Ah, de blues. Hartverscheurende zielenroerselen, op gepassioneerde wijze gebracht onder begeleiding van ambachtelijke instrumentatie, dat raakt ons allen toch. Wat? Ouwelullenmuziek? Welnee, het bezingen van problemen als liefdesverdriet, armoe en heimwee is immers van alle tijden. Net als die problemen zelf trouwens. De Groninger kroegbazen zullen hier hetzelfde over gedacht hebben, want zaterdag 25 februari aanstaande dient een dertiental cafés als podium voor de gratis toegankelijke Blues Tour Groningen.

Voor de negende editie van de Blues Tour kiest de organisatie ervoor om enkele publieksfavorieten van vorig jaar opnieuw op het programma te zetten. Ed Baker & the Boogie Machine, Juke Joints, Ralph de Jong, Bucket Heat en Blue Brew zijn acts die vorig jaar ook op de tour speelden en op veler verzoek allemaal terugkeren voor de nieuwe ronde. Dan blijven er echter nog negen locaties over waar uiteraard splinternieuwe namen zijn geprogrammeerd.

De Belgische Tiny Legs Tim zal in café de sleutel zijn klassieke, op Robert Johnson-leest geschoeide songs ten gehore brengen en in het nabij gelegen café de Sigaar komt multi-instrumentalist Robert den Hartigh zijn kunsten vertonen. In Huis de Beurs komen Bluesdaddies langs om even aan de jonkies te laten zien hoe het moet. Puristen kunnen met dit drietal hun lol op: de oudgedienden spelen de blues op klassieke wijze. Een Son House of Snooks Eaglin was er trots op geweest. Ook The Guitar Guy & Kid Harpin’ mogen met hun strakke combinatie van gitaar, zang en mondharmonica, die sterk aan de sound van grootheden Chris Jones & Steve Baker doet denken, ongetwijfeld op de goedkeuring van het publiek rekenen.

Dat bluesmuziek zich echter al lang niet meer beperkt tot enkel het weemoedig bewieroken van ex-vriendinnen bewijzen de Highway Rhythm and Blues Gang en Rusty Apollo, die er respectievelijk in café de Keyzer en café Wolthoorn voor zullen zorgen dat de voetjes ook nog even van de vloer gaan. Wie dan nog wat boogie in de benen heeft, kan het in café Mulder nog eens dunnetjes overdoen met The Hoochie, of anders in café Buckshot nog losgaan met het al even swingende Captain Morgan Express. Heel wat waar voor uw geld dus, zeker met de zeer schappelijke toegangsprijs van welgeteld nul euro in het achterhoofd.