#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Marble Heart

"Hoe tof zou het zijn als we een bandje begonnen?"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Harold Zijp ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Marble Heart.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We zullen op woensdag 13 januari in de mooie Warhol spelen. Om 22:05 uur betreden we de bühne!

Wat voor muziek maken jullie?
Dit blijft één van de meest lastige vragen om te krijgen als muzikant. Als we dan toch moeten uitleggen wat onze stijl is, komt het in onze ogen neer op snoeiharde popsongs. Wanneer je luistert naar onze muziek bestaat het risico dat de melodieën in je hoofd blijven hangen. Daarbij komt in onze muziek een flinke dosis aan rock- en bluesinvloeden voorbij. Simpel gezegd maken we dus eigenlijk gewoon alternatieve popmuziek.

Hoe is Marble Heart ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Marble Heart bestaat nu sinds eind 2014. Tot die tijd waren leadzanger Bram Vink en bassist Rick Lammers al een geruime tijd bezig met het lekker maken van elkaar: "hoe tof zou het zijn als we een bandje begonnen?". Na een flinke tijd dergelijke verhalen aan elkaar verkondigd te hebben, kwam Bram de drummer Cees Bolhuis tegen op de Academie voor Popcultuur. Deze jongen leek, net als Bram en Rick, ook een steekje los te hebben, en op muzikaal en vriendschappelijk gebied was de klik al gauw gelegd. De band begon een feit te worden. Kort hierna voegde gitarist Yorick Karseboom zich bij de band, na een enorm aangeschoten ontmoeting op Noorderzon. Inmiddels speelt Yorick niet meer bij Marble Heart en heeft rock ’n roller Chiron Schut sinds december 2015 zijn plek binnen de band gevonden.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Moeten we nou echt één held noemen?! Dat is geen doen joh! Er zijn zoveel artiesten die geweldige dingen doen of hebben gedaan. Door elk van deze artiesten wordt je muzikaal gezien onbewust beïnvloed en kun je dus spreken van muzikale helden. Enkele old-school artiesten die we geweldig vinden zijn bijvoorbeeld the Beatles, Jimi Hendrix en the Kinks. Deze gasten hebben nieuwe paden in de popmuziek gecreëerd, die nog door niemand anders waren bewandeld. Een sound als Jimi had, was er voor hem niet. The Kinks hebben min of meer punk uitgevonden (voor die tijd dan) en The Beatles, ja, gewoon The Beatles. Acts uit de hedendaagse tijd die zeer inspirerend op ons werken zijn bijvoorbeeld Jet en de Arctic Monkeys. Beide zijn bands met een heerlijke eigen sound die, net als wat wij proberen te doen, ontzettend stevige en pakkende popsongs maken. Een heerlijke formule als je het ons vraagt. Oh, en Stef Ekkel is ook een held. Zijn song Woonboot is echt aan!

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Eigenlijk alles. We bestaan immers pas sinds eind 2014. We hebben een geweldig eerste jaar beleefd, een soort van kickstart in Groningen. Zo haalden we met onze eerste twee optredens de finale van de PopGroningen Talent Award in de grote zaal van Vera (ons vierde optreden), mochten we in de muzikale huiskamercontainer van wishfulmusic op Noorderzon spelen en speelden we daarnaast nog twee keer in de grote zaal van Vera! De plek die we op Grunnsonic hebben gekregen mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Super om daar nu al te mogen staan!

Wat zijn de plannen voor 2016?
Er moet een heleboel gebeuren in 2016 wat ons betreft. We willen flink wat nieuwe nummers schrijven, uiteraard zo veel mogelijk spelen en als het even kan wat festivals meepakken. Een ander plan voor 2016 is het maken van een plaat, maar zelf hebben we eigenlijk nog geen idee hoe we dit gaan aanpakken. Geld hè… Een EMA winnen is trouwens ook niet verkeerd.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Tsja, weer zo’n lastige vraag. Zelf krijgen we altijd een flinke boost energie als we onze muziek spelen, en het publiek voelt deze energie ook. We hebben al van veel mensen die ons live gezien hebben, gehoord dat ze bouncend de zaal verlieten en het een heerlijke en vrolijke show vonden. Daarom dus!

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We staan nog erg aan het begin van alles met Marble Heart. We hopen dan ook optredens en nieuwe mogelijkheden over te houden aan Grunnsonic. Nieuwe paden ontdekken enzo. Meer likes is natuurlijk dik prima! Stiekem hopen we ook een meet en greet met Stef Ekkel aan Grunnsonic over te houden!

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Van Vera gaan we sowieso nooit genoeg krijgen! Een keer een voorprogramma doen in Vera lijkt ons dan ook supergaaf. Groningen is überhaupt erg rijk aan toffe plekken om te spelen. Neem bijvoorbeeld Café Lola of de Walrus. Beide erg toffe plekken! Natuurlijk steken optredens in een locatie als De Oosterpoort of een gig op de Grote Markt er met kop en schouders bovenuit. Nog maar even lekker dromen dus.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
The Blind Roofers! Dit is gewoon een heerlijk bandje! Laatst hebben we ze nog op het Waagplein achter het stadhuis gezien tijdens Bowie Mania. Weer bewezen ze een heerlijke show te kunnen geven en het publiek mee te kunnen krijgen. Gegarandeerd dansen geblazen!