Koningsdag is natuurlijk de leukste dag van het jaar. De enige reden waarom we dat hele koningshuis nog nodig hebben. Een dag waarop je struikelt over de rommelmarktjes, alle straten oranje kleuren en iedereen zich in naam van de monarchie ongegeneerd op straat mag bezatten. It’s fantastic, it’s true. Zo’n dag wil je natuurlijk wel optimaal benutten, je wilt ergens naartoe waar jij op je plek bent, iets doen wat echt bij jou past. Gelukkig is 3voor12 groningen uiterst begaan met alle inwoners en bezoekers van stad. Derhalve hebben we ook dit jaar weer een mooie selectie feestjes op een rij gezet.

The King’s Garage Sale & Koning Dub

Waar? Vera
Wat? Binnen rocken met een pak garagebandjes, buiten bouncen met Reggae en Dub. 
Waarom? Trek de goudgele knuppels maar weer uit de vitrine, want ook dit jaar valt er genoeg te feesten in en om Vera. Op Koningsdag kun je de hele dag lekker ongecompliceerd garagebandjes kijken, en de entree is gratis. Als je op Koningsnacht dus per ongeluk vroeg naar bed bent gegaan, kun je hier mooi de schade inhalen en al die misplaatste energie eens flink van je afschudden. Ook is er nog een barbecue en een vinylverkoop in de voorruimte. Wie liever een jointje rookt of God verhoede, een gesprek voert, kan buiten lekker meedeinen met de Dubtunes van Roundbeat Hifi SoundSystem. Dit wordt weer gegarandeed vette shit, dude.
 

Kingsland Festival & De Helden van Oranje

Waar? Stadspark
Wat? Een heus EDM-festival en een TROS muziekfeest.
Waarom? Het Stadspark is natuurlijk de uitgelezen locatie om te transformeren tot een pulserende EDM-weide. Kan jou het wat schelen dat die dj’s alleen maar op play drukken en voor de rest heel hard doen alsof ze het druk hebben. Op het Kingslandfestival kom je om het enige Koningsdagfeest met festival-allure mee te maken en daarin zul je met namen als Afrojack, Don Diablo en Yellow Claw niet teleurgesteld worden. Met € 33,- wel een prijzige aangelegenheid. Maar kom op, die artiesten moeten hun MacBooks toch ergens van betalen.
Als je in het weekend altijd naar de TROS en de TV-Show kijkt, is er de mogelijkheid uit te wijken naar de Helden van Oranje. Meezingen met Wolter Kroes, lachen met Gerard Joling, een biertje over die besmuikte harses van Jan Smit strepen, hier kan het allemaal. Voor slechts twee tientjes sta ook jij de hele dag naar die karikaturen van de Nederlandse tv te kijken. Dat wil toch iedereen? Precies.
 

Noisia Invites

Waar? De Oosterpoort
Wat? Noisia Invites kennen we inmiddels. Groningens eigen Drum&Bass-giganten nodigen een trits artiesten naar eigen smaak uit en spelen zelf ook een setje. Verrassend is het niet meer, maar daar staat dan wel weer tegenover dat je er gif op kunt innemen dat het weer tof wordt. 
Waarom? Omdat je van Drum&Bass houdt, want dan ben je bij Noisia natuurlijk wel aan het juiste adres. Met naast het eigen optreden nog zes andere acts op het programma, waaronder Camo & Crooked, Neonlight en het visueel indrukwekkende Werc weet je in elk geval zeker dat je waar voor je twintig eurootjes krijgt.
 

Koningskopje

Waar? Simplon
Wat? “We willen een huisfeest geven, maar hebben geen zin om de volgende dag met alle rotzooi te zitten” moet het vraagstuk waar de organisatoren van Roodkopje mee worstelden ongeveer hebben geluid. Als oplossing werd bedacht de hele handel gewoon in Simplon te organiseren. Iedereen blij.
Waarom? Huisfeesten zijn natuurlijk hartstikke vet. Beetje zuipen, beerpongen, netwerken en weet ik het wat. De crux is alleen dat je wel even ergens uitgenodigd moet worden, anders sta je met lege handen. Geen zin om die gok te nemen? Voor een tientje kun je bij Simplon sowieso terecht. Of er dit keer ook weer beerpong te spelen is konden wij op de site nog niet ontwaren, maar desnoods neem je zelf toch een tafel en wat bekers mee? Het is toch een huisfeest, of niet dan? Nou dan.
 

KopjeK loves Wolthers

Waar? Wolter Wolthers
Wat? KopjeK, Wolter Wolthers, dit laat zich raden. Volgens de organisatoren zelf wordt het “een combinatie van prachtplaten en gin-tonics” en dat dekt aardig de lading, zo denken wij.
Waarom? Wolter Wolthers is een hippe tent, en met de acts die KopjeK levert zit het over het algemeen ook wel goed. Bovendien sta je hier op Koningsnacht voor een luttele € 3,- al binnen. Het feest gaat door tot het bier op is, dus hier kun je waarschijnlijk je lol wel op. Een beetje opschieten met indrinken is trouwens wel aan te raden, want kaartjes worden alleen aan de deur verkocht en vol is vol. 

Beachrockers Clubtour

Waar? Kokomo Beach Club
Wat? Lolliger dan de Facebookpagina zelf hadden wij dit evenement niet kunnen omschrijven: “Heel veel gezelligheid, de knapste mensen en natuurlijk de lekkerste hitjes”. Die lekkere hitjes worden verzorgd door onder andere Vato Gonzalez en Lady Bee, dus dat belooft wat.
Waarom? Omdat er op diezelfde Facebookpagina met klem geadviseerd wordt om de datum alvast in je agenda te zetten en "al je vriendinnen te appen”. Niemand heeft natuurlijk zin om met Koningsnacht op een hengstenbal rond te lopen, dus dat komt mooi uit. Slechts € 7,50 entree dames, komt dat zien. 

Koningsnacht w/ Hunee

Waar? OOST
Wat? De hele nacht housen met Hunee.
Waarom? Hun Choi is niet zomaar een dj. Onder de naam Hunee trekt de Duitse producer de wereld over en pakt iedereen in met zijn diverse sets. Choi’s platenpuutje bevat namelijk veel meer dan slechts de houseknallers van weleer. Nee, hij deinst er niet voor terug om zo even een funk, soul of jazzplaatje op het hekwerk te slingeren. Vrolijke, energieke en uiterst dansbare sets zijn het devies. Daar wil je dus bij zijn, al gaat dat grapje je wel een kleine € 25,- kosten, want de early-bird en regular tickets zijn al op. Dat OOST via het belachelijke concept van ‘late-bird’ tickets nog € 5,- bij de prijs opgooit moet je dan maar even voor lief nemen. Je bent immers jong en je wilt wat, nietwaar?

 

A Paradigm of Excellence

Waar? Paradigm
Wat? Oneindig lang doorstampen in een donkere loods. De Paradigm-formule hoeven we eigenlijk niet meer uit te leggen en als de conservatieve ouwe lullen die wij zijn vinden we het ook wel prima zo.
Waarom? Zo ongeveer iedereen in Groningen is inmiddels wel bekend met Paradigm, dus dit stukje is eigenlijk helemaal niet nodig. Als je hier heenwilt ga je toch wel. Er staan mooie namen als Bicep en Stephan Bodzin op het affiche, het duurt allemaal weer lekker lang en de club staat vooralsnog op dezelfde plaats. De entreeprijzen van (nu nog) € 25,- voor Koningsdag en drie tientjes voor Koningsnacht zijn ook hier aan de pittige kant, maar tegenwoordig kun je je helemaal scheel lenen dus wat kan jou het ook schelen.

Scherpe Randjes Kingsnight

Waar? Subsonic
Wat? Een avondje “lekker harde techno”, verzorgd door de mannen van Scherpe Randjes. En dat voor de alleszins schappelijke prijs van nul eurootjes. 
Waarom? Wel een technofan, maar al je centjes alweer opgemaakt aan sigaretten, sojacappuccinos en alimentatie? Niet getreurd, de Sub opent met Koningsnacht helemaal gratis de deuren, zodat zelfs de skeerste studentjes er nog een toffe avond van kunnen maken. De drank moet je wel zelf betalen, maar dat moet je als je thuis blijft ook. On y va, ouwe zuinigerds!

Hard Paradise en Chaos & Evil

Waar? Troubadour
Wat? Een rasechte hardstyle/hardcoreparty. Dat betekent dus nog net even wat harder stampen dan op alle eerdergenoemde technofeestjes. 
Waarom? De echte hardstyle-liefhebber lacht zich natuurlijk de door de pep ineengekrompen ballen uit de broek om dat softe technogedoe. Een beetje “pasjes maken” de hele nacht, pff. In de Troubadour kun je tenminste écht alle restjes energie uit de benen persen op Koningsnacht. Bovendien hoef je om hier binnen te komen slechts twee euro uit de poeplap te schudden. Moet je nou op Koningsnacht toevallig naar de tandarts of de verjaardag van je neef, dan heb je het helemaal getroffen. Onder de noemer Chaos & Evil gooit de Troubadour de poorten de volgende nacht gewoon weer open om het hele feest nog eens dunnetjes over te doen. Net zo goedkoop, net zo leuk.

Koningsnacht en Koningsdag

Waar? Crowbar
Wat? Nou, weer eens wat anders. De Crowbar levert op Koningsdag geen dj’s maar gewoon harde gitaren. Niks met een pillenbek zijig hossen op repetitieve melodietjes; gewoon zuipen en headbangen.
Waarom? Na een fikse boete wegens geluidsoverlast te hebben ontvangen, programmeert de Crowbar alleen nog maar livemuziek op de dagen dat de gemeente wat soepeler met de regeltjes omspringt. Koningsdag is een van die dagen en dus heeft eigenaresse Esther Katgert maar liefst zeven knoepertharde acts opgetrommeld om de boel eens lekker op de grondvesten doen schudden. En kijk toch eens welke genres de revue passeren: regressive post-doom, pounding stonerrock en grinding aural violence. Lachen man. Bovendien is de toegang ook nog eens gratis, dus van het geld dat je overhoudt kun je nog een mooie Jack Daniels-bodem gaan leggen.

Koning Knarie

Waar? De Knarie
Wat? Techno in de nacht, bandjes overdag. Dat is wat de Knarie dit jaar levert en dat is ook alles wat je wilt, toch?
Waarom? De Knarie staat bij veel mensen ook, om niet te zeggen vooral, bekend als een van de weinige kroegen waar je binnen gewoon een jointje mag roken. Alleen hierom zullen velen zich al geroepen om juist dit feestje met een bezoekje te vereren, maar er is meer. Op Koningsnacht draaien er twee dj’s en de daaropvolgende dag pakt men uit met maar liefst vijf bandjes. Een rijkelijk belegde boterham dus, dit programma, en ook nog eens helemaal voor nop. Wij zouden zeggen: paar jointjes in de tas en gaan met die banaan.

RocknRolla Kingsday Extravaganza

Waar? DOT
Wat? Pushin Wood Soundsystem, RocknRolla Soundsystem: dit lijkt verdacht veel op een van de beroemde LOFT-avonden die Vera met enige regelmaat organiseert. Vind je dat leuk, dan weet je dus waar je moet zijn.
Waarom? Stond de Kingsday Extravaganza eerst op de Reitemakerijge in de openlucht gepland - inmiddels heeft de organisatie "gezien de weersvoorspellingen met koninklijke pijn" besloten het event te verplaatsen naar (het gegarandeerd droge) DOT op het Ebbingekwartier. Daarnaast wordt door de organisatie benadrukt dat er geen commerciële House of EDM gedraaid wordt en worden bezoekers aangeraden om zo veel mogelijk rotzooi mee te nemen om op de bijbehorende rommelmarkt te verpatsen. Lekker alto, lekker gezellig, lekker lekker lekker. Daarbij is ook deze aangelegenheid helemaal gratis toegankelijk, dus tel uit je winst. 

Koningsdag

Waar? Vismarkt
Wat? Een dag en een nacht vol gratis acts op de Vismarkt, Ossemarkt en het Poeleplein. Brainpower komt dit jaar zelfs, mooi man. Ook leuk: op de Vismarkt is er van 10:00 tot 12:30 uur kinderdisco. Wellicht een tip voor de wat oudere lezers er ook nog eens uit willen.
Waarom? Hartstikke leuk natuurlijk, al die feestjes. Maar laten we eerlijk zijn, Koningsdag verloopt eigenlijk altijd hetzelfde. De avond van tevoren zuip je thuis een krat bier per twee man op, om vervolgens naar een kroeg te lopen om tegen betaling aldaar de wc vol te kotsen. Dan ben je natuurlijk je vrienden kwijt, zeur je nog even tegen een wildvreemde aan dat het zo druk en heet is en ga je maar naar huis. De volgende dag begint het hele circus weer opnieuw. Gelukkig kan het ook anders. Op diverse locaties in de stad zijn traditiegetrouw weer flinke podia opgebouwd waar een hele trits artiesten ons helemaal voor noppes komt vermaken. En dat ook nog in de openlucht! Als je een beetje stiekem doet kun je zelfs je eigen bier meenemen.

Je ziet het, ook deze Koningsdag hoeft er weer niemand iets tekort te komen. Prins Pils himself zou de vlaggenstok ongetwijfeld fier overeind hebben bij het zien van een dergelijk programma. Ongeacht de uiteindelijke keuze, 3voor12 groningen wenst iedereen een prachtige Koningsdag.