Fake O’s komt met eerste EP

“Het idee dat je EP in de platenkast van iemand ligt, is best wel cool”

Tekst: Sven Pen Foto's: Floris Duijn ,

Fake O’s, in 2013 opgericht als Fake Orgasms, heeft een goede livereputatie opgebouwd. Geroemd om hun energieke shows, stonden de leden van de band al op verschillende podia en festivals. Over een aantal dagen brengt de band een 7-inch EP uit. We spraken met zanger Peter en basgitarist Thomas over de inspiratie voor hun muziek, het maakproces van de EP en hun toekomstwensen.

Inspiratiebron

De muziek van Fake O’s doet volgens velen denken aan de hardcore punk die Amerikaanse bands uit de jaren tachtig maakten. Deze bands kenmerkten zich door korte nummers, een hoog tempo en agressieve zang. Ze maakten muziek om hun frustratie te uiten en om de ellende te ontvluchten. Dit is bij de Fake O’s niet per se het geval.

“In onze liedjes komt een soort frustratie naar boven, maar ook een onzekerheid”, stelt Peter. “Het is een heel spectrum, niet alleen frustratie. Het uiten van frustratie is niet ons primaire doel. Onze situatie is ook compleet anders dan de situatie van toen.” Thomas voegt toe: “We vinden die bands van toen heel vet en het hoort wel een klein beetje bij de stijl.”

Do It Yourself

Op de EP hoor je invloeden van bijvoorbeeld The Germs en Circle Jerks terug. De EP bestaat uit vier nummers die allemaal, net als bij de Amerikaanse voorbeelden van de band, kort en in razend tempo gespeeld zijn, met agressieve zang. Het maken van de EP verliep vrij vlot, vertelt Thomas: “We hebben er twee dagen over gedaan om het op te nemen, wat je lang kan vinden voor vier nummers. Origineel hadden we acht of negen nummers opgenomen. Het was ook niet gewoon in een studio, we moesten alles zelf opbouwen. Daarom hebben die opnames wat langer geduurd dan normaal. Het afmixen duurde al met al een maandje.” “Dat komt ook omdat Thomas dat zelf deed”, vult Peter aan. “Voordat je daar tevreden over bent en je het over allerlei verschillende soorten speakers hebt gehoord, dan ben je toch al wel wat verder”, vertelt Thomas. Dat ze een EP mogen uitbrengen, vinden ze speciaal. “Het idee dat je EP in de platenkast van iemand ligt, is best wel cool.”

Ook het maken van nummers verloopt soepel. Peter legt uit dat de band een duidelijke werkstructuur heeft: hij maakt vaak de nummers samen met gitarist Harmen. “Het maken van een nummer op zich gaat ook best wel snel. In die zin denk ik zelf dat onze nummers qua opzet en basisstructuur vrij simpel zijn, maar het is niet letterlijk een paar akkoorden. Ik denk dat je de muziek daarmee te kort doet.” De gelaagdheid in de muziek wordt later toegevoegd. Volgens Thomas “valt dit tijdens het oefenen in elkaar”.

Toekomstmuziek

Toch blijven ze bescheiden over de toekomst. “Ik denk dat we graag een heleboel leuke shows willen geven en misschien nog een keertje naar het buitenland willen gaan”, vertelt Peter. “Het is niet dat we dachten dat onze band op een hoger niveau kwam te staan als we deze EP zouden uitbrengen. Dat is voor mij helemaal niet de insteek.” Thomas: “Ik hoop wel dat we wat meer gezien worden. Als je ook ergens in een winkel ligt, wordt het misschien verspreid en dan kunnen we makkelijker showtjes krijgen. Dat zou wel fijn zijn.”

De EP van Fake O’s wordt op 8 oktober gelanceerd tijdens City Trash. Op City Trash spelen ook Freddie And The Vangrails en Modern Convenience. Van 23.00 uur tot 04.00 uur, Vera Downstage. Entree is €1,50.