#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Anthony's Putsch

"Ik had als drummer de nogal irritante neiging om me te bemoeien met de composities"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Donald van Tol ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Anthony's Putsch.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Ik speel donderdag 14 januari om 0:30 uur in de Warhol.

Wat voor muziek maken jullie?
Popmuziek, met invloeden uit de jaren 60/70. Een tikje theatraal. Van Nirvana tot Harry Bannink en dan dat hele kolere eind weer terug.

Hoe is Anthony’s Putsch ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Ik was al een aantal jaren actief als drummer in verschillende bands. Ik had nogal de irritante neiging om me te bemoeien met de composities. Toen zei iemand tegen me: "Ga het zelf maar eens doen, met je grote waffel". Ik had al een aantal ideeën voor nummers en ben die toen gaan opnemen. Ik heb muzikanten, met wie ik goed bevriend ben, gevraagd of ze mee wilden doen en ze zeiden tot m’n verbazing allemaal gelijk ja. Ook mijn beide zusjes heb ik er bij gevraagd voor de meerstemmige zang. We zongen als kind al veel samen. In 2012 is de eerste plaat uitgekomen en hebben we ook voor het eerst op de bühne gestaan. Mijn eerste optreden als zanger, ik heb toen bijna in mijn broek gekakt!

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Freddy Mercury, omdat het (in de popmuziek) niet beter gaat worden. Omdat ik als klein jochie Live Aid zag. Omdat die stem mij altijd weer doet zwijgen. Omdat er zoveel liefde voor melodie in zit. Omdat hij het nummer Killer Queen heeft geschreven. Omdat ik stiekem boven op mijn slaapkamer heel hard gehuild heb, toen hij overleed.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Een hoop nieuwe nummers. Een nieuwe studio; met een hoop bloed, zweet en tranen gebouwd. Veel airplay. En veel nieuwe plannen.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Zoveel mogelijk spelen. Nieuwe singles uitbrengen. Een mooie videoclip maken.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Omdat het naast leuk om naar te luisteren, ook leuk is om naar te kijken. Omdat de kans aanwezig is dat je halverwege de show denkt: ‘Goddomme, ik heb zin om met mijn buurman/vrouw een voetje van de vloer te lichten en daarna wild te gaan tongen’. En omdat je steeds nieuwsgierig zal zijn naar het volgende nummer.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Optredens op festivals, poppodia, radio, whatever. Samenwerking met andere bandjes en liedjesschrijvers. Dat er een hoop Groningse vriendjes en vriendinnetjes komen kijken. Bier na afloop.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
De Oosterpoort (het liefst op NS 2017), omdat ik in de Oosterpoort zoveel mooie concerten heb gezien.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
The Blind Roofers. Mooie nummers en er zit een aangename onvoorspelbaarheid in hun muziek. Goede frontman!