Jolar Drim dropt eerste EP tijdens Lines labelnight

Gaat Sleep Disorder de Groningse dancescene wakker schudden?

Tekst: Lotte van Es Foto's: Floris Duijn ,

Zaterdag vindt de lancering van Malbetrieb’s nieuwe label Lines plaats in Paradigm. Op deze avond wordt niet alleen de start van het label gevierd, maar wordt ook meteen de eerste release gepresenteerd. De eer van de aftrap is aan de jonge Groningse producer Jolar Drim, met zijn EP Sleep Disorder.

Op Sleep Disorder staan de eerste tracks die Jolar Drim, in het dagelijks leven Jordy Meijerink, heeft gemaakt. Hoewel de officiële presentatie pas op zaterdag is, zijn de nummers sinds dinsdag al exclusief te beluisteren via Thump, heeft Laurent Garnier al laten weten dat hij het 'trippy shit' vindt, en luistert Malbetrieb de tracks naar eigen zeggen al vijf maanden lang elke dag.

Van technofeestjes naar serieuze ambitie

Voor Jolar Drim begon het naar eigen zeggen nog niet zo lang geleden, in 2007, met wat technofeestjes in Simplon en Pand48. Hier raakte hij verknocht aan het genre en begon daardoor drie jaar later zelf met muziek maken. Deze hobby groeide al snel tot een redelijk serieuze ambitie, en dus maakte hij de stap naar de Academie voor Popcultuur. Mede daarvandaan ontstond de wens om zelf een EP uit te gaan brengen.

De titel Sleep Disorder heeft betrekking op de dancescene waar de jonge producer zich door heeft laten inspireren. In die scene hoort hij altijd nieuwe dingen en komt hij op ideeën, die dan vaak dezelfde nacht nog moeten worden uitgewerkt in de studio. Daarnaast resulteert veel feesten natuurlijk vaak in weinig slaap. Ook de namen van de tracks, Oxa en Tema, leiden terug naar het overkoepelende thema;  Oxazepam en Temazepam zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij slaapstoornissen.

Goede samenwerking

Volgens omschrijving bij de preview van de EP gaat het om ‘trippy yet solid bangers’, en daar kan Jordi zichzelf helemaal in vinden. “Ik hou ervan als je lekker kunt verdwalen in een track, er moet voor mij altijd iets hypnotiserends in zitten. Toch hou ik ook wel van een wat steviger ondertoon, met zware kicks bijvoorbeeld.” Dit laatste zorgt volgens hem voor meer energie in een plaat, wat weer belangrijk is voor op de dansvloer.

Zelf voelt Jordi zich vereerd dat hij het spits mag afbijten bij Lines. Naast de waardering voor Malbetrieb dat hij onbekende, beginnende artiesten de kans geeft om muziek uit te brengen, is de samenwerking ook goed. “Hij zit overal bovenop en je kunt goed merken dat hij echt heel gedreven bezig is met de start van het label.”

Een slapeloze nacht voor de boeg

Tijdens deze aftrap kunnen we volgens Jolar Drim een interessante drie uur durende live set van 4guys1cave (Camiel Daamen, David Hülsken, Francesco Robustelli en Malbetrieb) verwachten, gevolgd door sets van Lauhaus en Kabale und Liebe. Zelf sluit hij de avond af. Op de vraag of we hem de komende tijd meer gaan zien achter de dj-booth, heeft hij nog geen antwoord. Wel zit er op het gebied van produceren het een en ander in de pijpleiding – niet alleen bij hemzelf, maar ook bij Lines in het algemeen. Hopelijk gaan we hier zaterdag letterlijk meer van horen.

Sleep Disorder van Jolar Drim kan – in beperkte oplage – vanaf vrijdag 13.00 uur gratis afgehaald worden bij de Jongens van Hemmes. De Lines labelnight in Paradigm start om 23.00 uur.