Benefietavond Hamelhuys in Simplon

Muzikanten en dichters schenken aandacht aan leven met kanker

Tekst: Madelon Franssen Foto's: Jan Lenting en Bob de Vries ,

Aanstaande zaterdag vindt in Simplon een benefietavond plaats voor het Hamelhuys, een inloophuis voor (ex-)kankerpatiënten en de mensen om hen heen. De stichting bestaat volledig uit vrijwilligers en is dan ook afhankelijk van donaties. Tijdens de avond zullen vier Groningse dichters en vier Groningse muzikale acts optreden met het doel om geld in te zamelen om de stichting draaiende te houden. De naam van het benefiet is “De kracht van het woord”, wat erop wijst dat het een indrukwekkende avond zal worden.

Het initiatief voor het benefiet komt van Marike Broekema en Maarten Praamstra. Marike is stichter van de Groninger Songwriter Circle en onder deze naam brachten twaalf singer-songwriter-acts al eerder een cd uit over leven met kanker. De opbrengst van dit album ging naar het Hamelhuys. Marike speelt in de band Marjoram, die zaterdag ook zal optreden. Maarten is een oud-leerling van Josje Hamel, de stichter van het Hamelhuys, en organiseert poëzie-evenementen. Door verschillende muziekstijlen te combineren met poëzie hopen de initiatiefnemers zo veel mogelijk mensen met verschillende smaken aan te trekken.

Het muzikale gedeelte zal verzorgd worden door George Welling, Kerwin, Shoyu en Marjoram. In het kader van “De kracht van het woord” zullen de artiesten allemaal aandacht schenken aan leven met kanker. Zoals Josje aan de telefoon uitlegt, kan muziek "helen en troosten". Omdat singer-songwriters veel nadruk op teksten leggen, kunnen ze een verhaal vertellen dat in combinatie met de muziek veel indruk kan maken op mensen. Mensen kunnen de verhalen relateren aan hun eigen situatie en daar troost uit putten. Zo heeft George Welling bijvoorbeeld een nummer geschreven voor een vriendin met kanker. Naast de muziek zullen de dichters Kasper Peters, Lilian Zielstra, Philip Rozema en Richard Nobbe verhalen komen vertellen.

Het doel van het benefiet is, naast het inzamelen van geld, om er een positieve avond van te maken. De hele doelstelling van het Hamelhuys is dan ook dat mensen met kanker zich realiseren dat ze niet hun ziekte zijn en zich meer te richten op alles wat ze nog kunnen. De avond eindigt vroeg om te garanderen dat iedereen kan komen; ook de mensen waarvoor het fysiek een hele opgave zou zijn om de hele avond te blijven. Het Hamelhuys doet positief en belangrijk werk, en een avondje genieten van mooie woorden en muziek is een goede manier om ze hierin te steunen.


Benefietavond Hamelhuys, zaterdag 19 maart in Simplon. De deuren openen om 19:00, het programma begint om 20:00 en eindigt om 23:00. Kaarten aan de deur kosten 8 euro. De volledige opbrengst gaat naar het Hamelhuys.