijpelen in de muziek.

Hoe is de band Marble Heart ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Eerlijk...? Eens waren er een clown met een spraakgebrek (Rick) en een cowboy die lijdt aan SISO en het eeuwige liefdesverdrietsyndroom (Bram). Gooi deze twee samen een week lang op een schip op Terschelling en hoppa, de fundering voor de band is gelegd.

Vervolgens doe je daar een jaar of twee helemaal niks mee. Waarom? Omdat je dan de kans hebt een drummer te vinden met een oer-Hollandsche naam. Na drummers als Feliç Curamboi en Marcüs Joachim Tittlingbörg tegengekomen te zijn, hebben we eindelijk iemand gevonden die gewoon Cees heet. Een mooie bijkomstigheid; hij was bereid een drumstel te kopen. Typisch Cees!

Ondanks het liefdesverdriet van Bram had hij toch een man-crush, een muzikale man-crush welteverstaan. Niemand minder dan Chiron was de oorzaak van Bram’s (muzikale welteverstaan) natte dromen. Toen Bram dit in geur en kleur aan Chiron had duidelijk gemaakt, moest Chiron wel toegeven dat het misschien een beetje wederzijds was. Dit was de geboorte van het liefdeskind: Marble Heart (sedert december 2015).

Het lijkt misschien een bijzonder sprookje, maar op Feliç en Marcüs na is al het voorgaande waargebeurd. Alle rechten voorbehouden.

Voor wie zouden jullie graag nog een keer het voorprogramma willen verzorgen?
Dit is de vraag van duizend dromen, waarvan er hopelijk ooit enkele uit gaan komen. Waarom dat dromen? Nou, zie maar te fiksen dat je mag openen of afsluiten voor een band als Foo Fighters, Queens Of The Stone Age of Them Crooked Vultures. Ja, die Grohl en Homme hebben wij hoog zitten. In Nederland zijn er ook genoeg toffe bands waar we dolgraag een support voor zouden willen doen, bijvoorbeeld voor de mannen van Birth Of Joy.

Wat heeft 2016 jullie gebracht?
Dit jaar is het jaar geweest van spelen en schrijven; het repertoire is in tijd verdubbeld, de sound is hernieuwd en we hebben zowaar een festivalzomer mogen spelen (onder andere Bevrijdingsfestival Groningen, Zwemfest en Kadepop). We hebben zelfs een bezoekje gebracht aan onze oosterburen. Das war ganz geil! Ook hadden we het plan dit jaar een EP op te nemen. Dit is inmiddels gebeurd: welgeteld twee dagen voordat het jaar afliep, stond hij erop! Beter laat dan nooit.

Wat zijn de plannen voor 2017?
Laten we beginnen met het uitbrengen van de EP! Muzikaal gezien zijn we momenteel net een nieuw pad opgewandeld. Deze nieuw ontdekte sound is op de EP te horen. Met de nieuwe sound onder de arm trekken we dan ook vol goede moed de wereld in om te spelen tot onze vingers zeggen: ”ja, nou vind ik het wel even best, jongen.”

We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met Marble Heart. In het noorden zijn we alleen nog lang niet uitgewandeld en we stappen hier dus nog even stevig door, maar dat wil niet zeggen dat de fietsjes om naar het zuiden te trekken niet al klaar staan. 2017 wordt het jaar waarin we ons mentaal en fysiek voorbereiden om nieuwe en grotere avonturen aan te gaan; op de fiets natuurlijk.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Als je ons publiek mag geloven, hebben wij op het podium een erg aanstekelijke energie die ervoor zorgt dat je net als wij sowieso staat te genieten. Pasje hier, headbangetje daar, voor ieder wat wils!

En je moet Rick gewoon eens in zijn baard gekroeld hebben.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
*Gooien een muntje in een wens put.* We zijn vanaf heden op zoek naar een boeker aangezien we meer en buiten Groningen willen gaan spelen. Naar het schijnt zijn er tijdens ESNS wel flink wat van deze mensen in de stad te vinden, dus wie weet. Nieuw publiek bereiken, is natuurlijk ook altijd iets waar je als band naar streeft. Verder gaan we gewoon heel veel bier drinken en genieten van alle optredens van onze mede-stadjers.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Een wijs iemand (Google weet ook niet wie) zei ooit: “wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd.” Overal dus! (Het stille verlangen lonkt toch wel echt naar de Grote Markt…)

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Oeh donders, dat is dit jaar wel erg lastig kiezen! Daarom zeggen wij Charming Hans & Stuart’s City of Blind Movements. Dit omdat dit de enige manier is om zes toffe bands in één adem te kunnen noemen. Die keuzestress van tegenwoordig.