#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Hans Hannemann

"Elvis schoot tv’s kapot, dat vind ik heel gaaf"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jasper Bolderdijk ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Hans Hannemann.

Waar en wanneer speel je tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel met de band in Café de Walrus op donderdagavond 14 januari om 22.15 uur. Daarnaast doen we meerdere shows die bij het randprogramma horen waaronder Platosonic op donderdagmiddag 14 januari en in Café Koster op vrijdagavond 15 januari.

Wat voor muziek maak je?
Klassieke popsongs en Americana.

Hoe is de act Hans Hannemann ontstaan en hoe lang bestaat deze al?
Hans Hannemann bestaat onderhand ook al 31 jaar. Hoe hij is ontstaan is mij nooit verteld. Maar nadat ik Elvis ontdekte op m’n tiende ben ik begonnen met zingen. Daarna ben ik nooit meer gestopt. De band is ook al heel lang bij elkaar. Het laatste jaar is het wel een stuk drukker geworden dan voorheen.

Wie is je muzikale held en waarom?
Elvis. Wat een zanger! En hij schoot tv’s kapot. Dat vind ik heel gaaf. En Kris Kristofferson voor z’n lyrics.

Wat heeft 2015 je gebracht?
In 2015 heb ik mijn plaat opgenomen! Een enorme taak maar ik ben er heel erg trots op. De plaat zal ergens in het voorjaar uitkomen maar ik geef nu geregeld een liedje uit met een videoclip. Dit was een paar maanden geleden Rodeo Clown waarin ik een geel bloesje draag. Daarnaast heb ik op veel toffe plekken gespeeld. Zoals in de Amer, twee keer in Vera en in het voorprogramma van de altijd goedgemutste Everlast in Simplon.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Maandag 11 Januari komt de videoclip van het nummer Fair-Weather Friend uit. Deze is echt heel mooi geworden, vind ik zelf. Ook ben ik een paar dagen geleden gedraaid op de Amerikaanse radio in the Mid-West. Daarmee is wel een jongensdroom in vervulling gegaan! Mijn plaat gaat dit jaar uitkomen. Dat is ook een groot moment voor mij. Daarnaast moeten we vooral heel veel gaan spelen.

Waarom moet iedereen naar je optredens komen?
Omdat ze dat hebben beloofd! En omdat we goede songs hebben.

Wat hoop je dat Grunnsonic je zal brengen?
Ik hoop in de Ed Sullivan Show te kunnen spelen hierna! Maar ik hoop ook dat de 'suits' inzien dat mijn band op alle mooie podia en festivals van Nederland moet staan.

Waar in Groningen zou je graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Ik hoorde dat 3D-bioscoop Infoversum failliet is. Ik zat eraan te denken om er Hans Hannemann-World van te maken. Maar ik weet nog niet of er genoeg draagvlak is. Daarnaast zou ik heel graag in de stadsschouwburg willen spelen. Ik houd van kroonluchters enzo. De Oosterpoort is natuurlijk ook fantastisch.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vind je tof en waarom?
Boogie Chillers zijn tof! Town of Saints, Orange Skyline. Ook goede bands. Tightropes heb ik een plaat mee opgenomen. De zanger stopt vaak zijn hoofd in de openhaard bij het inzingen. Dat moet dus wel goed klinken! Of hij dit live ook doet weet ik niet. Het is meer een studiodingetje. De Kat is ook een goed nieuw bandje. Eigenlijk is er heel veel talent in deze stad.