Preipop: jubilaris met vele smaken

“Het festival zit in het DNA van Cleopatra”

Tekst: Redmar Bosma Foto: Jasper Bolderdijk ,

Wie last heeft van de nodige ontwenningsverschijnselen na Eurosonic Noorderslag, kan binnenkort alweer zijn shot livemuziek op komen halen. Op 4 en 5 februari staat er namelijk op Preipop een hele trits talentvolle artiesten klaar om muziekminnend Groningen wederom te verwennen. Op deze twee dagen valt er een lappendeken van genres over de thuishaven van studentenvereniging Cleopatra, de locatie waar alweer de tiende editie van dit kleinschalige, gratis festival zal plaatsvinden.

Elk jaar is het de eer aan een nieuwe commissie om een geslaagd Preipop neer te zetten. Inmiddels is er dus al een lustrum behaald. “Preipop zit na al die jaren in het DNA van de vereniging”, legt voorzitter Victor van Werkhooven uit vanuit de bovenbar in de sociëteit. “Wat begon als promotie voor studentenverenigingen, is uitgegroeid tot een geslaagde, vreugdevolle traditie.” Op het muzikale tweeluik komen elke dag zes bands hun kunsten vertonen. Voorafgaand aan het festival wordt het publiek buiten opgewarmd met een voorprogramma van singer-songwriters.

Het is een zeer gemêleerd gezelschap dat komt spelen op Preipop. Volgens Van Werkhooven is dat een bewuste keuze. “We vinden het fijn om het festival een veelzijdig karakter te geven. Gelukkig waardeert het publiek dat.” En met ‘veelzijdig’ zegt Van Werkhooven geen woord teveel. De meest uiteenlopende stijlen zijn in beide bars te beluisteren. Zo kunnen de rockliefhebbers donderdag flink los op het gitaargebrul van A View For a Day, zal Aafke Romeijn vrijdagavond wellicht juist de gevoelige snaar raken, en kunnen hiphopenthousiastelingen hun hart ophalen bij de vlotlopende woordenpuzzels van MC Drico (ook op donderdag).

Daarnaast spelen op donderdag 1st of June, Joost Dijkema, Silent Runners en The Movement. En op vrijdag staan Caius Bonus, ...And the Gods Made Coffee, Reverse Cowgirls, Machine Makes Man en Knight Susan op de rol.

Allemaal namen die tijdens de bandborrel van Cleopatra uit de koker zijn gekomen. “We komen dan als organisatie samen, zodat iedereen zijn voorkeuren kan aangeven”, legt Van Werkhooven uit. “Met YouTube op schoot kijken we welke toffe bands uit Groningen en omgeving bij ons willen komen.” Naast dat de muziek henzelf en het publiek natuurlijk moet aanspreken, stelt de organisatie ook als voorwaarde dat de bands nog niet eerder op Preipop hebben gespeeld. “Voor zowel de toeschouwers als de bands is dat denk ik het leukst. We proberen zo telkens te vernieuwen.”

Door deze manier van werken heeft er al een indrukwekkend aantal artiesten op Preipop gestaan. Trots legt Van Werkhooven een pak kaarten op tafel. “Kijk, vanwege het lustrum hebben we speelkaarten laten maken met de vetste bands erop die hier tot nu toe hebben gespeeld.” Een van de kaarten wordt gesierd door The Heavens Devils. Een groep die uiteindelijk meerdere Popprijzen wist binnen te slepen. Het staat symbool voor Preipop, dat ondanks haar bescheiden grootte een mooi, feestelijk tussenstation vormt voor talent dat later wellicht op heel andere podia valt te bewonderen.

Preipop vindt plaats op 4 & 5 februari in de sociëteit van studentenvereniging Cleopatra (Kleine Pelsterstraat 5-5a). Op de eerste dag wordt om 17.00 uur afgetrapt met een voorprogramma. De hoofdacts starten beide dagen om 20.00 uur. Entree is gratis.