Drico timmert hard aan de toekomst

Groningse hiphopper viert EP-release en verjaardag in Simplon

Tekst: Bart Zijlstra Foto's: Jan Westerhof en André Eggens ,

Vrijdag is het zover! In poppodium Simplon presenteert Drico zijn EP: 9. Bovendien viert hij diezelfde dag ook nog eens zijn verjaardag. Het is dus zowel een EP-releaseparty als een hele vette birthday bash. Genoeg redenen voor een groot feest met iedereen die meewerkte aan de EP. Maar hoe gaat het nu verder? Wat gaat de toekomst brengen? 3voor12 groningen vroeg het aan Drico Ligthart.

De toekomst

Onder 9th Cube, het label dat hij dit jaar oprichtte, heeft Drico veel uitgebracht. Bijvoorbeeld The Turn, een samenwerking met Mr. Memoir, en later dit jaar Wat Is Rijkdom, een collaboratie met dj Sadhu. Van het label hoopt hij iets groots te maken en hij werkt vooral met Gronings talent. “Er is zoveel talent hier in Groningen. Ik wil ze helpen en een podium geven”, aldus Drico. Ook kent hij rappers buiten Groningen waar hij mee samenwerkt, bijvoorbeeld Insayno, bekend van de Punch Out battles. Daarnaast zijn er plannen om clips te maken bij de opgenomen muziek van onder andere Mr. Memoir, Celtjo, Victor Fataal en RUM&SKUNK.

“Verder wil ik de tijd nemen om meer optredens te gaan doen. Ik zal me voorlopig veel bezig houden met het produceren van muziek, maar ook zal ik muziek blijven maken. Ik wil een balans tussen beide vinden", vertelt Drico, die zijn stempel op veel muziek zal blijven drukken. "Ook gaan wij met het label Mr. Memoir Europa ingooien.” De man gaat hard met Engelse teksten, Europa is een goede plek om dat ten gehore te brengen. Het is duidelijk, Drico zit niet stil en we zullen zeker nog veel van hem gaan horen.

"Smerig as fuck"

Om te beginnen met de EP-release komende vrijdag en daar kijkt Drico erg naar uit: “Fucking veel zin in. Iedereen is aanwezig. Alle featurings op de EP. Alle producers.” Het gaat om producties van Tjibz, CORTEKS, Android16, IRON x SILK, Red, MAF, Douwe van der Meulen, Burnmark en Drico zelf. De features komen van McGyver, Cissy, Kaascouse, Den Dubieus, No Order, Insayno, Skenkie, Victor Fataal en Mr. Memoir. Verder is Benedictus de host van de avond en neemt hij daarnaast het dj-gedeelte voor zijn rekening.

Tijdens het maken van de EP koos Drico er expres voor om voor elke track een andere producer te nemen. Hij vroeg ze een beat te maken die ze zelf tof vinden. “Zo kan ik mijzelf uitdagen. Iedereen kent mij als boombap rapper, maar ik wil laten zien dat ik meer kan. De nieuwe plaat zal dan ook anders zijn dan je van mij gewend bent.” Zo hebben de producers achtergronden in meerdere stijlen, van drum-‘n-bass tot aan de echte hiphop. “Er staat zelfs een pornotrack op. Smerig as fuck”, grapt Drico. Hij is benieuwd hoe het publiek erop gaat reageren. Een ding is in ieder geval zeker. Drico heeft er zin in!