De Spotifylijst Van... Mulu

"Dit is echt van die funky West Coast-shit"

Tekst: Ennio Wolsink Foto's: Jan Westerhof ,

Mulu is binnen de Groninger hiphopscene tegenwoordig niet meer weg te denken. Sinds hij in 2011 finalist was van de Grote Prijs van Nederland heeft hij enkele platen uitgebracht, waaronder De Mulu EP en zijn album Glasplaat. Tevens heeft hij samengewerkt met Kraantje Pappie, Abbeye en stond hij in het voorprogramma van Dope D.O.D. Van de zomer kwam de single Altijd Feestje uit, samen met Orson. Een videoclip voor deze single komt er binnenkort ook aan. Zelfs zonder deze aanstaande clip de hoogste tijd om eens met Mulu te gaan zitten en een playlist samen te stellen met (vooral hiphop) muziek die hij graag luistert.

Eminem - Brain Damage

"Eminem is mijn meest favoriete MC ever. Iedereen die mij kent, weet dit. Qua zelfspot, hoe hij schijt aan iedereen heeft, iets waar veel mensen iets van kunnen leren. Hij walste gewoon over iedereen heen. Ook in zijn raps, er was niemand gekker dan hij." Het kiezen van één enkel nummer van Eminem is voor Mulu een onmogelijke opgave: "Ik kan eigenlijk geen keuze maken omdat ik ze allemaal vet vind. Veel van zijn platen vind ik echt sick, ook zijn nieuwe, Relapse. Maar als ik één nummer moet kiezen is het Brain Damage. Het past ook wel bij mij, omdat ik ook veel over drugs en drank en al dat soort dingen heb gerapt."

Opgezwolle

Eén van de grootste helden van Mulu is Opgezwolle, de succesvolle Nederlandstalige hiphopgroep uit Zwolle, die van 2001 tot 2007 heel hard aan de weg timmerde. "Voor mij is dit de beste hiphopgroep die er ooit in Nederland is geweest. Je kan duidelijk horen dat ze met elke plaat steeds sterker worden. Ik ben een groot fan van hun derde plaat, Eigen Wereld. De productie van elk van hun platen klopt sowieso helemaal, maar bij hun tweede plaat, Vloeistof, hoor je dat het niveau veel hoger is. Ik heb het laatst weer gekocht en er is echt geen betere plaat in Nederlandse hiphop, en ik ben bang dat die er ook nooit gaat komen." Voor Mulu is het nu moeilijk kiezen, hij vindt eigenlijk dat hij er van elk album één moet pakken. Zo geschiedde: Regendans van het album Eigen Wereld en Rustug van Vloeistof worden aan de playlist toegevoegd.

Manu Chao

Dan speelt er op de achtergrond in het café waar we zitten Me Gusta Tu van Manu Chao. Onmiddellijk moet dit nummer van Mulu ook op de lijst. De tekst is in het Spaans en deels in het Frans, waardoor de tekst voor Mulu eigenlijk niet verstaanbaar is, maar dat maakt helemaal niets uit. "Volgens mij heeft hij het de hele tijd over smoken, ofzo. Het is bijzonder wat muziek met je kan doen. Ik heb ooit iemand ontmoet, die luisterde helemaal geen muziek. Die luisterde echt helemaal niks. Dat vond ik heel raar." Mulu zet daar tegenover een situatie dat je weliswaar de woorden van een songtekst niet verstaat, "maar dat je helemaal kan visualiseren dat het super chill is, dat de zon schijnt of dat het vet hard regent, puur door hoe het klinkt. Bij Manu Chao word ik heel vrolijk, het zijn echt positive vibes."

Outkast - So Fresh, So Clean

"Schiet me net te binnen, dit is echt een classic hiphopgroep." Mulu tikt de naam van Outkast in Spotify. "Als ik er één moet kiezen, al sla je me dood." Mulu kiest na even nadenken voor So Fresh, So Clean. "Nu wordt mijn hele lijst funk, maar het zijn samen twee van the slickest MC's out there. Dit moet erop."

Dope D.O.D., P. Songolo - Drugs

De internationaal doorgebroken Groninger hiphoppers van Dope D.O.D. komen onvermijdelijk ook op de lijst met het nummer Drugs van de recent uitgebrachte mixtape Acid Trap. "Het is een relaxt nummer met een goede psychedelische trippy trap touch."

Twenty One Pilots - Stressed Out

We gaan nu over op een tegenwoordig vrij populair nummer, iets anders dan hiphop, ook al zitten er wel hiphop invloeden in: Stressed Out van Twenty One Pilots. Vooral het aansprekende refrein met de vrouwelijke vocalen springt er echt uit, vindt Mulu. "Ik heb dit nummer veel geluisterd. De samenhang van het nummer en de flow in combinatie met het refrein is gewoon fokking vet. Het interessante is ook dat deze groep allemaal verschillende soorten muziek maakt. De rest vind ik niet zo, maar dit is echt heel goed."

Mulu, Orson - Altijd Feestje

Even tijd voor een track van Mulu zelf. Zelfpromotie kunnen we het niet per se noemen want Mulu luistert zelf ook altijd naar zijn eigen muziek. "En toevallig zit ik ook op Spotify. Altijd Feestje is gewoon chill en er zit een lekkere soul-beat in, die hoort er eigenlijk wel bij." De nieuwe single van Mulu klinkt zeker goed; je kunt je zo voorstellen dat je op een zonnige dag in een cabrio met 5 kilometer per uur een beetje aan het cruisen bent.

J. Cole - Rich Niggaz

En we gaan verder met een moderne tegenhanger van de klassieker Mo' Money Mo' Problems van Notorious B.I.G. "Dit nummer, Rich Niggaz van J. Cole, gaat over wat geld allemaal met je kan doen. Dat vind ik wel een sterk onderwerp. Ik kan niet spreken uit eigen ervaring, maar het lijkt me dat hij dat wel doet. Er zit duidelijk een hoop frustratie achter."

Anderson P., ScHoolboy Q - Am I Wrong

"Ik vond het moeilijk om te kiezen tussen het nummer Am I Wrong en Lightweight van Anderson Paak. Ik vind het vet dat hij het allemaal zelf heeft geproduceerd. Dit is echt van die funky West Coast-shit. Er is weinig meer over te zeggen, het is gewoon gruwelijk."

ScHoolboy Q - By Any Means

"En gelijk even een mooie switch naar de nieuwe van ScHoolboy Q, By Any Means. Het heeft een goede hook en opnieuw is het gewoon heel funky." Het is inmiddels duidelijk dat Mulu een voorliefde heeft voor funky hiphop, het maakt niet altijd uit wat de teksten zijn. "Hell no, het hoeft niet altijd even lyricaal te zijn. Ik houd ook wel van de fun."