#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: DraMali

"Een optreden is voor ons pas geslaagd als iedereen losgaat op onze muziek"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Niels Cornelis Meijer ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: DraMali.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen op woensdag 13 januari om 20:00 uur in The Dog’s Bollocks en om 23:45 uur in Cleopatra. Twee optredens op één avond dus!

Wat voor muziek maken jullie?
We spelen groovende, jazzy Afrobeats. Eigenlijk zet Dra met zijn Ngoni (soort Afrikaanse harp) een tranceachtige sfeer neer waarop we vervolgens losgaan en improvisatie ons de ene keer laat klinken als een gitaarband en de ander keer weer als een danceact. Dat krijg je als je muzikanten bij elkaar zet die van wereldmuziek houden maar ook een achtergrond hebben in geïmproviseerde muziek en van dramatiek houden. Komt dus goed uit dat het woord drama in onze naam zit. Dra zijn teksten gaan over: liefde, oorlog, ongelijkheid, een slecht huwelijk, Europa versus Afrika et cetera. Het is wel in de taal Bambara dus ons publiek begrijpt niet altijd waarom hij geëmotioneerd uithaalt maar het komt met een beetje uitleg van tevoren wel over.

Hoe is DraMali ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
DraMali is een paar jaar geleden ontstaan toen onze toetsenist René van Veelen weer in contact kwam met Dra Diarra. Zij kenden elkaar van vroeger van de band Benkadi. René en gitarist Albert van Holthoon kennen elkaar ook al heel lang van diverse bandjes. We hebben sinds onze start in diverse bezettingen gespeeld waaronder een klassiek geschoolde hoboïste, en verschillende zangeressen en percussionisten. De huidige bezetting is sinds begin dit jaar actief.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Joh! Dat zijn er nogal wat. Ik denk dat de band Weather Report wel ons grote voorbeeld is. Die waren ook niet echt in een hokje te stoppen maar speelden muziek die ze mooi vonden.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
2015 was het jaar waarin we de kans kregen om op grotere podia te staan en onszelf te bewijzen. En dat is gelukt! Verder zijn we dit jaar opgenomen in de stal van Rookies Agency en werden we geselecteerd voor de Popronde.

Wat zijn de plannen voor 2016?
De studio in. Dat heeft nu onze hoogste prioriteit. Verder gaan we veel op festivals spelen en zijn er plannen om in het buitenland wat optredens te doen. Onze drummer is daarvoor ook dit najaar in New York en Toronto geweest om de contacten aan te halen. We beseffen dat we met onze muziek in een nichemarkt zitten en Nederland is klein. Daarom denken we internationaal.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
We spelen muziek waar je blij van wordt. Je krijgt er energie van en we merken dat wij aansluiting vinden bij alle leeftijden. Een optreden is voor ons pas geslaagd als iedereen, en met name mensen die nooit dansen, losgaat op onze muziek.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
We willen een visitekaartje afgeven en hopen dat programmeurs ons nog meer weten te vinden.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
We willen graag nog een keer op het Waagplein spelen maar dan met mooi weer. Afgelopen jaar tijdens Swingin' Groningen regende het en dat verstoort toch de Afrikaanse vibes.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Wij vinden Alfonso y señor León een toffe band. Gewoon omdat ze veel verschillende akoestische instrumenten gebruiken en geen doorsnee muziek maken. We hebben dit voorjaar het podium gedeeld bij de Worteldagen in Norg. En, oh ja, ze vinden ons ook leuk op Facebook...