#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Stuart Mavis

"Stuart Mavis is ontstaan doordat ik als kind dacht dat ik David Bowie was"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jan Westerhof ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Stuart Mavis.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Hoi mijn naam is Stuart Mavis en ik speel tijdens Eurosonic samen met mijn vijf zonen op:
- donderdag 14 januari op de Jack Daniels Stage om 16:00 uur;
- vrijdag 15 januari tijdens Grunnsonic in de Buckshot om 23:30 uur;
- zaterdag 16 januari op Magners Music Sessions afterparty om 2:00 uur (vrijdagnacht in de volksmond);
- zaterdag 16 januari om 16:00 uur op RTV Noord vanuit De Oosterpoort.

Wat voor muziek maak je?
“Upon first listening to Stuart Mavis' fetching pop songs, you might not think that his musical hero is none other than Kendrick Lamar. Keep listening, however, and you'll notice that the Dutch songwriter isn't afraid of crossing the boundaries between folk, pop and hip hop. He blurs the lines with danceable hooks, an occasional bit of almost-rapping and an important supporting role for the trumpet” 

Dit vind ik een vette beschrijving van mijn eigen muziek. Het mooiste is dat het in het Engels is.

Hoe is Stuart Mavis ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Stuart Mavis is ontstaan doordat ik als kind dacht dat ik David Bowie was en op driejarige leeftijd het anagram Stuart Mavis van mijn eigen naam maakte, omdat ik een geschikte naam zocht voor mijn muzikale zijproject (ik wilde toen nog schrijver worden). Op zevenjarige leeftijd behaalde ik als Stuart Mavis de eerste plaats in de talentenjacht van Corpus den Hoorn, ten koste van een meisje dat me (onterecht) betichtte van valsspelen, en toen kon ik niet meer terug. Sinds drie jaar heb ik vijf jongens die me live begeleiden.

Wie is je muzikale held en waarom?
Kendrick Lamar. Luister naar To Pimp a Butterfly en je kunt er niet omheen.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Een klein beetje meer succes denk ik, maar ik heb vooral helemaal gevonden wat ik de komende jaren wil maken. Ik heb echt idioot veel uren in de studio gespendeerd. We hebben ook leuke festivals gespeeld en ik heb een hele gruwelijke tour met Tenfold gedaan. Superleuk.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Ik kan nu het hele managementplan gaan uitleggen maar daar wordt niemand warm of koud van dus ik zeg het als volgt: in het voorjaar komen we met een hele vette EP (ja, debuut-EP ja) en gaan we touren zodat we live nog beter worden dan op de plaat.

Waarom moet iedereen naar je optreden komen?
Niemand moet naar mijn optreden komen. Ik hoef ook naar niemands optreden te komen. Het is een vrij land. Ik wil gewoon heel graag dat iedereen komt omdat ik dan fissa met mensen kan bouwen, want daar word ik echt het allergelukkigst van. (Oh ja, we spelen alleen maar nieuwe tracks. En synths.)

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Money.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Bevrijdingsfestival. Besef dat wij het tofste Bevrijdingsfestival van Nederland hebben en hoe magisch het terrein is.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Vikings in Tibet. Zij zijn live echt heel goed aan het worden. Moet je echt checken! Maar je moet natuurlijk niks (dat zou hypocriet zijn).