Hans Hannemann: "Zodra er een idee in mijn hoofd zit, laat het mij niet meer los"

Groningse muzikant over zijn langverwachte debuutalbum Makin' Up For Livin' Easy

Tekst: Godfried Nevels Foto's: Jan Westerhof ,

Tot het eind van dit jaar staat Hans Hannemann met zijn band in het voorprogramma van Douwe Bob op diverse podia in het land. Halverwege de tournee presenteert de Groningse muzikant in Vera zijn debuutplaat Makin' Up For Livin' Easy. Hoe is dit album tot stand gekomen? En hoe verloopt de tournee met Douwe Bob?

De Groningse Johnny Cash, de cowboy uit Pekela en de ‘outlaw crooner’: zomaar een aantal bijnamen van Hans Hannemann die regelmatig in de media voorbijkomen en waar hij geleidelijk aan begint te wennen. “Ik begin het steeds meer te waarderen nu mensen mijn muziek beter beginnen te snappen.” Vanaf het moment dat hij als tienjarig ventje voor het eerst nummers van Elvis Presley hoorde, raakte Hans in de ban van muziek. “Het was de stem en de duidelijkheid van de liedjes, het verhalende. Ik was altijd al aangetrokken tot die warme, donkere en lage stemmen die een verhaal vertelden. Ook al kon ik dat verhaal vaak nog helemaal niet verstaan, omdat Engels niet mijn moedertaal is.” Deze muziek gaf de nog jonge Hans het gevoel alsof hij naar een film keek. “Vanaf het eerste nummer gebeurde er iets met me. Mijn ouders kenden het allemaal al, maar ondertussen zat ik daar met het gevoel alsof je in gezelschap opeens ziek wordt, weet je?” Een ervaring die zoveel indruk op Hans maakte, dat hij het zelfs als “een soort van openbaring” heeft ervaren.

Na een kort verblijf aan de Rockacademie in Tilburg besloot Hans in 2004 naar Ierland te vertrekken en daar een muziekopleiding te volgen. “Ik wilde heel graag naar een Engelstalig land. Ik was onderhand met de liedjes heel erg op goeie teksten gericht, dat is altijd mijn uitdaging geweest.” In tegenstelling tot Tilburg, bleek Dublin wel de juiste plek te zijn. Uiteindelijk heeft Hans daar een jaar gewoond, een periode waarin hij met name op het gebied van tekstschrijven veel heeft opgestoken. Die ervaring, in combinatie met een enorme drang om liedjes te schrijven, heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van zijn debuutplaat Makin’ Up For Livin’ Easy. “Als ik een liedje heb, en het is een goed liedje, dan vind ik dat gewoon een fantastisch gevoel. Misschien ook omdat het moeizaam gaat. Zodra er een idee in mijn hoofd zit, laat het mij niet meer los.”

Bij het schrijven van nieuwe nummers heeft Hans altijd een bepaald gevoel: “Dan lijkt het alsof die liedjes al in de lucht zweven en je ze moet pakken, maar dat je ze af en toe niet goed genoeg kan verstaan. Wat zeggen ze nou? Je moet heel erg goed luisteren. Dat is dus waar voor mij de inspiratie vandaan komt.” Zo zijn de twaalf nummers ontstaan die op het nieuwe album terecht zijn gekomen, wat echter wel de nodige tijd heeft gekost: “Uiteindelijk ligt er een plaat waar we jarenlang aan gewerkt hebben. En de liedjes, dat is ook wel grappig, die komen uit die hele periode. Het is echt een samenvatting van alles wat ik heb geschreven in die tijd.” Eén van die liedjes – Fair-Weather Friend – zingt Hans samen met Marlies Kroon (The Cosmic Carnival), waar Hans een groot fan van is en die hij eervol “de Emmylou Harris van Nederland” noemt. Makin’ Up For Livin’ Easy werd opgenomen in de Twang Wolf Recording Studio, een volledig analoge opnamestudio die Hans door de jaren heen zelf heeft opgebouwd. Door gebruik te maken van vintage-apparatuur wordt daar op een bijna ambachtelijke manier muziek opgenomen. “Het klinkt in deze tijd heel hipster,” vertelt Hans lachend, “maar dan weet je waar je geluid vandaan komt. En dat maakt het toch wel heel leuk om zo op te nemen.”

De tournee door Nederland, in het voorprogramma van Douwe Bob, loopt als een trein, wat deels te maken heeft met de raakvlakken in de muziek van beide artiesten. “Het past gewoon goed bij elkaar. Dat merk je ook aan het publiek. Dat luistert ook echt en vindt het leuk. We staan voor evenveel mensen te spelen als Douwe Bob. Die zalen zitten gewoon al vol als we op moeten.” Een ideale gelegenheid dus voor Hans om de rest van Nederland met zijn muziek kennis te laten maken, want hij treft een publiek dat een en al oor is. “Bij het eerste nummer zie je dat het stil wordt in de zaal, dat mensen gaan luisteren en het gewoon tof vinden.” Door tussenkomst van gitarist JP Hoekstra, een goede vriend van Hans die bij Douwe Bob speelt, kwam de bekende singer-songwriter tijdens Eurosonic met Hans in contact. Hij bood aan om Hans te helpen, met als gevolg de tournee, waarmee beide mannen nu door het land trekken. Het is een unieke kans die Hans niet kon laten liggen, maar ook een leerzame ervaring waar hij als muzikant veel van opsteekt. “Het zijn echt ongelofelijke pro’s. Er zit ook een stuk relaxedheid in. Ik denk dat ik dat vooral ook geleerd heb. Als ik naar Douwe Bob en naar zijn band kijk, is het nooit opgefokt, nooit gespannen. Wat er ook gebeurt, altijd gewoon de rust pakken in je spel.”

Het heeft een tijd geduurd, maar met Makin’ Up For Livin’ Easy heeft Hans de plaat gemaakt die hij altijd al had willen maken. Zaterdag vindt in Vera de officiële albumrelease plaats. Met een liveband, bestaande uit drummer Marcel Wolthof, bassist René Monsma, toetsenist Merijn de Boer en gitaristen JP Hoekstra en Rolf Verbaant, zullen alle nummers van het debuutalbum die avond de revue passeren, aangevuld met een aantal nieuwe songs en misschien nog wel meer. “Ik hoop ook nog wel wat uit te pakken, zeg maar. Dat wordt heel tof.” Geïnspireerd door outlaws als Johnny Cash, Kris Kristofferson en Waylon Jennings ziet Hans zichzelf ook wel een beetje als onderdeel van een nieuwe generatie outlaws. Maar wat verstaat hij eigenlijk onder een muzikale outlaw? “Een muzikale outlaw is iemand die maakt wat hij mooi vindt en die iets van zichzelf wil geven aan de wereld, zonder dat daar teveel over nagedacht wordt.” Een muzikant die de waarheid zingt, dat is waar het voor Hans Hannemann om gaat en wat hij met Makin’ Up For Livin’ Easy heeft willen bereiken.

Op zaterdag 19 november presenteert Hans Hannemann in Vera zijn debuutalbum Makin’ Up For Livin’ Easy - aanvang 21.00 uur - entree € 1,- + maandkaart € 1,50. Lea Kliphuis verzorgt het voorprogramma