#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: Alfonso y señor León

"We weten de fantasie van mensen te prikkelen"

Redactie 3voor12 groningen Foto's: Jasper Bolderdijk ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek, maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: Alfonso y señor León.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
Remco: We spelen woensdagavond 13 januari in Cleopatra, om 21:15 uur. Naast het optreden op Grunnsonic zijn we nog bezig om met een aantal bevriende bands extra optredens te plannen tijdens het festival. Denk aan popup-stores, koffietentjes et cetera. Houd de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!

Wat voor muziek maken jullie?
Jan Bart: We maken instrumentale muziek; liedjes zonder zang. Hierbij wisselen we vrolijke en intieme liedjes af met dansbare wereldmuziek. De instrumenten die we hierbij gebruiken wisselen we ook graag af, zodat elk nummer zijn eigen 'stem' krijgt. Vaak zijn mensen verrast dat je ook liedjes kunt maken zonder zang.

Hoe is Alfonso y señor León ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
Jan Bart: De band is ontstaan omdat we onszelf in een optreden hebben gebluft. Remco en ik maakten al een aantal jaren muziek, los van elkaar en in andere bezettingen. Ook samen hadden we ooit al eens wat uitgeprobeerd: onze eerste demo track chiffchaff hebben we op een zomerse vrijdagavond opgenomen. Remco had een nieuwe microfoon gekocht, ik toevallig net mijn eerste melodica. Dat nummer kwam er toen spontaan uit. We waren toen echter nog geen band. Dat idee ontstond een jaar later toen we de gelegenheid kregen om bij de Tuin & Kunst tiendaagse te spelen. In de paar jaren daarna hebben we een handjevol optredens gedaan. Sinds dit jaar zijn we echt actief bezig om de band te laten groeien.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Remco: Edwin! Tijdens Eurosonic vorig jaar hebben we Edwin leren kennen. Met hem erbij op drums en percussie hebben we stappen kunnen maken. We hebben op meer verschillende podia kunnen spelen en we hebben de muziek vollediger kunnen maken. Daardoor zijn we als band gegroeid.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Jan Bart: We hebben als band niet echt een gezamenlijke muzikale held, individueel des te meer. Ik heb stickers van Duke Ellington en Mike Watt op mijn basgitaar. Dat zijn twee grote muzikale helden van mij, zowel qua creativiteit als qua werkethos. Daarnaast zijn muzikanten als John Lurie, John Zorn, John Frusciante en Marc Ribot ook grote inspiratiebronnen. Die kunnen er ook wat van wat betreft creativiteit en werkethos!

Remco: Ik heb niet een muzikale held in het bijzonder, omdat ik geïnspireerd word door meerdere verschillende stijlen en muzikanten. Ik ben begonnen met gitaar spelen doordat Slash mij inspireerde maar nu is bijvoorbeeld John Butler een goede inspiratiebron. Ook ben ik meer mijn roots gaan opzoeken: Zuid-Amerikaanse volksmuziek. Dat vind ik heel interessant; de verschillende stijlen inspireren me meer dan specifieke muzikanten.

Edwin: Ali N'Diaye Rose; een percussionist in hart en nieren. Afkomstig uit Senegal, maar nu ook zeer actief in Nederland. Hij heeft al van jongs af aan met de handen leren spelen. Een echte master op djembé en sabar. Steve Gadd is mijn voorbeelddrummer.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Remco: Kijken of we het voor elkaar kunnen krijgen om mooie opnames te maken, eventueel voor een fysieke drager. Het lijkt ons ook te gek om met Popronde 2016 mee te doen.

Jan Bart: En uiteraard meer spelen op meer verschillende en grotere podia. Met nieuwe muziek.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Remco: Omdat we met onze muziek mensen uit hun dagelijkse sleur kunnen halen. Mensen kunnen de alledaagse drukte afwisselen met onze verbeeldingsvolle muziek. We weten de fantasie van mensen te prikkelen.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Remco: Interessante contacten opdoen, met het vooruitzicht op meer optredens. Daarnaast willen we meer publiek aanspreken en vooral een fijne avond beleven.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Jan Bart: Vera lijkt ons een schitterende plek om te spelen, zowel de kelderbar als het hoofdpodium. Het blijft dé club voor de pop underground, wereldwijd wat mij betreft. Ik heb er ook een aantal helden live zien spelen.

Remco: Het is een prestigieus podium met een mooie geschiedenis.

Edwin: De kleine zaal van de Oosterpoort lijkt mij ook een fijne plek!

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
Jan Bart: Met MyDearestDear gaan we tijdens Eurosonic veel optrekken.

Remco: MyDearestDear is een bevriende band die raakvlekken heeft met onze band.

Jan Bart: En Dramali. Dramali zijn we het afgelopen jaar veelvuldig op festivals tegengekomen. Zij kunnen een feestje bouwen!