Klassiek Jammen: spelen met een biertje naast je cello Klassiek Jammen: spelen met een biertje naast je cello

“Improviseren is best eng voor klassieke muzikanten”

, Tekst: Abel de Kam Foto: André Eggens

Klassiek Jammen: spelen met een biertje naast je cello

“Improviseren is best eng voor klassieke muzikanten”

Tekst: Abel de Kam Foto: André Eggens ,

Grote kans dat je eerste gedachten bij het begrip ‘klassieke muziek’ niet bier of gezelligheid zijn. Er hangt toch vaak een wat serieus en exclusief sfeertje rondom klassieke concerten. Een aantal jonge, klassiek geschoolde muzikanten brengen daar deze week verandering in. Zij organiseren Klassiek Jammen, een initiatief om klassieke muziek te ontdoen van de “rokkostuum-cultuur”.

Initiatiefnemer van Klassiek Jammen is Myrthe Boshart (wishfulmusic, Nederlands Studenten Orkest). Zij kwam met het idee om het klassieke blikveld van Groningen wat te verbreden. Zelf klassiek geschoold, miste ze ondanks veel concertervaring het ongedwongen spelen dat in popmuziek veel gebruikelijker is. “We willen klassiek wat losmaken van de rokkostuum-cultuur”, legt ze uit. Daarbij wordt zij geholpen door leden van studentenkoor en –orkest Bragi.

Maar is er wel behoefte in de stad aan deze benadering van klassieke muziek? Boshart merkt van wel. “Ik heb al twee keer eerder een soortgelijk evenement georganiseerd. Dat ging heel goed, maar bleef erg klein en intiem. Naderhand hoorde ik van meerdere muzikanten dat er wel animo was voor herhaling.” Die herhaling komt er nu dus ook, met een avond in De Silo. De muzikanten beginnen met een aantal stukken geschreven kamermuziek en gaan door met improvisatie op verschillende thema’s. 

Die geschreven stukken zijn bedoeld om in een comfortzone wat op te kunnen warmen. “Jammen is best eng voor klassieke muzikanten”, legt Boshart uit. “Als je altijd gewend bent om van blad te spelen, is het spannend om dat los te laten. Je moet wel echt een drempel over.” Om alles muzikaal in goede banen te leiden, is Jan Ruerd Oosterhaven als artistiek begeleider aangehaald. Sinds 2015 geeft hij aan het Prins Claus Conservatorium improvisatielessen. Hij zal deze avond begeleiden, maar niet dirigeren. “Dirigeren is een naar woord”, vindt Boshart. “Het is heel sturend, terwijl wij dat juist willen loslaten.”

Constante topkwaliteit is niet waar de organisatie naar streeft, naar het hebben van een leuke avond wel. Tijdens de muziek kan er gewoon een drankje gehaald worden en er is geen concertopstelling; het publiek staat. De bedoeling is dat er in de toekomst regelmatig klassieke jamsessies gehouden zullen worden, al ziet Boshart het niet van de een op de andere dag een grote fenomeen worden. “Hopelijk kunnen we het vaker doen, maar het is een proces dat wat meer tijd kost. Muzikanten moeten wennen aan het idee, maar het komt langzaamaan wel in beweging”.

Klassiek Jammen vindt dinsdag 10 mei plaats in De Silo. De avond begint om 20:00 en toegang is gratis. Mocht je mee willen spelen, dan kan dat! Neem wel zelf je instrument mee en onthoud dat het een akoestische avond is.

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen