Op een winterse zaterdagmiddag wordt Grunnsonic 2017 op de Grote Markt met een gevarieerde line-up afgesloten: Amerikaanse roots/country van Hans Hannemann, dansbare pop van Stuart Mavis, indierock van Orange Skyline en hiphop van Kraantje Pappie.

Hans Hannemann

Door het vroege tijdstip en het gure weer staan er nog maar weinig bezoekers in de tent van Eurosonic Air als Hans Hannemann met zijn band het podium opstapt. Maar hij trekt zich daar niets van aan en waardeert het juist dat het aanwezige publiek door weer en wind de weg naar de Grote Markt heeft gevonden. “Heel tof dat jullie door de sneeuw zijn gekomen om naar ons te kijken”, merkt hij dan ook dankbaar op. Met zijn karakteristieke stemgeluid neem Hans je mee op een muzikale reis en waan je je soms meer in een Amerikaanse kroeg dan in een tent op de Grote Markt: “Hopelijk warmt mijn stem jullie een beetje op.”

Op de setlist staan veel nummers van Makin’ Up For Livin’ Easy, zijn debuutalbum dat kortgeleden in Vera is gepresenteerd. Ook laat Hans een nieuw nummer horen, Dancing In Time, dat op zijn album zal verschijnen en qua stijl een verlengstuk is van zijn eerdere werk. Al met al een prima optreden van de Groningse ‘outlaw crooner’. Toch is het jammer dat er niet meer publiek bij aanwezig was, want van deze muzikant gaan we de komende tijd nog veel meer horen.

Stuart Mavis

De tent is al iets voller als Stuart Mavis (Sjoerd Vriesema) het muzikale stokje van Hans overneemt. Volgens de Facebookpagina beweegt de band zich in het grensgebied van folk, pop en hiphop. En dat is precies wat het publiek van Eurosonic Air krijgt voorgeschoteld. In het openingsnummer moet de geluidstechnicus nog even zoeken naar de juiste balans, maar dat is gelukkig snel verholpen. Daarna volgt een optreden dat varieert van ingetogen folky nummers tot dansbare popliedjes, waarbij de trompettist een extra noot toevoegt aan het karakteristieke geluid van de band. Her en der beginnen bezoekers mee te bewegen op de catchy muziek van Stuart Mavis, wat overigens ook een prima manier is om warm te blijven…

Halverwege de show vertelt Sjoerd dat er binnenkort een nieuwe EP zal verschijnen en dat hij uitkijkt naar wat er in 2017 nog meer zal gebeuren. “We gaan knallen dit jaar!”, roept hij enthousiast. Het optreden wordt afgesloten met een lang en groovy nummer dat wordt gedragen door de laidback baslijn van bassist Roald Hacquebord. Een optreden zonder echte uitschieters, maar wel met lekker in het gehoor liggende popliedjes die je laten dansen zonder dat je het door hebt.

Orange Skyline

Ze traden al op in De Wereld Draait Door, waren genomineerd voor een Edison en stonden als voorprogramma van Kensington in een uitverkocht Ziggo Dome: Orange Skyline. Vandaag kan een optreden op de Grote Markt in thuisstad Groningen ook aan de lijst met hoogtepunten worden toegevoegd. De band is volgens hun website geïnspireerd door ‘1960’s mod bands, Gainsbourgian French pop and Mancunian rock and roll bravado’, maar laat live bij vlagen ook meer elektronische invloeden horen. De band speelt een strakke set en het is zanger Stefan van der Wielen die de show steelt: al dansend, springend en heen een weer lopend zoekt hij vaak contact met het publiek, terwijl hij op een ander moment rustig op het podium een appel eet.

Aan het eind van het optreden wordt het publiek uitgenodigd om daarna in Plato langs te komen, waar de bandleden hun debuutalbum Things That I Hide (een dag eerder verschenen) zullen signeren. Eén van de albumtracks die de band op Grunnsonic live speelt is Enemy, waarbij Stefan opmerkt dat deze volgende week als single zal worden uitgebracht. Orange Skyline zet een frisse en energieke show neer die goed door het publiek wordt ontvangen. En dat is best knap voor een band die nog maar sinds 2012 bestaat.

Kraantje Pappie

Aan Kraantje Pappie (Alex van der Zouwen) de eer om Grunnsonic 2017 af te sluiten. En hoe! Het optreden begint rustig: ondersteund door een herhalende bastoon vult een groot zwart opblaasbaar logo zich langzaam met lucht, totdat in witte letters de tekst Crane (de titel van zijn in 2012 verschenen debuutalbum) zichtbaar wordt. Daarna opent dj Nitty Wow de set, springt Kraantje Pappie samen met back-up mc Fiddox het podium op en barst met Waar Is Kraan? het feest los. Tijdens het optreden laten de bezoekers zich meeslepen door de raps en beats die hun om de oren vliegen. Dat Kraantje halverwege Dom een stuk tekst kwijt is – door hem dan ook passend omschreven als ‘dom’ – mag de pret niet drukken. Zo wordt het uptempo nummer Euro’s massaal meegezongen, vooral door het jonge publiek dat vlak voor het podium is verzameld, en worden regelmatig confettislierten over het publiek geschoten. Een symbolisch ‘knallend einde’ van Grunnsonic dat met deze vier artiesten nog maar eens laat zien hoe veelzijdig de Groninger popscene is!

Hans Hannemann

Hans Hannemann

Hans Hannemann

Stuart Mavis

Stuart Mavis

Orange Skyline

Orange Skyline

Orange Skyline

Orange Skyline

Kraantje Pappie

Kraantje Pappie

Kraantje Pappie