View for a Day is klaar voor de volgende stap

“Wij houden er altijd rekening mee dat er nog meer gaat komen”

Tekst: Godfried Nevels Foto's: Jan Westerhof ,

Op 7 oktober 2016 presenteert View for a Day in Vera het nieuwe mini-album Scratching the Surface. Een plaat die niet alleen voor het Groningse publiek bestemd is, maar waarmee de band ook de rest van Nederland wil veroveren. Voor 3voor12 groningen reden genoeg voor een gesprek met zanger/gitarist Herman Klompmakers en bassist David Klompmakers.

De band View for a Day is in 2012 ontstaan toen Herman en David regelmatig in het weekend aan het jammen waren met gitarist Laurens Hof en drummer Niek Hof, twee andere muzikale broers die Herman nog kende van de band Jael. Al vanaf het begin klikte het tussen de vier bandleden, zowel persoonlijk als muzikaal. “Er is nooit een plan geweest om een bandje op te richten. We zouden gewoon een zaterdagmiddag wat gaan spelen met z’n allen, met een bak koffie erbij. Dat was het plan”, aldus David. Dat beviel vervolgens zo goed dat het viertal het elke week ging doen.

Via een oud-studiegenoot van Herman kregen ze in mei 2012 de mogelijkheid om in Studio Hitfabryk een nummer op te nemen. Dat was vrij onverwacht, want de band had toen nog zelfs geen bandnaam of repertoire, vertelt Herman: “We hadden nog geen liedjes. Toen hebben we een concept uitgekozen wat er lag als akoestisch liedje. Op vrijdagavond hebben we daar een bandnummer van gemaakt en dat hebben we op maandag opgenomen.” 

Na de release van de eerste EP Shortcuts Don’t Apply won View for a Day in 2013 de 21e editie van het Rooie Oortjes Festival, met als hoofdprijs een professionele video-opname met Andres Fouché Valbuena (De Staat, Noisia, Dope D.O.D.). Een unieke kans voor de band om met iemand samen te werken die ze normaal gesproken nooit zouden kunnen betalen. Herman: “Het was voor ons een beetje hetzelfde als met die eerste studiodag. Het kwam op ons pad en bood een hele mooie mogelijkheid om ons eerste serieuze product te tonen.” Het eindresultaat was de videoclip All Or Nothing, die View for a Day de nodige naamsbekendheid en optredens opleverde. Een andere videoclip waar Herman en David tevreden op terugkijken is Bridges. De video werd op een bijzondere plek opgenomen: een oude gevangenis in Bremen die al tien jaar leeg stond, door David omschreven als “een hele bizarre locatie”.

Inmiddels werkt View for a Day samen met een vast team aan mensen die de band op allerlei manieren ondersteunen, zoals voor video-opnames, licht, special effects en artwork. En dat allemaal dankzij de creatieve wijze waarop de bandleden met het gebrek aan geld omgaan. “We worden er steeds handiger in om met het kleine budget dat wij hebben toch veel elkaar te krijgen”, vertelt David. Want dat er mogelijkheden zijn, daarvan is Herman overtuigd: “Je hebt meer in je netwerk zitten dan dat je zelf denkt.”

Bij het tot stand komen van Scratching the Surface heeft producer Freek van der Heide een belangrijke rol gespeeld. Waar de bandleden voorheen alles met z’n vieren deden, werd met de komst van Freek een buitenstaander binnengehaald die actief invloed uitoefende op het bandgeluid van View for a Day. Het samenwerken met een producer was een compleet nieuwe ervaring voor de bandleden, maar ook een bewuste keuze waar ze volgens David allesbehalve spijt van hebben: “Hij is er heel goed in om het proces zo te sturen dat hij het onderste uit de kan haalt, maar op een manier dat je het wel zelf doet.” Hoewel de bandleden nog steeds zelf hun eigen liedjes schrijven weet Freek hen muzikaal zo uit te dagen dat het bandgeluid door de jaren heen duidelijk is veranderd. Herman: “Ik denk dat je wel kan zeggen dat we vanaf Feek’s komst meer de rockband zijn geworden die we wellicht altijd al hadden willen zijn.” 

In eerste instantie was View for a Day van plan om in 2016 een nieuwe EP uit te brengen, maar dankzij succesvolle crowdfunding (waarbij zelfs meer geld werd binnengehaald dan verwacht) was er budget om meer nummers op te nemen. Dat leverde in totaal zeven albumtracks op, waardoor de nieuwe plaat Scratching the Surface eigenlijk tussen een EP en een volledig album in hangt. Een mini-album dus, dat in vergelijking met de eerste EP een meer ruimtelijk geluid laat horen. “De nieuwe tracks zijn redelijke rechttoe rechtaan gitaarmuziek met wel echt een grote sound. Ik vind het heel moeilijk om van jezelf te zeggen dat je een stadionsound hebt ofzo, maar het is wel echt groots”, legt David uit. Met Scratching the Surface probeert View for a Day een breder publiek aan te spreken, maar wil de band ook de alternatieve en progressieve invloeden duidelijk naar voren laten komen.

De plaat is opgenomen in Freek’s studio in Groningen en in Australië gemasterd door Forrester Savell, die als mixer/producer vooral bekend is in de hoek van progressieve en metalmuziek. “Wat ik zelf heel cool vind is dat zo’n Forrester met bands werkt die ik zelf in mijn cd-kast heb staan”, aldus Herman. Het was voor het viertal een grote eer dat iemand met deze reputatie met hen wilde samenwerken. Samen met de in Bremen opgenomen videoclip, deelname aan De Grote Prijs van Nederland en optredens op het Bevrijdingsfestival en Eurosonic was dit één van de hoogtepunten in de nog jonge carrière van de band. Maar met de release van Scratching the Surface moet voor beide broers het grootste hoogtepunt nog komen, zegt David: “Ik heb heel veel zin om dit album de wereld in te gooien. Ik denk dat we allemaal heel erg trots zijn op wat we gemaakt hebben.”

Herman en David zien er naar uit om op 7 oktober 2016 in Vera op te treden, op hetzelfde podium waar in het verleden ook hun muzikale helden hebben gestaan. Maar met de release van Scratching the Surface wil View for a Day zich ook in de rest van het land op de muzikale kaart zetten. “Groningen heeft absoluut een supertoffe scene en we voelen ons nog steeds meer dan thuis in de stad, maar we zijn nu een jaar of twee, drie bezig en dan wil je ook iets anders zien dan Groningen”, vertelt David. “Wij houden er altijd rekening mee dat er nog meer gaat komen.”

Het mini-album Scratching the Surface wordt op vrijdag 7 oktober 2016 in Vera gepresenteerd, aanvang 21.00 uur (entree 1 euro + maandkaart 1,50 euro). Ook Vikings in Tibet en Toycar Taxi zullen die avond optreden.