A Fugitive, Hans Hannemann en Roelie Vuitton tijdens Popronde 2016

Een selectie uit de tien uiteenlopende Groningse acts

Tekst: Sven Pen Foto's: Jan Lenting, Jan Westerhof en André Eggens ,

De Popronde is begonnen: het jaarlijks terugkerende gratis muziekfestival waarin lokale acts de kans krijgen om zichzelf te introduceren buiten hun regio. In de periode van september tot november wordt het festival gehouden in veertig steden, van Leeuwarden tot Middelburg, van Venlo tot Alkmaar en van Deventer tot Den Haag. Hier stellen we alvast drie van de Groningse acts voor die optreden tijdens de Popronde 2016.

A Fugitive

A Fugitive is het nieuwe eenmansproject van Rosan Rozema. Rozema verwierf bekendheid als frontvrouw van The Future’s Dust. In 2014 stapte ze uit deze band en sindsdien werkt ze hard aan haar debuut-EP Coincidence, die later dit jaar uitkomt. Op de eerste single van deze EP, Penrose Stairs, ligt de nadruk op het intense stemgeluid van Rozema. Begeleid door drummachine, synthezisers en gitaar combineert ze triphop, ambient, post-rock en r&b. Het is een mix van muziekstijlen die niet vaak toegepast wordt, maar juist hierdoor blijft de vernieuwende en frisse muziek verrassen.

 • Popronde Utrecht: 13 oktober, 19.45 uur - Koffie Leute Brauhaus
 • Popronde Assen: 20 oktober, 22.15 uur - Liff
 • Popronde Leiden: 27 oktober, 22.30 uur - Vrijplaats Middelstegracht
 • Popronde Leeuwarden: 28 oktober, 20.00 uur - Men At Work

A Fugitive speelt ook tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis op 8 oktober, om 13.30 uur in de RHC Groninger Archieven. Entree is gratis.

Hans Hannemann

Hans Hannemann behoeft ondertussen al bijna geen introductie meer. Na vijf succesvolle shows tijdens Eurosonic 2016 en als voorprogramma tijdens de najaarstournee van Douwe Bob, timmert Hans Hannemann hard aan de weg. De singer-songwriter laat zich inspireren door country-legendes als Kris Kristofferson en Billy Joe Shaver en de klassieke pop van de jaren zestig en zeventig. Zijn rauwe, donkere stem past perfect bij de intense onderwerpen waar hij over zingt. Live wordt Hannemann ondersteund door een ervaren band bestaande uit (ex-)leden van Krezip, Douwe Bob, Wende Snijders en Bert Hadders.

 • Popronde Wageningen: 29 september, 21.30 uur - THUIS
 • Popronde Den Bosch: 30 september, 22.30 uur - Thornbridge
 • Popronde Haarlem: 8 oktober, 22.30 uur - In den Uiver
 • Popronde Utrecht: 13 oktober, 18.30 uur - Molen de Ster
 • Popronde Zutphen: 6 november - De Berkelbrug
 • Popronde Venray: 20 november - De Stad

Bovendien presenteert Hans Hannemann zijn debuutalbum op 19 november, 20.30 uur in Vera Groningen. Entree: €1,-.

Roelie Vuitton

Een multitalent, zo zou je Roelie Vuitton kunnen noemen. Hij is niet alleen rapper, maar ook designer. Na bekend te zijn geworden met de groep Blocnotes, bracht Roelie in 2010 online de Doehetzelfmixtape uit. Dat hij geen onbekende is in de Groningse muziekwereld, blijkt onder meer uit zijn samenwerkingen met Kraantje Pappie en Lucky Fonz III. Vorige week bracht Roelie zijn debuutalbum Elke Dag Apekooi uit. Het album heeft raakvlakken met diverse muziekgenres, variërend van electropop tot rap. Roelie rapt en zingt over serieuze dingen, zoals liefde in de huidige tijd. Gewapend met een strakke live-band en humoristische interacties wint hij elk publiek voor zich.

 • Popronde Harderwijk: 16 oktober, 16.45 uur - Ome Co
 • Popronde Oss: 29 oktober, 23.15 uur - De Winkel
 • Popronde Rotterdam: 5 november - Supermercado Rotterdam