T.Raumschmiere: de getemde electropunk

Duitse electropunk dj/producer komt 19 november naar Simplon tijdens Template

Tekst: Ennio Wolsink Foto's: André Eggens ,

Zaterdag 19 november zal electropunk dj/producer T.Raumschmiere weer naar Groningen komen. Dit is tijdens Template, een extra concert speciaal georganiseerd voor de Duitse labelbaas voorafgaand aan de reguliere editie van het nieuwe techno- en houseconcept van Simplon, dat diezelfde avond verder gaat. Paradigm-resident dj Orchid is dan ook van de partij.

Marco Haas, AKA T.Raumschmiere, is een veelzijdige oude rot uit de Duitse punkscene, inmiddels woonachtig in Berlijn en een gevestigde naam in de punk techno/electro wereld. Hij heeft in de jaren tachtig en negentig als drummer in tal van punk- en rockbands gespeeld zoals Zorn, Stormbow en Mos Eisley Rock. Tevens is hij samen met Marcus Stotz medeoprichter van het label Shitkatapult, wat hij nu runt samen met Apparat (Sascha Ring).

Eind jaren negentig was Marco Haas aan het experimenteren met noise en improvisatie, dat begon met het project Shrubbn!! samen met Ulli Bomans (ze zijn vandaag de dag alsnog samen aan het collaboreren), wat uiteindelijk resulteerde in zijn welbekende solo-project T.Raumschmiere in 1998. In dat jaar verhuisde hij ook naar Berlijn.

In de jaren die volgden, tot aan de release van de klassieker Monstertruckdriver in 2003, heeft hij overduidelijk zijn transitie van punkrock naar electronische muziek op overtuigende wijze gestalte gegeven. Ze noemden hem de King Of Gnarz, wat zoveel betekent als "koning van de oneindige sound loops". Inmiddels heeft hij ook al een legendarische reputatie opgebouwd met zijn over the top energieke live-optredens, iets wat tot de dag van vandaag voortduurt. Verwacht een gesloopt Simplon zaterdag. Zoals zijn label Shitkatapult het zelf verwoordt: "Without doubt, the T.Raumschmiere experience is best sampled live: for him the live arena is as crucial as the studio, his full- on 'stay-anti' motto confirming his punk based refusenik stance. He is a one man 'electro-punk' movement."

Een snel rondje langs T.Raumschmiere's oeuvre op Spotify in chronologische volgorde helpt inzien hoe sinds hij begonnen is met elektronische muziek in zestien jaar tijd enorm is veranderd. 

Monstertruckdriver, de bekende technopunkhit, is inmiddels alweer dertien jaar oud. Anno 2016, nu we allemaal meer gewend zijn, klinkt het verrassend lo-fi en tam. De ervaring is niet echt hetzelfde vergeleken met hoe het begin deze eeuw een echte knaller was op de dansvloer. Of misschien moet de volume gewoon veel harder om de vette bass meer tot zijn recht te laten komen.

Een track van T.Raumschmiere die bijna net zo bekend is als Monstertruckdriver is The Game Is Not Over Featuring Miss Kittin. Het lijkt wel vrij sterk op Monstertruckdriver wat ook niet zo gek is want het is samen op één cd uitgebracht. Stiekem klinkt deze track eigenlijk lekkerder. Wat hier sterk aan bijdraagt zijn natuurlijk de vocalen van Miss Kittin. Zij had eerder al samen met Felix Da Housecat Silver Screen Shower Scene gemaakt, ook zo'n enorme hit van die tijd.

Rabaukendisko, eveneens uit 2003, is één en al chaos en noise. Je zou het tech-punkrock kunnen noemen. Een herkenbare melodie zit er niet echt in, maar een moshpit bouwen hierop kan zonder problemen.

Radio Blackout, van het gelijknamige en ontzettend diverse derde album van T.Raumschmiere, begint episch en dromerig. Even klinkt het sterk als een track van de Australische plunderphonics producer Pogo, maar dan zonder de vocal samples. Het nummer sluit sereen af met een soort van robot walvis- en dolfijnengezang. Het blijft rustig. Verwacht je eigenlijk niet van die electropunker.

We springen even vooruit naar E, de zesde track van het album I Tank U uit 2008. Je kan aan deze vijf jaar jongere track overduidelijk horen hoe T.Raumschmiere zichzelf opnieuw blijft uitvinden. In de eerste helft van de track heb je even geen lo-fi noise krakerige geluidjes en de punksound, hier heb je een trance/techno track met synths en horns die zelfverzekerd en haast kalm een ontzettend dansbaar geheel oplevert. Een associatie met deadmau5 is snel gemaakt. I Tank U, het eerste nummer van het album klinkt wat dat betreft wat meer oldschool T.Raumschmiere compleet met moddervette bassline. Echter ook hier zijn samples meer clean en zijn er allemaal subtiele verrassingen verstopt voor de scherpe luisteraar. Het geheel wordt complexer, dat is duidelijk.

The Rave Is On uit 2011: nog meer techno en sowieso heel erg geschikt voor de dansvloer. Eigenlijk wordt T.Raumschmierre's muziek met de jaren steeds toegankelijker, bijna mak te noemen. Je hoeft geen shirtloze zwetende punker met overgewicht zijn om het te kunnen waarderen.

Een echte overwinning voor T.Raumschmiere's 'softer side' is zijn gelijknamige album T.Raumschmiere uit 2015. Verrassend genoeg is dit een ambient album, waarop T.Raumschmierre met ethereal muzikale soundscapes een prachtige sfeer schept. Misschien is de rock 'n roll artiest eindelijk getemd? Het is in ieder geval echt een briljant album. Zijn eigen label Shitkatapult heeft het over een plaat dat een nieuwe betekenis geeft aan de term "ambient", daar valt zeker wat voor te zeggen. Het blijft wel T.Raumschmiere dus het is wel opnieuw uitgevonden ambient met een duistere, industrial klank. 


Rode draad van T.Raumschmiere's eerste "King of Gnarz"-periode is herhaling, lompe bass en noise. T.Raumschmierre's muziek spoort bij tijd en wijle aan tot echt infantiel helemaal los gaan, al ware een volwassen sized peuter on drugs. Wat dat betreft komt zijn punkverleden eigenlijk altijd terug in zijn muziek en live-optredens. De vraag is ook welke versie van T.Raumschmierre komt opdagen in Simplon zaterdag 19 november. De punk-drummer uit de jaren tachtig, de King of Gnarz van begin deze eeuw, of de ethereal/ambient musical soundscapes producer van tegenwoordig? Waarschijnlijk een combinatie van alle drie.

Template Live is zaterdag 19 november in Simplon, vanaf 22:00. De kassa is open om 21:00, de entree is 12 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de deur. Om binnen te komen moet je minstens 18 jaar oud zijn.