#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Roelie Vuitton

"Mijn album Elke dag Apekooi gaat over vrouwen, keuzestress en ADD"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: André Eggens ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Roelie Vuitton.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Op vrijdag 15 januari heb ik eerst om 16:30 uur een instore-optreden staan bij De Jongens van Hemmes. Later die dag sta ik om 23:10 uur in de &ZO. Wellicht komen daar nog meer shows bij. Houd daarom vooral ook op Facebook mijn Eurosonic Noorderslag evenementpagina in de gaten.

Wat voor muziek maak je?
Je kan de muziek die ik tijdens Eurosonic Noorderslag laat horen het best omschrijven als een mengeling van pop, singer-songwriter, rap en R&B, waarbij ik de vocalen verzorg en ik samen met een electropopband optreed. Dat is ook de stijl die je straks terughoort op mijn album Elke dag Apekooi dat gaat over vrouwen, keuzestress en ADD.

Hoe is de act Roelie Vuitton ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Ik begon met rap en ben langzaam doorgegroeid naar zanger en liedjesschrijver. De act Roelie Vuitton bestaat nu zo'n vijf jaar. Sinds de rapgroep waar ik in zat, Blocnotes, uit elkaar ging, heb ik de tijd genomen naar een stijl te zoeken die het best bij mij past. Ik ben er wel van overtuigd dat dit gelukt is.

Wie is je muzikale held en waarom?
Kanye West. Hij inspireert me al vanaf z'n eerste album door zo origineel en slim mogelijk te werken. Er is (bijna) niets wat die man doet waar ik niet volledig enthousiast van word. Ik zou graag met een powerpointpresentatie de wereld rond gaan om te vertellen over deze man. Hij is een soort John Lennon van nu.

Wat heeft 2015 je gebracht?
Het betrekken van een studio met mijn vrienden en collega's Cazz Major en Bananaz, Studio KoffieStaatKlaar, boven Simplon. Dit heeft er vooral voor gezorgd dat m'n album sneller afgemaakt kon worden en er veel meer muziek gemaakt is. Ook ging ik langs bij Giel met Kraantje Pappie voor zijn single Bofkont waar ik op sta samen met Jiggy Dje, Wudstik, Aziz en Jan Smit. Verder maakte ik samen met producer Bananaz de wavy EP Het is Hier Vwantastisch en heb ik een EP opgenomen met rapper Lofty uit Miami, die ook door Bananaz is geproduceerd. Onder andere JayReaper (Dope D.O.D.) staat op deze EP. Aan het einde van het jaar kwam ook nog de Banktape 1.0 uit met de vrienden van de Bank waar ik op sta met de tsoptrack De Laatste Tijd.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Mijn album Elke Dag Apekooi uitbrengen en daarmee zoveel mogelijk leuke shows doen. Ik ben klaar om Nederland te veroveren. En natuurlijk nog meer nieuwe muziek en design – ik ontwerp van alles – naar de mensen brengen. Verder heb ik zoveel concepten liggen voor albums en EP's, dat ik in 2016 genoeg te doen heb. Het gaat mij overigens allereerst om de kunst, het geld komt later wel.

Waarom moet iedereen naar je optredens komen?
Omdat ik echt wel een aardige gast ben. Bovendien zijn mijn liedjes leuk en heb ik voor ieder wat wils. Ook ben ik langer dan gemiddeld dus dat is ook vermakelijk om naar te kijken. Ik gebruik veel humor tijdens m'n shows, dus er valt daarnaast ook wel wat te lachen. Maar bovenal heb ik een tsegekke band met electronische drums en bass wat gewoon fantastisch klinkt. En misschien heb ik ook nog wel wat hele toffe verrassingen in petto, dus het het allerbeste is om gewoon te komen kijken en luisteren.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Meer contacten in de muziekwereld en extra live ervaring opdoen. Programmeurs en boekers verrassen en boeien om zo shows binnen te halen. Media-aandacht genereren en meer muzikanten en artiesten uit het Noorden leren kennen en spreken. Ik zou graag samenwerkingen aangaan om te laten zien dat we gezamenlijk toffe dingen kunnen organiseren in Groningen en daarbuiten.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik zou heel erg graag mijn albumrelease in het Grand Theatre presenteren, vanwege de sfeer in het gebouw en de prachtige uitstraling. Dat lijkt me fantastisch! Ook zou ik in 2016 graag shows doen op festivals zoals Noorderzon, Hongerige Wolf en het Bevrijdingsfestival.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Cazz Major en Bananaz omdat het de homeys zijn en zij ook in de &ZO spelen. Daarnaast is Bananaz een tsopproducer en Cazz Major komt er ook aan. Verder ben ik benieuwd naar wat The New Poor gaan doen.