#ESNS16 In opmaat naar Grunnsonic met: 99Zero

"Het lijkt ons fucking cool om een keer op het dak van het DUO-gebouw te mogen spelen"

Tekst: Redactie 3voor12 groningen Foto's: Arash Azad ,

Geen kaarten voor Eurosonic Noorderslag kunnen regelen? Geen nood. In opmaat naar Eurosonic Noorderslag stellen we zoveel mogelijk noordelijke acts aan je voor die op Grunnsonic zullen spelen. De concerten zijn gratis toegankelijk en het talent ligt er voor het oprapen! Aan de hand van een paar vragen, foto's en uiteraard muziek maak je hier kennis met de Grunnsonic-acts. Vandaag stellen we je voor aan: 99Zero.

Waar en wanneer spelen jullie tijdens ESNS/Grunnsonic?
We spelen donderdagavond om 21:30 uur in Nachtcafé Warhol, waar we ook gedeeltelijk onze avond stappen voor de video van Feel Alive hebben opgenomen.

Wat voor muziek maken jullie?
Wij doen een poging tot het combineren van electro met rock en rock met electro. Daarnaast experimenteren we erg met dynamiek en onverwachtheid. Verder zei iemand een keer dat we een beetje klinken als de rock van Linkin Park met het electronische van The Prodigy. En dat vinden we tot nu toe wel de beste, minst-slechte, omschrijving.


Hoe is 99Zero ontstaan en hoe lang bestaat de act al?
De sound is ontstaan door een aantal jaar experimenteren met synths, gitaar en akoestische drum(samples). De zes nummers van de EP zijn dan ook een selectie uit een stuk of veertig demo's en/of experimenten. In januari 2015 kwam 99Zero pas echt van de grond uit de samenwerking tussen ons beiden en een maand later volgde ons eerste optreden. We zijn in de periode van Eurosonic dus ongeveer één jaar oud als act.

Wie is jullie muzikale held en waarom?
Kai: Jim Morrison, natuurlijk. Dankzij hem doe ik wat ik nu doe. Hij heeft mij altijd geïnspireerd in het bijzonder hoe hij van, voor en door de muziek leefde.
Vincent: Ik heb niet zozeer één muzikale held. De dingen die ik muzikaal het tofst vind, zijn vaak samenwerkingen. Hoewel ik Dave Grohl echt een held vind.

Wat heeft 2015 de band gebracht?
Eigenlijk kun je zeggen dat de hele band in 2015 is ontwikkeld. We hebben in een jaar tijd onze debuut-EP Waiting for the Morning Sky uitgebracht en afgelopen november de single met video Feel Alive. Dus eigenlijk alleen maar goede dingen.

Wat zijn de plannen voor 2016?
Verder ontwikkelen. We hebben sowieso nog heel veel ideeën liggen. Ook kunnen we nog veel toevoegen aan onze live-show. Daarnaast gaat er ook nog iets gebeuren omtrent New York.

Waarom moet iedereen naar jullie optreden komen?
Iedereen moet lekker doen waar die zelf zin in heeft. En als dat is om naar ons optreden toe te komen vinden we dat te gek. Verder zal de show anders zijn dan vorige keren en hebben we er zelf erg veel zin in.

Wat hopen jullie dat Grunnsonic jullie zal brengen?
Elke show geven we het beste en proberen we het maximale eruit te halen waardoor we weer een aantal live optredens kunnen toevoegen aan onze lijst. Dat is ook exact wat we graag hopen dat Grunnsonic ons zal brengen: meer live optredens.

Waar in Groningen zouden jullie graag (nog) een keer willen optreden en waarom?
Een volle (of lege) Oosterpoort, omdat dat toch wel het grootste podium is in Groningen. Ook lijkt het ons te gek om een keer te mogen spelen op het dak van het DUO-gebouw. Gewoon omdat het fucking cool is.

Welke andere lokale act die ook op Grunnsonic staat, vinden jullie tof en waarom?
The Tightropes is gaaf. Animal Antics vinden we ook te gek. Verder heeft City of Life ook vette shit.