Festivalgids: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe Festivalgids: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe

Van Appingedam tot Schipborg en van Baflo tot Assen

, Tekst: Ernst Jeuring, Ennio Wolsink, Esmée Koeleman, Jan van der Meulen, Godfried Nevels, Tim Delhez, Barbara van Brug en Frank Huizenga | Foto: Jan Lenting

Festivalgids: een overzicht van het aanbod in Groningen en Drenthe

Van Appingedam tot Schipborg en van Baflo tot Assen

Tekst: Ernst Jeuring, Ennio Wolsink, Esmée Koeleman, Jan van der Meulen, Godfried Nevels, Tim Delhez, Barbara van Brug en Frank Huizenga | Foto: Jan Lenting ,

Eens per jaar, met Eurosonic Noorderslag, mag Groningen zich muziekhoofdstad van Nederland noemen. Maar wat de rest van Nederland niet altijd weet, is dat er ook buiten januari geweldige festivals worden georganiseerd in en rond onze provincie. Ook dit jaar is het weer genieten geblazen met een feestelijke festivalzomer. In de loop van het festivalseizoen vullen we de lijst steeds verder aan, hieronder vind je het complete overzicht!

Flinke Pink

Waar: Leek
Wanneer: Pinksterweekend, van vrijdagavond 13 mei tot maandag 16 mei.
Prijs: € 2,50 per avond of € 5,00 voor drie avonden, zondagmiddag en maandag de hele dag gratis.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Flinke Pink bestaat al sinds de jaren tachtig en heeft een prachtige goed bereikbare locatie in de bossen van Leek bij het openlucht theater Podium Nienoord, 15 kilometer zuidwesten van Groningen. De toegangsprijs is zeer schappelijk. Elke avond is er een ander thema. Zo is het vrijdagavond “90’s” (alle klassiekers uit de jaren negentig in de mix), zaterdagavond “Black” (hardstyle, early hardcore, rawstyle) en zondagavond “White” (dance, trance, house en club).
Meer informatie: www.flinkepinkfestival.nl

Loodsrave Festival

Waar: Voormalig Suikerunie terrein, Groningen
Wanneer: Zaterdag 14 mei en zondag 15 mei
Prijs: Gratis van 12:00 - 15:00, € 5 van 15:00 - 18:00, € 10 van 18:00 - 21:00 en € 15 na 21:00.
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Het welbekende LOODSRAVE-concept van Paradigm voor het eerst als festival. Ditmaal met als centrale thema “The Shift”, vanwege de recente verhuizing van Paradigm van de Helsinkiweg naar het voormalig Suikerunie terrein. De line-up is enorm, met 35 acts voor iedereen wat wils. Een greep uit de doos: Oliver Kucera, Some Chemistry, Olaf Stuut, K.Cee, Trippin Jaguar, Kadir Pelit, Ven, 380 Volt, Ulst, Malbetrieb en nog veel meer! Twintig uur lang kan je helemaal los, van het middaguur tot 9 uur ‘s ochtends de volgende dag.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Graspop Festival

Waar: Baflo/Rasquert
Wanneer: 21 mei (Zitmaaierrace), 27 mei (Pubquiz), zaterdag 28 mei (het hoofdfestival)
Prijs: € 20,-
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De jubileumeditie van Graspop, het jaarlijkse muziekfestival dat sinds 1992 niet meer uit Baflo en Rasquert is weg te denken en dit jaar dus de 25e editie zal organiseren. Het festival zal plaatsvinden op de ijsbaan van Rasquert, het zusterdorp van Baflo. Er zijn drie podia: de Dancestage, het Feestpodium en een “megatent” voor rockacts. De line-up bevat namen zoals Ronnie Flex, John Coffey, Papa di Grazzi, Django Wagner, Mooi Wark, Big Country, King of the World en Mercy Flush.
Meer informatie: graspop-festival.nl

Chillin' Fields Festival

Waar: Zevenhuizen
Wanneer: Vrijdag 20 mei en zaterdag 21 mei
Prijs: Vrijdag gratis, zaterdag € 10
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Vrijdag is er een 80’s en 90’s party, verzorgd door dj Beez, dj Lady S en zanger bERTsolo. Zaterdag spelen allerlei rock-‘n-rollcoverbands ter ere van Neil Young, Pearl Jam, Bruce Springsteen en Pearl Jam. Alle coverbands beloven een zo authentieke mogelijke ervaring, en volgens de organisatie gaat “het dak er zeker af”.
Meer informatie: www.chillinfields.com

Terug naar het begin

Waar: Appingedam en omliggende wierdedorpen
Wanneer: Zaterdag 21 mei
Prijs: Vanaf € 12 euro tot € 49,50 voor (een combinatie van) het ochtend-, middag- of avondprogramma
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Dit belooft een uiterst sfeervol en intiem festival te worden met een diverse programmering, namelijk muziek, theater, poëzie en “een vleugje wetenschap”. De muziekprogrammering is ijzersterk met o.a. Spinvis, Meindert Talma, Lucky Fonz III en The Black Atlantic. De locaties zijn zeer bijzonder: 12e- en 13e-eeuwse kerken.
Meer informatie: www.terugnaarhetbegin.nl

Rock&Roots Festival

Waar: Crowbar, Groningen
Wanneer: 28 mei
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Rock&Roots Festival wordt georganiseerd door Pleuropsonic: een organisatie met een groot hart voor de alternatievere muziek. Het is een eendaagsfestival met rock, punkrock, blues, country, trash en hobo folk. Op het programma staan onder andere Them Old Crap (Brazillië) en Jumping Jeff & The Stingers.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Singer-songwriters Festival

Waar: Veendam, Groningen
Wanneer: 28 mei
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: In samenwerking met de Groninger Songwriter Circle organiseert Stichting Bogdike een singer-songwriterfestival in het centrum van Veendam. Het vijf keer eerder georganiseerde Flower Power Festival wordt dit jaar veranderd door bands achterwege te laten en zich te focussen op enkel singer-songwriters. Op de line-up staan onder andere MyDearestDear, J.R. Smith & The Meteorites, The New Poor en Two Broken Legs.
Meer informatie: www.bogdike.nl

The Spy And The Butcher

Waar: Zalencentrum Melody Splitting, Emmen
Wanneer: 28 mei
Prijs: € 10,- (excl. servicekosten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: The Spy and the Butcher wil jonge artiesten een podium bieden om te spelen en te netwerken. In de regio rond Emmen zijn maar weinig mogelijkheden voor jonge artiesten om op te treden en podiumervaring op te doen. The Spy and the Butcher geeft bands die kans en biedt muziekliefhebbers in de regio de kans om kennis te maken met nieuwe muziek en artiesten. De nadruk ligt dan ook op beginnende en aanstormende bands, singer-songwriters en dj's uit Groningen, Drenthe, Friesland er Overijssel.
Meer informatie: www.thespyandthebutcher.nl

KopjeK x WAREHOUSE

Waar: DvhN Lübeckweg, Groningen
Wanneer: Zaterdag 28 mei
Prijs: Dagkaart (14:00 - 00:00) € 25, Dagkaart + afterparty (14:00 - 6:00) uitverkocht
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: KopjeK op zijn best met de hele dag house en techno. De leegstaande drukpershallen van Dagblad van het Noorden zullen samen met een naar verwachting geweldige zomerse dag voor een geweldige sfeer zorgen. Een greep uit de line-up: Christian S, Dolkraut, Optimo, Oceanic, Oberman, Paul Twin en Voiski. KopjeK residents Stefan Lafontaine, Nathan Homan, Joost Bats en Douwe Ykema zullen ook van de partij zijn.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Nacht van Kunst & Wetenschap

Waar: Groningen, meerdere locaties (o.a. Academieplein, Der Aa-kerk, Groninger Museum)
Wanneer: 4 juni
Prijs: € 15,- (studenten en CJP: € 12,50)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De Nacht van Kunst & Wetenschap neemt je mee op een interactieve zoektocht naar het onbekende: een reis vol verrassende ontmoetingen tussen kunst en wetenschap. Geniet van wetenschappelijke experimenten, lezingen, workshops, debatten, tentoonstellingen, muziek, theater, dans en voorstellingen op bijzondere locaties in het centrum van Groningen. Tijdens De Nacht van Kunst & Wetenschap maak je kennis met nieuwe artiesten, theorieën, wetenschapsgebieden, kunstvormen én prachtige locaties. Het festival maakt kunst en wetenschap op een laagdrempelige en interactieve manier toegankelijk voor een breed publiek. De nadruk van programmaonderdelen ligt op cross-overs tussen kunst en wetenschap en je wordt uitgedaagd om ook zelf mee te denken en mee te doen.
Meer informatie: www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Rapalje Zomerfolkfestival

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 4 en 5 juni
Prijs: € 25,- (beide dagen), € 17,50 (alleen 4 juni), € 12,50 (alleen 5 juni)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Folkmuziek uit diverse landen, waarbij de gastheren van Rapalje meerdere keren op het podium staan. Het Stadspark wordt omgetoverd tot een soort Robin Hood-setting, met tenten, eten en drinken. Er zijn workshops en speciaal voor kinderen georganiseerde activiteiten als boogschieten en zwaardvechten.
Meer informatie: zomerfolk.nl

Sterrebos Live

Waar: Sterrebos, Groningen
Wanneer: vanaf 11 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: In de maanden mei tot en met oktober organiseert het Sterrebos-Live-Comité elke tweede zondag van de maand van 14:30 tot 16:30 uur een gratis openluchtconcert in de muziekkoepel van het Sterrebos. Het eeuwenoude park in de stad Groningen biedt een zinnenprikkelende omgeving om deze live-muziek te ervaren. De muziekkoepel zelf is in 1928 ontworpen door Groninger stadsarchitect Siebe Jan Bouma. De komende maanden zullen gaan spelen: The Monroes, Phoenatix, BluesEncore, Dramali, Daves of our Live, Knight Suzan, BluesDiggers en Marc Korfage. Elke editie zullen twee bands gaan spelen.
Meer informatie: www.wijkhelpman.nl/index.php/sterrebos-live-concerten

Pagefestival

Waar: Pagecentrum, Stadskanaal
Wanneer: 18 en 19 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tweedaags festival (overnachten op een nabijgelegen camping is mogelijk) met muziek, poëzie, theater en exposities. Twintig acts uit verschillende muzikale hokjes, doorlopende exposities van fotografen en beeldend kunstenaars en voordrachten van dichters.  
Meer informatie: www.pagefestival.nl

Grill ’n Chill Festival

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 23 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Dit jaar wordt in het Stadspark in Groningen voor de eerste keer het Grill ’n Chill Festival georganiseerd, een festival door en voor studenten. Als je houdt van een heerlijk stuk vlees, een koud drankje en lekkere muziek in een groene omgeving, dan is dit festival zeker iets voor jou. De dag begint met rustige muziek van singer-songwriters en gaat daarna over naar melodieuze deep house van verschillende dj’s. Grill ’n Chill dus! 
Meer informatie: grill-'n-chill-festival

 

Skasjock #2

Waar: Café De Zolder en Vera, Papengang en Oosterstraat Groningen
Wanneer: 23, 24 en 25 juni
Prijs: 23 juni gratis, 24 juni € 10,-, 25 juni € 13,-
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Met als doel om Groningen de ska-hoofdstad van Nederland te laten worden vinden met regelmaat ska-avonden plaats. Eens per jaar wordt groots uitgepakt met een festival. Nu staat de tweede editie op de agenda. Diverse ska-artiesten uit binnen- en buitenland spelen de zwart-witte blokjes van je Vans!
Meer informatie:www.skasjock-groningen.nl

Koepeltjes Festival

Waar: Centrum, Eelde
Wanneer: 24 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Ooit ontstaan uit het project ‘Een dorp vol verhalen’ is het Koepeltjes Festival sinds 2012 een jaarlijks terugkerend theater- en muziekfestival in het centrum van Eelde. Het uiteindelijke doel van het festival is om in de toekomst een nieuwe muziekkoepel in het Koepeltjesbos in Eelde-Paterswolde te realiseren. Het gevarieerde programma met muziek, kunst, dans en theater biedt wat voor elk. Zo speelt onder andere Hollow Men, die dit jaar de finale van de POPgroningen Talent Award heeft gehaald.
Meer informatie: www.koepeltjesfestival.nl 

ZomerWelVaart

Waar: Hoge, Lage & Kleine der A, Groningen
Wanneer: 24, 25 en 26 juni
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Voor de tweede editie van het maritieme festival ZomerWelVaart ligt één van de mooiste historische plekjes in de binnenstad van Groningen weer vol met oude kotters, klippers en andere historische schepen. Daarnaast kun je genieten van muziek (waaronder jong Gronings talent), een kunstroute, foodtrucks, een bijzondere markt en er is een ook kinderprogramma. Het wordt een bijzondere editie, want ZomerWelVaart vormt de aanloop naar Delfsail 2016.
Meer informatie: www.zomerwelvaart.nl 

Reggae fever

Waar: Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 25 juni
Prijs: € 35,- (ex. servicekosten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De Oosterpoort en TivoliVredenburg organiseren voor de tweede keer samen Reggae Fever: een muziekfestival dat volledig in het teken staat van reggae, fijne hedendaagse en vintage roots, warme loversrock en energieke rub-a-dub en dancehall. Onder andere internationale reggaesterren Protoje & The Indiggnation, Collie Buddz, Tanya Stephens, Anthony B, Christopher Martin, Tydal en het Amsterdamse The Dubbeez maken hun opwachting. Verschillende soundsystems, een food-, music & merchandise markt en activiteiten voor kids maken het programma compleet.
Meer informatie: www.facebook.com/events

FestiValderAa

Waar: Schipborg, gemeente Aa (Drenthe)
Wanneer: 1,2 en 3 juli
Prijs: Weekendkaart: vroege vogels (tot 27 mei) € 17,50 // normaal € 25,- // kinderen tot 10 jaar € 12,50
Dagkaart vrijdag € 12,50, dagkaart zaterdag € 15,-, dagkaart zondag € 15,-
Bereikbaar met het openbaar vervoer: grotendeels, inclusief pendelhuifkarren
Omschrijving: Het festivalterrein en de theaterlocaties liggen op prachtige plekken in het stroomdallandschap van de Drentsche Aa. Ook dit jaar biedt FestiValderAa een bijzondere mix van muziek, (kinder-en straat)theater, dans, poëzie en beeldende kunst. Op het muziekprogramma staan onder andere Zitakula, Orange Skyline, Son Mieux en PAUW.
Meer informatie: www.festivalderaa.nl

Lepeltje Lepeltje

Waar: Nieuwe Kerkhof, Groningen
Wanneer: 1, 2 en 3 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De combinatie muziek en eten is goud, dat blijkt uit het enorme aanbod foodfestivals in Nederland. Lepeltje Lepeltje is een rondreizend cultureel foodfestival dat dit jaar zeven steden aan doet, waaronder Groningen. Het muziekprogramma is nog niet bekend, maar als jij iemand bent of kent die hier wilt optreden, dan kun je je hier opgeven.
Meer informatie: www.lepeltje-lepeltje.com/groningen

New Attraction Block Jam

Waar: Vismarkt, Groningen
Wanneer: 3 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De New Attraction Block Jam presenteert Urban Arts aan een zo breed mogelijk publiek in hartje Groningen. De kern van het programma is de presentatie van de talentgroep en Young professional deelnemers van de Urban Academy in speciale Block Jam producties. Er is een programmering waarbij alle individuele deelnemers, regionaal, nationaal en internationaal samen een programma creëren. Het programma volgt nog. Het festival is onderdeel van Urban House Groningen, dat onder andere hiphop in Simplon programmeert.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Rumbling Earth

Waar:  meerdere locaties in Groningen (o.a. Groninger Museum, Grote Markt, Poelestraat)   
Wanneer: 9 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: Tussen 12:00 en 18:00 uur worden er op zeven locaties in de binnenstad ten minste twintig optredens verzorgd door verschillende Groningse acts. Bands als Vikings In Tibet en The Black Cult brengen als straatmuzikanten hun muziek akoestisch ten gehore. Tussen deze optredens door zijn de locaties open voor iedere muzikant. Het doel van dit nieuwe muziekfestijn is om de binnenstad te transformeren tot een podium waar iedereen zijn muzikale ei in kwijt kan! Als afsluiting vindt er vanaf 21:00 uur een afterparty plaats in Nachtcafé Warhol.
Meer informatie: www.rumblingearth.nl

Keetpop

Waar:  Leermens, Groningen   
Wanneer: 16 juli
Prijs: € 5,80, of € 9,80 voor een donatie ticket
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: Keetpop is een festival dat sinds 2011 georganiseerd wordt in Leermens. De line-up bestaat uitsluitend uit Gronings talent, waaronder De Kat, Ten Years Today en POPgroningen Talent Awardwinnaar The Movement. Als je niet in de buurt woont, maar wel tot het bittere einde wil blijven, is er een mogelijkheid om je tentje op te zetten achter het festivalterrein. Neem zelf wel ontbijt mee, want er is geen supermarkt in de buurt.
Meer informatie: www.keetpop.nl

Dance at the Beach

Waar: Kardingerplas, Groningen
Wanneer: 16 juli
Prijs: Early bird € 10,- // regular € 15,- // deur € 20,- (let op: de minimum leeftijd is 18 jaar)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Dance at the Beach is een jaarlijks terugkerend festival bij de Kardingerplas. Op de line-up staan ieder jaar nationale en regionale dance-, house- en techno-artiesten. Het programma telt negen acts, waaronder Shermanology, Erick Eerdhuizen (a.k.a. Erick E), René Amesz en Lucas & Steve.
Meer informatie: www.danceatthebeach.nl

Hongerige Wolf

Waar: Hongerige Wolf, Groningen
Wanneer: 22, 23 en 24 juli
Prijs: verschilt van € 10,- (dagkaart kind in de voorverkoop) tot € 80,- (deurprijs passe partout + camping)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja, met gebruik van de festival-pendelbussen
Omschrijving: Bandjes, kunst, dans, theater, dj’s, lekker eten: het is allemaal te vinden op Festival Hongerige Wolf. In 2016 is het Groningse dorp Hongerige Wolf, voor de zesde keer, drie dagen lang het toneel van een bijzonder festival. Concerten worden gegeven op een schapenveld, theatervoorstellingen in schuren en gedanst wordt er in een graansilo. Het hele dorp doet mee. Verwacht geen line-up van allemaal grote, bekende namen; het festival is een broedplaats voor onontdekt talent en het biedt een podium voor nieuw werk. Menig bandje dat ooit op Festival Hongerige Wolf zijn eerste podiumervaring opdeed, was later terug te zien op het muziekfestival Noorderslag, Oerol of bij De Wereld Draait Door op tv.
Meer informatie: www.festivalhongerigewolf.nl

Art Carnivale

Waar: Roegeweg, Steendam (Groningen)
Wanneer: 22, 23 en 24 juli
Prijs: Gratis
Bereikbaar met het openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Het jaarlijkse kunst- en cultuurfestival Art Carnivale vindt iedere zomer plaats in het strandpark bij het Schildmeer in Steendam. Een grote groep enthousiaste vrijwilligers is momenteel druk bezig met het organiseren en programmeren van een festival vol bijzondere artiesten, kunstenaars en vermaak voor alle leeftijden. Het programma is dus tot nog toe niet bekend. In de buurt van het festivalterrein bevinden zich zo’n acht campings om te kunnen overnachten.
Meer informatie: www.artcarnivale.nl

Paradigm Festival

Waar: Suikerunie, Groningen
Wanneer: 12 – 15 augustus
Prijs: Dagkaart: € 42,50. Weekend: € 88,- in de voorverkoop, daarna € 99,-. Voor een plekje op de camping betaal je nog 12 eurootjes extra.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Tsja, Paradigm Festival. Wat valt daar nou nog voor nieuws over te vertellen? Bijna iedereen in Groningen en omstreken zal onderhand bekend zijn met stads eigen techno-tempel. Het festival mag elk jaar tot de hoogtepunten aldaar gerekend worden. Ook dit jaar staat er een imposante line-up. Speedy J, Seth Throxler, John Talabot, Andreas Bergmann en nog vele anderen zullen u van 72 uur onafgebroken muzikaal genot voorzien. 72 uur? Oja, het festival duurt dit jaar voor het eerst maar liefst drie dagen. In dat licht valt het prijskaartje nog best mee, nietwaar?
Meer informatie: www.paradigm-festival.com

Noorderzon

Waar: Noorderplantsoen, Groningen
Wanneer: 18 – 28 augustus
Prijs: Variabel.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Elf dagen per jaar is het helemaal niet nodig om naar het zuiden af te dalen om een sprookjesbos te bezoeken. In de laatste weken van augustus wordt het Noorderplantsoen weer omgevormd tot een bezwerend dorpje vol toneel, beeldende kunst en natuurlijk muziek. Een kaartje kopen voor het hele festival is niet nodig, op de site of het terrein zelf is er de mogelijkheid om per act tickets te kopen. Daarnaast is er elk jaar ook een uitgebreid gratis programma. Dit jaar is de Zweedse liedjeskunstenaar Daniel Norgren bijvoorbeeld alweer aangekondigd voor een gratis concert op het unieke dok aan het water. Noorderzon biedt echt voor elk wat wils! De altijd bijzondere sfeer van dit festival alleen al is reden genoeg om even te komen kijken.
Meer informatie: www.noorderzon.nl

Spijkerpop

Waar: Smidshornerweg, Niekerk
Wanneer: 26 augustus
Prijs: € 10,- via de voorverkoopadressen die op de FB-pagina worden genoemd
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Spijkerpop is een naam die al 24 jaar een glimlach op het gezicht van iedereen in het westerkwartier weet te produceren. Onder de bekende Neil Young-slogan “keep on rockin’ in the free world” wordt de feesttent in Niekerk eens per jaar flink opgeschud door ouderwets stevige rockbands. Om een indicatie te krijgen van wat je in Niekerk mag verwachten hoef je eigenlijk alleen maar De Holthakker van het dit jaar geprogrammeerde AC/DIXI te beluisteren. Een band die sterk aan Normaal doet denken, maar dan met kettingzaag-solo’s. Daar wil je bij zijn. Naast AC/DIXI is het dit jaar de beurt aan de rockers van Diss Nie Okay, partyband Melrose en CCR-tribute the Fortunate Sons om het Groninger aardbevingsgebied nog wat uit te breiden.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Sweelpop

Waar: Sportpark ’t Alterbarg, Zweeloo
Wanneer: 26 augustus
Prijs: € 19,95 (voorverkoop) daarna € 25,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Ook Sweelpop gaat alweer een tijdje mee. In 1982 werd de aftrap gegeven met een concert van niemand minder dan Herman Brood, sindsdien staat Zweeloo jaarlijks garant voor een gezellig dagje feesten in hartje Drenthe. Dit jaar is het de beurt aan Toycar Taxi, DiepTriest, The Dirty Daddies en Kraantje Pappie om er wat moois van te maken. Voor wie dat moderne allemaal wel leuk en aardig vindt, maar een tripje naar die goeie ouwe jaren tachtig ook wel ziet zitten, staat er ook nog een Guns N' Roses tributeband geprogrammeerd.
Meer informatie: www.sweelpop.nl

Bierummer Schuurfeest

Waar: Bredeweg, Bierum
Wanneer: 2 en 3 september
Prijs: Vrijdag: € 12,50, zaterdag: € 12,50, vrijdag & zaterdag € 20,00
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Voor de vijftiende keer op rij vindt in een feesttent even buiten het dorp het Bierummer Schuurfeest plaats. Hoewel het festival ieder jaar een beetje groter wordt, heeft het nog altijd de sfeer van een echt schuurfeest. Rockband Di-Rect is de hoofdact van deze editie, maar ook Frans Duijts zal voor een feestje komen zorgen. Het aanvullende programma wordt verzorgd door een medleyband en een dj. Kortom, voor elk wat wils.
Meer informatie: www.bierummerschuurfeest.nl

KanaalPOP

Waar: Van Starkenborghkanaal, Zuidhorn
Wanneer: 2 en 3 september
Prijs: Dagkaarten € 7,50 in de voorverkoop, daarna € 10,-. Passe Partout € 12,50 in de voorverkoop
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: KanaalPOP is een jaarlijks evenement voor en door de inwoners van Zuidhorn. Aan het Van Starkenborghkanaal kunnen jong en oud genieten van muzikale optredens van onder meer Ferry Doedens en een Doe Maar-coverband. Het programma wordt in de komende maanden verder uitgebreid, dus blijf vooral de website in de gaten houden.
Meer informatie: www.kanaalpop.nl

Occultfest

Waar: festivalterrein Wijsterseweg, Hoogeveen
Wanneer: 2 en 3 september
Prijs: Dagkaart € 10,-, passe-partout €  15,-, passe-partout plus camping € 20,-. Ontbijtje inbegrepen.
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja. Vanaf Station Hoogeveen loop je in ongeveer 15 minuten naar het festivalterrein.
Omschrijving: Occult is opgericht door 3 vrienden na een bezoek aan Noordschok 2002. Sinds dat jaar staat het eerste weekend van september standaard in het teken van hardrock en heavy metal. Occult staat voor verborgen (weg van de bewoonde wereld) en voor geheim (alleen voor ingewijden). Op de hoofdlocatie ‘de festivalweide’ zijn dit jaar onder andere Art of Pain, Thurisaz en Toxic Waltz te zien.
Meer informatie: www.occultfest.nl

Dag 80 festival

Dag 80 Festival

Dag 80 Festival

Waar: Landgoed de Coendersborch, Nuis
Wanneer: 3 september
Prijs: Gratis voor leden. €5,00 voor niet leden. Kinderen tot 18 jaar gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Het Groninger Landschap viert op 3 september haar tachtigste verjaardag. De organisatie viert dit met een feest vol ´Groningse ingrediënten’. Op het muziekprogramma staan onder andere Hollow Men, Oes en Lars Koehoorn. Er zijn vier verschillende podia, waardoor er voor iedere act een geschikte setting is. Het festival biedt verder theater, outdooractiviteiten en foodtrucks.  
Meer informatie: www.groningerlandschap.nl

Donderslag Muziek Festival

Waar: Donderen, tussen Groningen en Norg
Wanneer: 9 en 10 september
Prijs: Dagkaart € 13,50. Passe-partout € 25,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Nee
Omschrijving: Muziek maken om het muziek maken, zonder winstoogmerk.  Al zestien jaar het motto van dit Summer Pop Event. Het kleine, gezellige en professionele festival heeft haar line-up aangevuld met aanstormend talent en niet te missen coverbands. Dit jaar zijn o.a. te zien: de Eagles As Good As It Gets, The Boss Brothers, Van Halen tributeband en Gimme Shelter, een van Nederlands beste Rolling Stones coverbands.
Meer informatie: www.donderslaglive.nl

ReitdiepPOP

Waar: Reitdiephaven, Groningen
Wanneer: 9, 10 en 11 september
Prijs: Gratis
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Een aantal bewoners van de Reitdiephaven organiseert een festival aan het water. Geen rare keuze, gezien onze provincie zelf ook onder de zeespiegel ligt. Het havenevenement biedt de mogelijkheid om stad en ommeland kennis te laten maken de kleurrijke woonwijk. Om het evenement toegankelijk te houden, is de muziekprogrammering divers. Op de line-up voor dit jaar staan onder andere Haas, The Rising Sun en Stuart Mavis.
Meer informatie: www.reitdieppop.nl

TakeRoot Festival

Waar: De Oosterpoort, Groningen
Wanneer: 10 september
Prijs: € 37,50
Omschrijving: Country en americanafans opgelet! TakeRoot is de noodzakelijk stop op je festival highway. Met dit jaar weer een hoogstaande line-up voor de doorgewinterde liefhebber van authentieke American music. TakeRoot is een muzikale reis door Amerika waarbij alle muziekstromingen aan bod komen. Blues, rock, folk, country en meer. Niet voor niets door Ron Jans uitgeroepen tot onmisbaar event op je festivalagenda.
Meer informatie: takeroot.nl

Schanspop Siddeburen

Waar: Siddeburen
Wanneer: 23, 24, 29, 30 september en 1 oktober
Prijs: Prijs: vrijdag 23 sept: € 15,00, zaterdag 24 en vrijdag 30 sept: € 25,00, zaterdag 1 okt: € 15,00 
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op het grasveldje achter het Siddebuurster jeugdhonk vindt sinds 1987 het jaarlijkse Schanspop festival plaats. Het festival, waar rockband Normaal vele legendarische optredens heeft gegeven, is in de afgelopen 29 jaar uitgegroeid tot een evenement dat feestgangers tot ver buiten het dorp aantrekt. Intussen is het totale bezoekersaantal gestegen naar 290.000. De organisatie heeft dit jaar echter besloten om een punt achter het evenement te zetten. Schanspop 2016 zal de laatste editie van dit gemoedelijke festival zijn.
Meer informatie: www.schanspop.nl

Holi Fusion Festival

Waar: Drafbaan Stadspark, Groningen
Wanneer: 17 september
Prijs: Enter The Holi € 24,95 / Color Explosion € 31,95 (incl. 5 bags of color) / Holi Experience € 36,95 (incl. 5 bags of color + t-shirt)
Bereikbaar met het openbaar vervoer: ja
Omschrijving: Met de slogan ‘Unite the World’ komt het kleurrijke Holi Fusion Festival naar Groningen. Een bijzondere samensmelting van het Indiase kleurenfeest Holi met plaatselijke cultuur en muziek. Hoogtepunt van het festival is de grote hoeveelheid kleurrijk poeder dat bezoekers over elkaar heengooien, als symbool voor liefde, tolerantie en gelijkwaardigheid. En maak je geen zorgen, het poeder is veilig en makkelijk weg te wassen. Open van 12.00 tot 23.00 uur, vanaf 15.00 uur wordt er elk uur met gekleurd poeder gegooid.
Meer informatie: www.holifusion.com/Groningen

Camping Truus Festival

Waar: Stadspark, Groningen
Wanneer: 24 september
Prijs: € 15,- in de voorverkoop, € 22,50 voor een regulier ticket. Camping + Bonte avond + Festival ticket € 30,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Op camping Truus is het motto ‘nooit meer naar huus'. Wat overigens geen vrijbrief is om 7 augustus nog eens aan te komen kakken, want op een gegeven moment is het natuurlijk wel afgelopen. Wie wel op tijd komt, kan genieten van een dagje dansen, beerpongen, bierkratten stapelen en in de fontein plassen. Tenminste, dat zijn de suggesties die de site biedt. Vrijheid blijheid dus bij Truus. Over de line-up is op het moment van schrijven niets bekend, maar bij podiumnamen als LIC stage en Camping Disco Stage mogen we waarschijnlijk een mooi rijtje dj’s verwachten.
Meer informatie: www.campingtruus.com

Kadepop

Waar: Suikerunieterrein, Groningen
Wanneer: 24 en 25 september
Prijs: Zaterdag € 30,-, zondag € 20,-, weekendkaart € 45,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: De vele festivalposters in Groningen liegen er niet om. Kadepop profileert zich als een festival waar bekende Nederlandse acts spelen. Dit jaar staan onder andere De Staat, DeWolff, My Baby en Causes op het programma. Voorgaande edities van Kadepop vonden plaats aan het water. De sfeer en het thema van die edities is meegenomen naar deze locatie. Het festivalterrein wordt aangekleed met hergebruikt industrieel materiaal, waardoor er een stoere industriële sfeer ontstaat. 
Meer informatie: www.kadepop.nl

Graveland

Waar: Evenementenzaal Maxx, Hoogeveen
Wanneer: 1 oktober
Prijs: € 35,- entree, een campingkaart kost € 40,-
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Met Graveland is er begin oktober de mogelijkheid om alvast wat aan de duisternis van de wintermaanden te proeven. Het vorig jaar opgericht festival biedt de bezoeker tien gevestigde acts van het allerhardste muziekgenre. In de line-up zijn onder andere Grave, God Dethroned en Dead Lord vertegenwoordigd. Daarnaast breidt Graveland dit jaar uit met een metal market, “geweldige eetkramen” en een camping.
Meer informatie: www.graveland-fest.com

Indicator

Waar: Martiniplaza, Groningen
Wanneer: 8 oktober
Prijs: € 34,50
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Indicator heeft zich de afgelopen jaren weten te profileren als een grote speler in de noordelijke hardstyle-evenementen. De line-up is nog onbekend, maar ook dit jaar mikt de organisatie op bekende namen in de (inter)nationale hardstylescene. Het festival biedt echter ook kansen voor onontdekt talent. Op 3 september vindt namelijk de Indicator dj-contest plaats, waarvan de winnaar het hoofdpodium mag openen.
Meer informatie: www.facebook.com/events

Sounds of Music

Waar: Groningen, verschillende locaties
Wanneer: 26 tot en met 30 oktober
Prijs: Kaartverkoop nog niet gestart
Bereikbaar met openbaar vervoer: Ja
Omschrijving: Van 26 tot en met 30 oktober is er de kans om kennis te maken met vernieuwende muziek. Op diverse locaties in de stad zullen jazz-, elektronische en klassieke acts te horen zijn. Het festival heeft een vooruitstrevende insteek. Verwacht dus een ontraditionele programmering en acts met een hedendaags karakter. Daarnaast verrast Sounds Of Music ook met zogenaamde guerillaconcerten: korte, gratis optredens op verrassende locaties.
Meer informatie: www.soundsofmusic.nl

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Groningen