Festivalgids: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe

Van Appingedam tot Schipborg en van Baflo tot Assen

Tekst: Ernst Jeuring, Ennio Wolsink, Esmée Koeleman, Jan van der Meulen, Godfried Nevels, Tim Delhez, Barbara van Brug en Frank Huizenga Foto: Jan Lenting ,

Eens per jaar, met Eurosonic Noorderslag, mag Groningen zich muziekhoofdstad van Nederland noemen. Maar wij Groningers weten dat er ook buiten januari geweldige festivals worden georganiseerd in onze provincie en om ons heen. Ook dit jaar is het weer genieten geblazen met een feestelijke festivalzomer. Hieronder het overzicht van de leukste muziekfestivals van de komende tijd!

Donderslag Muziek Festival

Waar: Donderen, tussen Groningen en Norg
Wanneer: 9 en 10 september
Prijs: Dagkaart € 13,50. Passe-partout € 25,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Nee
Omschrijving: Muziek maken om het muziek maken, zonder winstoogmerk. Al zestien jaar het motto van dit Summer Pop Event. Het kleine, gezellige en professionele festival heeft haar line-up aangevuld met aanstormend talent en niet te missen coverbands. Dit jaar zijn o.a. te zien: de Eagles As Good As It Gets, The Boss Brothers, Van Halen tributeband en Gimme Shelter, een van Nederlands beste Rolling Stones coverbands.
Meer informatie: www.donderslaglive.nl

ReitdiepPOP

Waar:  Reitdiephaven, Groningen
Wanneer:  9, 10 en 11 september
Prijs:  Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving:  Een aantal bewoners van de Reitdiephaven organiseert een festival aan het water. Geen rare keuze, gezien onze provincie zelf ook onder de zeespiegel ligt. Het havenevenement biedt de mogelijkheid om stad en ommeland kennis te laten maken de kleurrijke woonwijk. Om het evenement toegankelijk te houden, is de muziekprogrammering divers. Op de line-up voor dit jaar staan onder andere Haas, The Rising Sun en Stuart Mavis.
Meer informatie: www.reitdieppop.nl

TakeRoot Festival

Waar: De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 10 september
Prijs: € 37,50
Omschrijving: Country- en americanafans opgelet! TakeRoot is de noodzakelijk stop op je festival highway. Met dit jaar weer een hoogstaande line-up voor de doorgewinterde liefhebber van authentieke American music. TakeRoot is een muzikale reis door Amerika waarbij alle muziekstromingen aan bod komen. Blues, rock, folk, country en meer. Niet voor niets door Ron Jans uitgeroepen tot onmisbaar event op je festivalagenda.
Meer informatie: www.takeroot.nl

Schanspop Siddeburen

Waar: Siddeburen
Wanneer: 23, 24, 29, 30 september en 1 oktober
Prijs: vrijdag 23 sept: € 15,00, zaterdag 24 en vrijdag 30 sept: € 25,00, zaterdag 1 okt: € 15,00 
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op het grasveldje achter het Siddebuurster jeugdhonk vindt sinds 1987 het jaarlijkse Schanspop festival plaats. Het festival, waar rockband Normaal vele legendarische optredens heeft gegeven, is in de afgelopen 29 jaar uitgegroeid tot een evenement dat feestgangers tot ver buiten het dorp aantrekt. Intussen is het totale bezoekersaantal gestegen naar 290.000. De organisatie heeft dit jaar echter besloten om een punt achter het evenement te zetten. Schanspop 2016 zal de laatste editie van dit gemoedelijke festival zijn.
Meer informatie: www.schanspop.nl

Holi Fusion Festival

Waar: Drafbaan Stadspark, Groningen
Wanneer: 17 september
Prijs: Enter The Holi € 24,95 / Color Explosion € 31,95 (incl. 5 bags of color) / Holi Experience € 36,95 (incl. 5 bags of color + t-shirt)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Met de slogan ‘Unite the World’ komt het kleurrijke Holi Fusion Festival naar Groningen. Een bijzondere samensmelting van het Indiase kleurenfeest Holi met plaatselijke cultuur en muziek. Hoogtepunt van het festival is de grote hoeveelheid kleurrijk poeder dat bezoekers over elkaar heengooien, als symbool voor liefde, tolerantie en gelijkwaardigheid. En maak je geen zorgen, het poeder is veilig en makkelijk weg te wassen… Open van 12.00 tot 23.00 uur, vanaf 15.00 uur wordt er elk uur met gekleurd poeder gegooid.
Meer informatie: www.holifusion.com/Groningen

Camping Truus Festival

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 24 september
Prijs:  € 15 in de voorverkoop,  € 22,50 voor een regulier ticket. Camping + Bonte avond + Festival ticket  € 30
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op camping Truus is het motto ‘nooit meer naar huus'. Wat overigens geen vrijbrief is om 7 augustus nog eens aan te komen kakken, want op een gegeven moment is het natuurlijk wel afgelopen. Wie wel op tijd komt kan genieten van een dagje dansen, beerpongen, bierkratten stapelen en in de fontein plassen. Tenminste, dat zijn de suggesties die de site biedt. Vrijheid blijheid dus bij Truus. Over de line-up is op het moment van schrijven niets bekend, maar bij podiumnamen als LIC stage en Camping Disco Stage mogen we waarschijnlijk een mooi rijtje dj’s verwachten.
Meer informatie: www.campingtruus.com

Kadepop

Waar:  Suikerunieterrein, Groningen
Wanneer:  24 en 25 september
Prijs: Zaterdag € 30,-, zondag € 20,-, weekendkaart € 45,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving:  De vele festivalposters in Groningen liegen er niet om. Kadepop profileert zich als een festival waar bekende Nederlandse acts spelen. Dit jaar staan onder andere De Staat, DeWolff, My Baby en Causes op het programma. Voorgaande edities van Kadepop vonden plaats aan het water. De sfeer en het thema van die edities is meegenomen naar deze locatie. Het festivalterrein wordt aangekleed met hergebruikt industrieel materiaal, waardoor er een stoere industriële sfeer ontstaat. 
Meer informatie: www.kadepop.nl

Graveland

Waar: Evenementenzaal Maxx, Hoogeveen
Wanneer: 1 oktober
Prijs: € 35,- entree, een campingkaart kost € 40,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Met Graveland is er begin oktober de mogelijkheid om alvast wat aan de duisternis van de wintermaanden te proeven. Het vorig jaar opgericht festival biedt de bezoeker tien gevestigde acts van het allerhardste muziekgenre. In de line-up zijn onder andere Grave, God Dethroned en Dead Lord vertegenwoordigd. Daarnaast breidt Graveland dit jaar uit met een metal market, “geweldige eetkramen” en een camping.
Meer informatie: www.graveland-fest.com

Indicator

Waar: Martiniplaza, Groningen
Wanneer: 8 oktober
Prijs: € 34,50
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Indicator heeft zich de afgelopen jaren weten te profileren als een grote speler in de noordelijke hardstyle-evenementen. De line-up is nog onbekend, maar ook dit jaar mikt de organisatie op bekende namen in de (inter)nationale hardstylescene. Het festival biedt echter ook kansen voor onontdekt talent. Op 3 september vindt namelijk de Indicator dj-contest plaats, waarvan de winnaar het hoofdpodium mag openen.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Sounds of Music

Waar: Groningen, verschillende locaties
Wanneer: 26 tot en met 30 oktober
Prijs: Kaartverkoop nog niet gestart
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Van 26 tot en met 30 oktober is er de kans om kennis te maken met vernieuwende muziek. Op diverse locaties in de stad zullen jazz-, elektronische en klassieke acts te horen zijn. Het festival heeft een vooruitstrevende insteek. Verwacht dus een ontraditionele programmering en acts met een hedendaags karakter. Daarnaast verrast Sounds Of Music ook met zogenaamde guerillaconcerten: korte, gratis optredens op verrassende locaties.
Meer informatie: www.soundsofmusic.nl

Deze festivalgids wordt gedurende het seizoen constant bijgewerkt. Wil je de festivals zien die al voorbij zijn? Bekijk dan hier het complete overzicht. Zijn we een festival vergeten? Meld het in de comments!