#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: The New Poor

"Haal ergens een kopje koffie en een lekkere donut, en kom bij ons dan snotteren in je servetje"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: The New Poor.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Woensdag 13 januari om 20:30 in de Men At Work op Grunnsonic
Woensdag 13 januari om 22:30 uur in Brouwerij Martinus op Freesonic
Vrijdag 15 januari om 14:15 uur op Lijn 4 Roden tijdens de Bus Sessions
Zaterdag 16 januari om 20:45 uur in Simplon op CircleSonic

Wat voor muziek maken jullie?
Het zit een beetje tussen folk en pop in. We noemen onszelf romantisch-realistische troubadours, een beetje melancholiek, met harmonische zang. Het is wel echt luistermuziek.

Hoe is The New Poor ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
We hebben elkaar zo'n zes jaar geleden ontmoet op school en in ons examenjaar speelden we wat covers met een bandje. Dat bandje hield er vrij snel na ons eerste optreden weer mee op. Wij ontdekten dat we wel een hele goeie muzikale chemie met elkaar hadden, en zijn drie jaar geleden begonnen met nummers schrijven. De afgelopen twee jaar zijn we daarmee ook gaan optreden.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
De laatste tijd is dat Christine and the Queens. Toen we in de zomer van 2014 op straat speelden in Frankrijk was haar plaat net uit en echt onvindbaar, nergens te krijgen. Uiteindelijk zijn we met een gigantische omweg vanuit Bretagne via Rouen gereden om die plaat te kopen. Christine is een visionair; ze bedenkt, schrijft, regisseert en danst alles zelf. Daarnaast is ze mooi, Frans, grappig, heel erg eerlijk en zijn haar nummers gewoon allemaal tof. Haar nieuwe nummer Jonathan is echt één van onze favoriete tracks nu. En verder zijn we allebei een beetje verliefd op Kurt Cobain.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
We hebben voor het eerst op festivals gespeeld en dat was heel erg leuk. Ook hebben we veel mensen leren kennen die op hun eigen manier ontzettend toffe dingen doen, en dat is heel inspirerend. Verder hebben we onze eerste EP opgenomen, en die vat eigenlijk wel samen wat we dit jaar meegemaakt hebben. Dus die moet je gaan kopen.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Onze EP komt dan hopelijk uit en we spelen in januari onze eerste support-show in Vera. Grunnsonic is natuurlijk ook een lekker begin van het jaar! We zijn verder aan het kijken of we een paar week kunnen touren in Duitsland. Mensen gaan daar wel hard op akoestische gitaarmuziek, dus daar passen wij dan wel lekker tussen. Ons oorspronkelijke doel als band was een keer in de grote zaal van Vera te staan. Gezien we dat de 22e doen, zijn we dus nog op zoek naar een nieuw doel. Misschien support van Adele in de Ziggo Dome?

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
We spelen onze EP helemaal en daarbij doen we nog wat nieuwe nummers die niemand tot nu toe gehoord heeft. Ook spelen we lekker vroeg op de avond dus haal ergens een kopje koffie en een lekkere donut, en kom bij ons dan snotteren in je servetje. We beloven dat we geen hapje zullen stelen. Waarschijnlijk.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Het zou tof zijn als er wat mensen komen kijken die ons aan wat optredens kunnen helpen. Bijvoorbeeld in Duitsland, met alle internationale bobo's in de stad kan er zomaar iemand op het juiste moment op de goeie plek zijn. Natuurlijk hopen we verder dat we gewoon een toffe set spelen, waar mensen hun avond lekker mee beginnen.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Het maakt ons eigenlijk niet zoveel uit waar we spelen, zolang het maar met leuke mensen is die onze muziek waarderen. Of het dan supporten in De Oosterpoort is of voor twee man op straat, is dan niet echt belangrijk. Het gaat er om dat we mensen een leuke avond bezorgen.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
MyDearestDear, ook een jongen-meisje duo. We lopen ze regelmatig tegen het lijf met optredens en ze maken hele mooie, breekbare indiefolk. Ze zijn daarbij zelf net zo lief als hun nummers. Verder is Roelie Vuitton een dikke baas. Sowieso dat we van hem nog heel veel gaan horen komend jaar.