The Black Cult laat eindelijk ook op vinyl van zich horen

Interview met zanger Douwe Doorduin plus puike prijsvraag!

Tekst: Robert Haan & Foto's: Jan Westerhof ,

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar komende vrijdag is het dan eindelijk zover: het debuutalbum van The Black Cult. Sinds de release van hun EP’tje op Tender Records van Tim Knol timmert de band flink aan de weg, zowel in Groningen als de rest van het land. De ontwikkeling bij de band was nog in volle gang, waardoor het uitbrengen van de debuutplaat even op zich liet wachten. 3voor12 groningen sprak met frontman Douwe Doorduin over de stad Groningen, het album en de komende tour.

Van garage naar powerpop

Dezer dagen loopt hij van het ene naar het andere interview: Douwe Doorduin, frontman en liedjesschrijver van The Black Cult. Trots is hij zeker, want een jaar na het EP’tje I Don’t Want It, is het ‘kindje’ van de band eindelijk geboren. Met zowel de garagerock van toen, als de catchy powerpop van nu staat het album symbool voor de ontwikkeling in stijl die de band in die periode heeft meegemaakt.

Er is in die periode ook wel redelijk wat veranderd, aldus Douwe. "We zijn eigenlijk een stuk groter geworden sinds het uitbrengen van de EP. Het heeft ons op die manier wel gelanceerd als band zijnde. Daarnaast hebben we een nieuwe bassist sinds Jilles ermee gestopt is. Jorn Draaijer, die ook wel eens met Creepy Karpis meespeelde."

Juist vanwege die veranderingen heeft de band ervoor gekozen om vooral niet te overhaast het debuutalbum op te nemen en uit te brengen. "We hebben ruim een week in de studio gezeten voor de opnames. Bovendien duurt het toch een tijdje voordat ik tevreden over een nummer ben. Ik houd ontzettend veel van hele catchy dingen. Met dat in de songs verwerken en ze een eigen identiteit geven, ben ik wel een tijd bezig. Ik ben ook in de eerste plaats een gitarist en dan pas een liedjesschrijver. Qua tekst en songwriting ben ik wel tien jaar verder voordat ik een steengoed nummer kan schrijven."

Groningen

Die drang naar verandering lijkt kenmerkend voor Douwe’s idee van de band. Waar hij twee jaar terug nog baalde van de stempel 'traumahelikopter light', is hij nu wel behoorlijk trots dat zijn band geassocieerd wordt met het geluid van de Groninger muziekscene. "Ik blijf ook nog zeker tegen ze opkijken. Die set die traumahelikopter tijdens Zadelpijn op Eurosonic deed, klonk alweer compleet anders dan hun eerdere werk. Dat vind ik belangrijk aan een band, dat ze zich blijven ontwikkelen, en dat hoop ik ook zelf te kunnen blijven doen."

Wat karakteriseert het geluid van The Black Cult dan? Volgens Douwe is dat vooral het enorm uit de bocht kunnen vliegen. "We zijn eigenlijk vooral een liveband en we willen vooral fun uitstralen. Dat doen we op social media, dat doen we op het podium en dat willen we ook met het album doen. Ook het knalroze artwork van Jelle van Gosliga in combinatie met de ontzettend puberale teksten laten dat wel zien. Aan de ene kant ben ik bloedserieus bezig met dit project, net zoals Jorn en Wouter, maar tegelijkertijd is het vooral de lol en fun die ik kenmerkend voor The Black Cult vind."

2016

De albumrelease kan het begin van een mooi jaar worden voor The Black Cult. Een tour ter promotie van de plaat doet poppodia in het hele land aan en vol trots presenteert de band komende vrijdag het album in de Grote Zaal in Vera. Toch vindt Douwe het spannend hoe het gaat lopen. "Het voelt een beetje als een duikplank. Of we maken een enorme sprong of we vallen face first in het water. Het blijft toch ook nog een beetje van de recensies afhangen. Ik ben daar wel heel erg zenuwachtig voor, maar met onze eigen avond in Vera komende vrijdag ben ik al enorm blij. We zijn ook bovenal een liveband. Die plaat is er nu en dat is ontzettend gaaf, maar kom ons vooral live zien. Het gaat toch om de energie die we dan uitstralen. Het ene helpt het andere ook. We hebben nu onze plaat uit - wat ons tot een serieuze band maakt - maar juist dat onserieuze en de fun die we op het podium proberen neer te zetten, maakt wie we zijn, tot datgene wat The Black Cult is."

Puike prijsvraag

Wil jij kans maken op een cd, een plekje op de gastenlijst èn een meet and proost met de band? Dat kan. Wij mogen twee van deze geweldige pakketten weggeven. Vertel ons voor donderdag 28 januari 12.00 uur met welk drankje jij wil proosten met The Black Cult komende vrijdag, en maak kans op dit puike pakket!

Stuur je antwoord naar prijsvraag@3voor12groningen.nl