De Spotifylijst van: Joey Ruchtie

“Ik heb echt een broertje dood aan salsamuziek”

Tekst: Yorick Altena Foto's: Jan Westerhof ,

Joey Ruchtie is achter de schermen van de Nederlandse muziekscene allang geen onbekende meer. Zo programmeerde hij een tijdlang bij Rotown en houdt hij zich alweer een aantal jaar bezig met de boekingen van Noorderslag. Als programmeur werk je volgens Joey zelf voornamelijk voor je publiek en de stad, maar wat zijn Joey’s persoonlijke voorkeuren eigenlijk? 3voor12 groningen sprak met hem over zijn favoriete en minder favoriete nummers.

“Ik ben wat dit soort dingen betreft een beetje oldskool”, aldus Joey Ruchtie, die liever hele albums of EP’s luistert dan losse nummers. In de Oosterpoort, zijn huidige werkplek, gaat hij in de foyer achter zijn nieuwe laptop op zoek naar de nummers die voor hem speciaal zijn. Het is geen toeval dat dit zijn werkplek is geworden. Tijdens zijn studie communicatie werd elke opdracht door Joey toegespitst op muziek en ook buiten de collegezalen hield het hem bezig. “Nu heb ik geen hobby's meer, want daar heb ik m'n werk van gemaakt!” Spijtig voor de hobby’s, maar het levert wel een mooie Spotifylijst op.

Hey Jane – Motorpsycho
In de loop der jaren heeft Joey de nodige optredens bijgewoond. Er is echter één live uitvoering van een nummer dat hem altijd bijblijft. “Ik ben geen fan van Motorpsycho, helemaal niet zelfs. Maar als de band weer eens in Vera optrad ging ik er wel altijd heen. Die shows waren echt van die epische uithoudingsslagen. Het nummer Hey Jane is groots, meeslepend en er zit een goeie hook in. Live was het nog grootser en dat ben ik nooit vergeten.” Terwijl Joey het nummer afspeelt geeft hij toe: "Het is voor het eerst in vijftien jaar dat ik dit nummer weer eens hoor."

Godspeed You! Black Emperor – Slow Riot for New Zero Kanada
“Rond de eeuwwisseling speelde ik in een bandje genaamd Jimmy Barock. Ik was degene die van en naar de optredens moest rijden en dus ook degene die de radio bediende. Op de terugweg draaiden we altijd heel hard een EP van Godspeed You! Black Emperor. Dat hielp ons wel wakker te blijven.” De EP in kwestie, Slow Riot for New Zero Kanada, werd door de gebruikers van de website Rate Your Music verkozen tot beste EP aller tijden. Op de vraag of deze EP nog steeds wordt gebruikt om wakker te blijven tijdens de nachtelijke autoritjes, komt een verassend maar logisch antwoord. “Als ik muziek ga luisteren, ben ik toch weer aan het werk. Dan ga ik nadenken over dingen die ik nog moet doen. Tegenwoordig hou ik het bij praatprogramma’s op Radio 1. Dan gaat het niet altijd over muziek, maar over een net ontdekte mestkever in Nieuw-Zeeland ofzo.”

Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf
“Ik heb ooit met mijn vriendin een roadtrip door Amerika gemaakt. Van tevoren had ik een mapje met cd’s samengesteld. We reden daar door de Mojave Desert en toen moest en zou ik een plaat van Queens of the Stone Age draaien. Dat was Songs for the Deaf, de ultieme roadtrip-plaat. Als ik terug naar die plek zou gaan, zou ik dit album weer meenemen.”

Anderson .Paak – Come Down
Als we het over muziek uit het afgelopen jaar hebben, staat Anderson .Paak voor Joey bovenaan de toplijst. “Tijdens Eurosonic ben ik altijd bezig met dingen regelen en heb ik geen tijd om mensen te ontmoeten. Laat staan om concerten te bekijken. Daarom ga ik altijd naar SXSW, in Austin, Texas." Daar is Joey deze artiest tegengekomen: "Hij gaf echt een overweldigend optreden: goeie vibe, prima showman. Het deed me terugdenken aan de begindagen van N.E.R.D, minder show maar heel muzikaal. Later hoorde ik deze single terug op de Nederlandse radio, en ik dacht: draaien ze nou Anderson .Paak? Te gek!”

LGHTNNG – Hold On to Let Go
Binnen de Groninger muziekscene steekt er wat Joey betreft één groep bovenuit: LGHTNNG. Joey bewondert de groep om de manier waarop de band de zaken aanpakt. Daarnaast speelde hij vroeger met gitarist Richard Oosterbaan en toetsenist Wouter Kroon in Jimmy Barock. “De bandleden zijn een heel andere kant op gegaan met de muziek. Jimmy Barock was noise, emo-achtig. LGHTNNG heeft echt een eightiesvibe. Als Drive een Nederlandse film was geweest, had deze band de soundtrack kunnen schrijven. Niet voor niets doet de muziek het internationaal ook goed. Elke keer als de band nieuw materiaal uitbrengt, vind ik het beter dan hetgeen dat ze eerder uitbracht. Laat deze band even rijpen en er kunnen hele mooie dingen uit voortkomen.” 

Komodo – Bengali Crown
Voor de bezoekers van Noorderslag heeft Joey als programmeur een tip: “Komodo is nog heel pril, ik denk dat Noorderslag een van de eerste optredens wordt. Het is een samenwerkingsproject tussen Gino Bombrini van SKIP&DIE en Tommy Ebben. Bengali Crown, het eerste nummer dat ik van ze hoorde, greep meteen mijn aandacht. Het doet me een beetje denken aan A Girl Like You van Edwyn Collins, een geweldig nummer voor de dansvloer. Komodo is wel veel psychedelischer, maar het heeft dezelfde soort vibe. Zodra ik dit jaar begon met werken aan Noorderslag had ik deze act in mijn hoofd, ik ben blij dat ik ze heb kunnen boeken.”

Quantic – Politick Society
Tijdens de tweede helft van de jaren nul draaide Joey samen met een vriend wel eens op de swingavonden in Vera. Acts als Justice waren vrij populair op de dansvloer. Het publiek keek dan ook best raar op als Joey Politick Society van Quantic draaide. “Ik heb echt een broertje dood aan salsamuziek, maar dit nummer draaiden we wel altijd. De vibe is heel goed, door die salsa luister je wel heen ofzo. Deze artiest is qua muziek heel breed, en dat waardeer ik.” 

The Streets – A Grand Don’t Come For Free
Teksten in nummers komen voor Joey op de tweede plek. “Ik luister echt nooit naar lyrics, ik heb dat ook nooit gedaan. De flow en vibe zijn veel belangrijker, ik ga echt puur voor het muzikale. Ik zie de stem ook meer als een instrument.” Toch blijkt er wel een uitzondering te zijn, namelijk The Streets, geleid door Mike Skinner. “Het album A Grand Don’t Come For Free gaat volgens mij over dat Mike zijn portemonnee met duizend pond kwijtraakt. Het was een soort conceptalbum. Ik wilde echt weten waar hij het over had en ging ook lyrics opzoeken. Hij deed ook niet alsof hij heel tof was, een geniale songwriter.”

Weezer – Blue Album
De onbetwiste nummer een aller tijden voor Joey is The Blue Album van Weezer. “Dat is de beste plaat ooit gemaakt. Alles klopt: de liedjes, de sound, er zit bezieling in de nummers, het gaat nergens over, de plaat duurt nog geen halfuur, perfect. Ik heb ooit ook nog in een Weezer coverband gespeeld, genaamd Breezer. Ook Richard en Wouter van LGHTNNG speelden hierin. Elk jaar draai ik hem wel eens, altijd op repeat."

Zijn er ook artiesten waar Joey niks mee kan? "Absoluut. Op nummer één staat Queen, al is hun oudere werk wel oké. Daarna komt Simply Red en op nummer drie UB40. Red Wine is echt verschrikkelijk.”