Nog een paar dagen en dan is 2017 ook alweer geschiedenis. Menigeen droomt al zoetjes weg bij de gedachte van al het mooist dat het volgende jaar ons zal brengen. Echter wacht ons allen eerst nog de jaarlijkse laatste piek: oud en nieuw. Natuurlijk kun je gewoon lekker zuinig in je nest blijven liggen of naar de familie gaan, maar zeg nou eerlijk: is veertien oliebollen eten en dan je buurman een vettig handje geven nou een leuke manier om het jaar af te sluiten? Dacht het niet. Weer een reden dus dat wij ons collectief in de handjes mogen knijpen dat we Groningen hebben, want ook dit jaar is er weer genoeg buiten de deur te doen!

OOST – NYE & NYD

Wat? Een klassiek technopartijtje met grote namen in een kleine zaal.

Waar? In OOST, uiteraard.

Waarom? Gewoon leuk toch, potje techno? Laten we bovendien eerlijk zijn, de meesten onder ons zijn ook geen twintig meer. Elke veertig seconden van huppeldansje wisselen omdat er in de kroeg weer een nieuwe after-ski hit wordt aangeslingerd, houden we niet lang meer bij. Orde, rust en regelmaat, dat is wat je wil en dat is wat je in elk geval krijgt op dit soort feesten. Grove tempowisselingen worden immers tot een minimum beperkt. In principe houdt dit feest het midden tussen een beetje relaxen en toch nog aan iedereen kunnen vertellen dat je de deur uit bent geweest. Bovendien komt Thomas Martojo van Dekmantel Soundsystem draaien en natuurlijk is OOST ook gewoon een leuke tent. Wel een beetje duur trouwens: er mag maar liefst 23 euro uit de poeplap geschud worden om binnen te komen. Maar goed, waar moet je zo’n eindjeaarsbonus anders aan uitgeven zullen we maar zeggen. Wat zeg je? Werkloos? Dan kun je ook op nieuwjaarsdag nog in OOST terecht; slechts even op ‘aanwezig’ klikken op de facebookpagina en je mag op de avond van 1 januari gratis naar binnen.

Block, Stock & Two Smoking Barrels

Wat? Een feestje dat duurt “till hangover” met zes DJ’s, twee area’s en een barbecue.

Waar? Block & Barrels

Waarom? Omdat de innerlijke mens ook zijn behoeften kent. Iedereen kent het wel, je zit lekker op een verjaardagsfeestje in de kring. Geëmmer tussen ooms en tantes over files en het steeds duurder worden van een pakje shag trek je nog wel, maar rechtstreekse opmerkingen als “ben je nou al afgestudeerd” of “oh, nog steeds geen vriendin mee” ben je gauw zat. Dus zet je het onopgemerkt aan het zuipen. Als je toch elke vijf minuten naar de wc gaat kun je ook elke keer meteen wel een nieuw biertje pakken nietwaar? Maar dan begint het te knagen: honger. De brandstof is op, de maag schreeuwt om aandacht. Je moet wat te eten hebben, maar er liggen alleen plakjes leverworst en komkommer op tafel, de vorige avond al gesneden om tijd te besparen. Dus pak je er maar één. Of nouja, van elk één. En nog één. En nog drie. Enzovoort. Je gêneert je iedere keer dat je je voorover buigt voor een nieuw shot, maar het kan niet anders. Om kort te gaan; een ware lijdensweg. Bij Block & Barrels heb je dit gedonder niet, want daar schuif je voor gewoon aan bij de inbegrepen winter-barbecue. Paar speklappen in je kontzak steken en je wandelt fluitend door de avond.

Roodkopje NYE

Wat? Bouncen en beerpongen met voor het eerst, jawel, een heuse live-act.

Waar? Simplon

Waarom? Nou, dat zeiden we toch net al? Je bent net bewust aan de naar oliebollen riekende burgelijkheid ontsnapt. Dan ga je natuurlijk niet alsnog ergens lafjes het glas staan heffen. Nee, je gaat dingen doen waar het ouderlijk oog zich liever voor sluit, en laat er in Simplon nou net een feestje gaande zijn waar je moeke spontaan een rood kopje van zou krijgen. De heren van Yung Internet zijn de live-act van vanavond, daar gaat de degelijkheid al meteen het raam uit. Gooi er de rest van de avond wat zweterige ‘urban-hitjes’ en een dozijn potjes beerpong tegenaan en je beleeft  ongetwijfeld een partijtje waar je met je vriendinnen nog tot halverwege februari om gaat giechelen. Twee tientjes aftikken en hupsakee.

NYE/HSA

Wat? Een all-nighter bij Hundread Sound Accompany. Voor deze partij gaat het complex voor het eerst helemaal open, een fuifje van formaat mogen we dus wel zeggen.

Waar? Bij Hundread Sound Accompany dus, aan de Pop Dijkemaweg. Lekker ver van de binnenstad dus je kunt zo even de straat op lopen om een paar strijkers af te steken.

Waarom? Omdat jij als young urban professional natuurlijk van alle markten thuis bent. Het programma belooft een “musical celebration that will journey through Detroit techno, acid house, dub and other territories”. Liefst dertig artiesten zijn er opgetrommeld om te zorgen dat er nergens in het complex een ongemakkelijke stilte hoeft te vallen terwijl je lekker buiten je bubbel netwerkt. Bovendien: een aparte zaal waar ze ketapop draaien wil je sowieso niet missen. Genoeg te beleven kortom, en deze fuif is pas om 8 uur afgelopen dus je krijgt behoorlijk waar voor dat zeer christelijke prijskaartje van vijftien eurootjes.

LOFT NYE

Wat? Tja, LOFT he? Gezien de rij voor de deur bij elk van deze evenementen hoeven we dit niet verder meer toe te lichten.

Waar? EM2 Groningen (voormalig Suikerunieterrein)

Waarom? Omdat je LOFT natuurlijk al lang kent, en dus ook al lang weet dat je dit leuk gaat vinden. Gelukkig hoort bij “LOFT kennen” tegenwoordig ook weten dat je er bij aankomst waarschijnlijk niet meer in komt. Zo ook hier: de aanvankelijke sloot kaarten is reeds uitverkocht. Wel worden er hier en daar nog wat kaarten weggegeven, door EM2 zelf bijvoorbeeld, en volgens de facebook pagina komen er binnenkort nog extra tickets vrij. Moet je wel even de deur voor uit, want op internet kopen kan niet. Eigenlijk ook wel goed want wie LOFT kent, weet tenslotte ook nog: de beentjes gaan aldaar hun portie beweging wel krijgen op oudjaarsnacht.

TIKTAK New Year’s Eve

Wat? Naar eigen zeggen het grootste en meest bekende eclectische evenement. Van Nederland, naar wij aannemen. Dit zou je dus eigenlijk al moeten weten.

Waar? De Oosterpoort

Waarom? Omdat je The Partysquad live wilt zien? De gemiddelde discoganger kan het hele oeuvre waarschijnlijk wel mee ‘zingen’ dus dat moet wel gezellig worden. Niet? Dan zit er ongetwijfeld nog wel iets van jouw gading tussen de andere 16(!) acts. Sevn Alias, Mr. Polska, Lucas & Steve, we worden verwend in de Oosterpoort. Het is overigens te hopen dat je genoeg uurtjes hebt gemaakt bij  Albert Heijn, want entree tot dit partijtje gaat je wel vijftig euro kosten. Maar nu het bij Noorderslag niet meer mag, betaal je dat misschien ook lachend om Lil’ Kleine een pilsje tegen zijn harses te kunnen smijten.

De Kast: Back For One Night

Wat? Een oudejaarsfeest waar je naast dat je vaarwel zegt tegen 2017 ook meteen afscheid van je stam-gaybar kunt nemen.

Waar? De Kast

Waarom? Een tijdje terug sloot De Kast definitief haar deuren. Toch wel jammer, want van welke seksuele voorkeur, gender, politieke partij, handbalclub of pindakaasmerk je ook bent, in De Kast maakte het allemaal geen reet uit. Hier draaide hiet niet om van die randzaken, nee hier draaide het gewoon ouderwets om feest, overgoten met een bijkans on-Groningse laag extravagance. Klinkt goed? Wat een geluk dan dat de tent speciaal voor oud en nieuw nog één laatste keer opengaat, opdat de liefhebber in stijl afscheid kan nemen. Wij zouden zeggen: twee tientjes betalen, gouden glitterpak aan en grab ze by the pussy.

Bravoer in Het Pakhuis

Wat? Een gevarieerd program in het hartje van de Peperstraat

Waar? In Het Pakhuis

Waarom? Gaybars? Barbecuen in de winter? Lil’ Kleine? Wat een flauwekul eigenlijk allemaal. We zijn hier godbetert in Groningen, elke willekeurige avond op stap heeft toch de potentie om legendarisch te zijn? Heb je al die poppenkast helemaal niet voor nodig joh. Bij Het Pakhuis zullen ze het ongeveer zo hebben gezien want wat zij aanbieden is eigenlijk gewoon entree tot een kroeg die zonder al die aanstellerij ook al leuk is. Nou ja goed, er wordt wel iets meer uitgepakt dan normaal: de vier ingehuurde dj’s draaien allemaal heel verschillend (rock, electro, hiphop, Hazes, drum-’n-bass en glitch-hop passeren allemaal de revue) en bovendien zijn er shots van het huis. Dus ben je een hardwerkende burger die helemaal niks te maken wil hebben met dat moderne gedoe en met oud en nieuw gewoon old skool lomp wil zuipen in de stad, dan weet je wat je te doen staat.

Zo zouden we nog wel even door kunnen gaan, bijvoorbeeld ook bij  Paradigm en DOT staan knalfuifjes op de agenda. De boodschap lijkt ons echter wel duidelijk. Ook dit jaar hoeft echt niemand zich met oud en nieuw te vervelen. Rest ons verder alleen nog jullie allemaal een fantastisch nieuwjaar te wensen, en op het hart te drukken om voorzichtig te doen met de astronautjes. Graag tot volgend jaar!